Koko perheen kesäloma Järvi-Suomen sydämessä – 6 vinkkiä

Koko perheen kesäloma Järvi-Suomen sydämessä – 6 vinkkiä

julkaistu , päivitetty

Yhteistyössä: Visit Juva

Etsitkö idyllistä lomakohdetta, joka sopii koko perheelle? Juva on loistava lomakohde Etelä-Savossa lähellä Mikkeliä ja Savonlinnaa. Rauhallisesta kunnasta löytyy niin kaunista luontoa kuin hauskoja aktiviteettejakin. Kokosimme kuusi vinkkiä koko perheen lomailuun.

1. Makkaranpaisto laavulla kruunaa hauskan luontopäivän

Houkutteleeko koko perheen luontoretki? Pakatkaa eväät reppuun ja valitkaa kartalta joku Juvan lukuisista laavuista. Eväiden syömisen ja makkaranpaiston ohessa laavuilla voi keskittyä luonnon tarkkailuun ja huikeisiin maisemiin. Kartan Juvan laavuista löydät Visit Juvan sivuilta.

Pattoin perintötalo, Juva

2. Maalaiselämää Pattoin perintötalolla

Pattoin perintötalo on lähes alkuperäisessä kunnossa oleva vanha maalaistila, jonka päärakennus on valmistunut 1870-luvulla. Tilalla pääsee näkemään, millaiselta näytti eteläsavolainen omavarainen tila, jolla harjoitettiin muun muassa maanviljelyä, metsästystä ja kaskiviljelyä. Perheen pienimpiä ilahduttavat erityisesti maisemanhoitotyöstä huolehtivat lampaat, jotka laiduntavat museoalueen piha-alueen läheisyydessä.

Jos alueen luonto kiinnostaa enemmänkin, kannattaa poiketa lähistöltä löytyvällä lyhyellä luontopolulla. Pattoin perintötalon ja Jukajärven rannalla sijaitsevan Aaronlaavun välillä kulkee noin kilometrin mittainen, koko perheelle sopiva luontopolku. Polku kulkee osittain luonnonsuojelualueella ja polun varrelta löytyy levähdyspaikka.

Pattoin perintötalo valittiin Maatiainen ry:n vuoden 2019 perinnemaisemaksi ja se on yksi Juvan Saimaa Geopark -kohteista.

Juva, Taikaniemen farmi, vuohi

3. Taikaniemen farmi ja Vehmaan talli sopivat eläinten ystäville

Suloisia maatilan asukkeja pääsee moikkaamaan ja silittelemään myös Taikaniemen farmilla kauniiden maalaismaisemien ympäröimänä. Taikaniemellä majailee hevosia, lehmiä, laamoja, kissoja, vuohia, lampaita sekä kanoja ja kukkoja. Myös herkkusuut nauttivat olostaan Taikaniemessä, sillä kotieläinpihan yhteydessä toimii myös kesäkahvila, johon kannattaa pistäytyä pullakahveille.

Asuuko teillä nykyinen tai tuleva heppahullu? Vehmaan tallilla järjestetään esimerkiksi päiväleirejä, ratsastuskokeiluja- ja tunteja kaikille aloittelijasta konkariin. Tallilla koko perhe voi tutustua hevosen käsittelyyn- ja hoitoon ja ratsastukseen asiantuntevan ohjaajan kanssa. Lue lisää Vehmaan tallin sivuilta.

Juva, Kotijärvi

4. Pulikointia postikorttimaisemissa

Etelä-Savo on tunnettu puhtaista vesistöistään ja huikeista Suomi-maisemista. Juva ei ole maakunnassa poikkeus, vaan myös täältä löytyy upeita luonnonvesikohteita, joissa voi pistäytyä virkistävälle pulahdukselle tai viettää päivän auringossa loikoillen ja vedessä riemuiten. Kiva kohde lapsiperheille on Puottopaikan piitsi, joka sijaitsee Koikkalan kylän läheisyydessä. Sieltä löytyvät kaikki tarvittava rantapäivän viettoon: pukukopit, grillikatos ja lentopallokenttä. Juvalta löytyy myös lukuisia muita uimarantoja, katso paikat täältä.

5. Rapion myllyllä herkuttelevat ihmiset ja kalat

Laadukkaista viljatuotteista tunnettu Rapion mylly on hyvä paikka tehdä tuliaisostoksia, mutta myllyn tuotteiden lisäksi paikalla on myös paljon muutakin nähtävää. Alueella vierähtää helposti pidempikin aika, sillä mylly sijaitsee kauniin Rapionjoen yhteydessä. Myllyllä toimii puodin lisäksi myös suloinen kahvila, jossa tarjoillaan maistuvia pullia, piiraita ja pullia. Kahvilan antimista nautitaan tietysti myllyn kahviosillalla, joka sijaitsee huikealla paikalla vehreän jokimaiseman yllä. Sillalla voi tehdä tuttavuutta myös yllättävien eläinkavereiden kanssa – sieltä voi nimittäin heitellä leipämaistiaisia joessa asuville suurille säynäville. 

6. Kulttuurielämyksiä myös perheen pienimmille: Liikkuvan laulurepun lastenkonsertti

Maanantaina 26.7.2021 Juvalla pääsee nauttimaan ilmaiseksi Liikkuvan Laulurepun lastenkonsertista. Konsertti on hauska ja toiminnallinen musiikkiesitys, jossa perheen pikkuväki pääsee siivoamaan, pomppimaan trampoliinilla sekä ihmettelemään erilaisia otuksia. Liikkuva Laulureppu on Mari ja Timo Raution perustama yhtye, jossa he yhdistävät sosiaalialan koulutuksen ja musiikin.

Konsertti pidetään Juvalla Partalan Kuninkaankartanon kesäteatterin tiloissa ja se kestää noin 40 minuuttia. Lue lisää: Liikkuvan laulurepun lastenkonsertti

Kuvat: Visit Juva

Yhteistyössä: Visit Juva

Katso myös