Kuusi vinkkiä koko perheen syyslomaan

Kuusi vinkkiä koko perheen syyslomaan

julkaistu , päivitetty

Koulujen syysloma tunnettiin aiemmin mm. perunannostolomana sekä karvalakin, kintaiden ja muiden tarvittavien talvivaatteiden hankintahetkenä. Nykyisin syyslomamahdollisuudet ovat laajentuneet monin tavoin. Tutustu tarkemmin vaihtoehtoihin viettää koko perheen yhteistä aikaa ja virittää voimat tulevan talven tuloon.
 

1.    Vieraile kylpylässä

Suomessa on yli kolme miljoonaa saunaa. Syyslomaan sopivaa sisältöä sekä koko perheen arvostaman saunaelämyksen saat vierailemalla jossain Suomen upeista kylpylöistä. Kylpylöiden erilaiset saunamaailmat sekä lämpimät sisä- ja ulkoaltaat ovat täydellisiä rentoutumiskeitaita vuoden pimeimpään aikaan. Monien kylpylöiden yhteydessä sijaitsee myös hotelli, jolloin kylpyläkäynti muuttuu helposti yön yli lomaelämykseksi.

2.    Nouse ratsaille

Erilaisen näkökannan syysmaisemaan saat nousemalla ratsaille. Kesäaikaan suositut ratsutallit rauhoittuvat syksyn myötä ja tarjoavat monenlaisia ratsastuselämyksiä enemmän omassa rauhassa. Ja aina ei tarvitse edes nousta hevosen selkään – jo pelkkä kohtaaminen uljaan eläimen kanssa riittää usein leveän hymyn kasvoille nostavaksi elämykseksi perheen pienimmille. Vaihtoehtoisena vinkkinä huomioi, että ratsutallien lisäksi maamme monet kotieläinpihat ja muut mielenkiintoiset eläinkohteet ovat avoinna myös syyslomalla.

3.    Koe kulttuuria kaupungissa

Mitä tehtäisiin syyslomalla? Vastaus tähän usein kuultuun kysymykseen on lähempänä ja helpompi kuin moni sen mieltää. Syyslomalle loistavaa täytettä tarjoaa vierailu kaupungissa. Oma lähikohde, tuttu asuinkaupunki tai mielenkiintoinen maakuntakeskus tarjoavat monenlaista mahdollisuutta kaupunkikulttuurin saralla myös syyslomalla. Vierailkaa esimerkiksi museossa tai muussa historiallisessa paikassa, bongatkaa patsaita, etsikää ja shoppailkaa vaikka karvalakkeja tai kokekaa yhdessä mitä tahansa muuta mukavaa koko perheen voimin.                   

4.    Tee päiväpatikka lähiluontoon

Matkailijan perusvaruste ja inspiraation lähde numero yksi on hyvin yksinkertainen – kartta! Syyslomalle loistavan vaihtoehdon saatte suunnistamalla retkelle lähiluontoon. Oman alueen karttaan tarkemmin tutustumalla löydät monia kutsuvia kohteita, ja vielä usein erittäin läheltä. Lumoavaksi lähiluonnoksi riittää usein se oman asuinalueen vieressä oleva metsä. Hieman enemmän valmistautumista ja vaivaa vaatii puolestaan vierailu vaikkapa oman maakunnan eri kansallispuistoissa.

5.    Pyöräile, hiihdä tai laskettele

Lomakuukautena pimenevä lokakuu on mielletty monesti ruskan värittämän syyskuun sekä pistelevien pakkasten marraskuun välissä eräänlaiseksi väliinputoajaksi. Monelle aktiiviselle perheelle lokakuu on kuitenkin lomailuun yksi vuoden parhaista kuukausista. Pohjoisen hiihtokeskuksissa, kuten Rukalla ja Levillä nimittäin hiihto- ja laskukausi käynnistyy jo lokakuun puolella. Usein samalla lokakuu on myös vielä erinomaista aikaa maastopyöräilyyn pohjoisen upeissa maisemissa.

6.    Lataa akkuja kotoilu-hengessä

 Loman perimmäisenä tarkoituksena on auttaa palautumaan koulun ja työn kumuloimasta rasituksesta. Syyskaudella päivien lyhentyessä ja valon vähentyessä yleinen vireystaso ja jaksaminen usein vähenee pitkän ja aktiivisen kesäkauden jälkeen. Tämän vuoksi toimiva vaihtoehto syyslomalle on rauhoittua ja kerätä voimia kotona. Sopivaa aktiviteettia palautumiseen tarjoaa esimerkiksi käpertyminen sohvalle ja mielikuvamatkailu lumoaviin paikkoihin sekä paneutuminen tuleviin lomaseikkailuihin yhdessä. 

Inspiroidu ja innostu:
Löydä ideoita ja matkakohteita lähialueeltasi Matkasuomen kohdehaulla

Teksti: Antti Hurskainen

Kuva: Pixabay

Katso myös