Ilo irti syyslomasta – viisi koko perheen päiväretki-ideaa Helsingissä ja Uudellamaalla

Ilo irti syyslomasta – viisi koko perheen päiväretki-ideaa Helsingissä ja Uudellamaalla

julkaistu , päivitetty

Mitä tehdä syyslomalla? Tässä viisi hauskaa ideaa pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan lomailijoille.

Syysloma on mainio tilaisuus tehdä pieniä, hauskoja päiväretkiä lähiseudulle. Kokosimme viisi koko perheelle sopivaa ideaa syysloman ratoksi.

1. Käy tervehtimässä eläinystäviä

Monet kotieläinpuistot ovat jo siirtyneet talvilevolle, mutta Korkeasaaren eläintarha on auki ympäri vuoden. Älä anna sateisenkaan sään estää eläintarharetkesta nauttimista, sillä Korkeasaaressa on paljon myös sisätiloissa sijaitsevaa nähtävää! Omat eväät voivat olla syyskävijälle hyvä idea, sillä vain yksi kahviloista on kesäkauden ulkopuolella auki.

Muita koko perheen eläinkohteita pääkaupunkiseudulla ovat Pohjoismaiden suurin trooppinen eläintalo Tropicario, Linnanmäen yhteydessä toimiva akvaario Sea Life sekä tietenkin sympaattinen, niin ikään ympäri vuoden toimiva Haltialan tila.

Haltialan tila, Helsinki

2. Luontoretki läntiselle Uudellemaalle

Kyllästyttääkö Nuuksio? Jos koet tallanneesi samoja polkuja jo liian moneen kertaan, pakkaa perhe autoon ja ota suunta kohti länttä. Esimerkiksi Kirkkonummelta löytyy monta hienoa ja helppoa luontokohdetta, jotka tarjoavat sopivia polkuja myös pienten lasten kanssa liikkuville. Upealla Meikon luonnonsuojelualueella on hyvät parkkimahdollisuudet, leveät polut ja paljon eritasoisia reittejä valittavana. Linlon saari on toinen mainio kohde lasten kanssa ulkoilevalle. Siellä myös saavutettavuus on huomioitu hyvin, sillä yhdelle Linlon nuotiopaikoista pääsee erittäin helposti rattaiden tai vauvan vaunujen kanssa.

Jos jatkat Kirkkonummelta vielä tovin kohti länttä Inkoon ja Siuntion rajalle, pääset nauttimaan Kopparnäs-Störsvikin merellisestä luonnosta ja kallioisista ulkoilumaisemista. Näillä seuduilla liikkuessa bongaat varmasti peuran jos toisenkin – ole siis tarkkana ratissa.

Helsingin kaupunginmuseon Lasten kaupunki.

3. Museot pelastavat sadepäivän

Pääkaupunkiseudun museoista löytyy monta perheille sopivaa käyntikohdetta. Esimerkiksi Helsingin pelastuslaitoksen Palomuseo Korkeavuorenkadulla on jännittävä, kenties vähemmän tunnettu pistäytymispaikka pienille kävijöille. Toinen aivan keskustassa sijaitseva perhekohde on Helsingin kaupunginmuseon Lasten kaupunki Aleksanterinkadulla. On kiehtovaa nähdä, kuinka erilaisia ja kuitenkin niin kovin samanlaisia lasten leikit ovat olleet kautta vuosikymmenten.

Vantaan perhekohteiden parhaimmistoon kuuluu Tiedekeskus Heureka. Heureka on varma sadepäivän kohde, jossa tekemistä riittää tarvittaessa vaikka aamusta iltaan. Eri näyttelyitä on kaikkiaan kahdeksan, ja kaikkiin niihin pääsee samalla lipulla. Syyslomakaudella Heurekassa on pidennetyt aukioloajat ja runsaasti erikoisohjelmaa.

4. Sisäleikkipuistoissa pääsee purkamaan energiaa

Lomalla kannattaa tietenkin viettää mahdollisimman paljon aikaa ulkoilmassa. Jos syyssää kuitenkin sattuisi kurittamaan niin kovaa, ettei ulkoilusta tule mitään, niin vaihtoehtoja toki löytyy. Sisäleikkipuistot, kuten Hop Lop ja Leo's Leikkimaa ovat omiaan pienten lasten energianpurkuun. Molempiin näistä voi nykyisin tehdä ajanvarauksen ruuhkien välttämiseksi.

Linnanmäen valokarnevaali

5. Linnanmäen valokarnevaali

Huvipuistokauden huipennuksena tunnettu Linnanmäen perinteinen valokarnevaali tuo tänäkin syksynä upeaa väriloistoa Helsingin syksyyn. Luvassa on kymmenen päivän taidokkaita esityksiä ja valojen juhlaa.

Esimerkiksi Valotohtorin vetämässä installaatiossa yleisö pääsee itse kokeilemaan varjojen muodostamista eriväristen valojen avulla. Myös 70-vuotisjuhlavuottaan viettävä vuoristorata saa karnevaalien ajaksi näyttävän erikoisvalaistuksen. Liput kannattaa hankkia etukäteen, sillä tapahtuma on erittäin suosittu ja huvipuiston kävijämäärät pidetään sen aikana rajattuina.

Teksti: Riikka Krenn

Kuvat: Istockphoto, Riikka Krenn, Helsingin kaupunginmuseo / Maija Astikainen, Linnanmäki

Katso myös