Vanhan kuparikaivoksen uusi elämä – jännittävää lomatekemistä maan alla

Vanhan kuparikaivoksen uusi elämä – jännittävää lomatekemistä maan alla

julkaistu , päivitetty

Yhteistyössä: Matkakumpu Oy

Haluatko viettää hauskan päivän perheen tai kavereiden kanssa? Vai haluatko hurmata treffikumppanisi taatusti mieleenpainuvilla seikkailutreffeillä? Lähde päiväretkelle Outokummun Vanhaan Kaivokseen!

Tiesitkö, että Outokummun kuparikaivosta pidetään suomalaisen kaivosteollisuuden syntypaikkana? Vanhan kuparikaivoksen tarina alkoi yli sata vuotta sitten, vuonna 1910, kun alueelta löydettiin poikkeuksellisen suuri määrä kuparimalmia. Muutaman vuoden päästä alueelle avattiin kuparitehdas, jossa louhittua malmia jalostettiin harkoiksi, langoiksi ja nauloiksi. Kaivostoiminta Outokummussa kesti melkein 80 vuotta, kunnes vuonna 1989 kuparimalmivarannot olivat niin lopussa, ettei louhinta ollut enää kannattavaa.

Outokummun Vanhassa Kaivoksessa pääset maan uumeniin.

Nykyisin Vanha Kaivos on monipuolinen matkakohde, josta löytyy innostavia elämyksiä kaiken ikäisille. Kohde ilahduttaa erityisesti seikkailumielisiä ja historiaintoilijoita: kaivoksessa on nimittäin tarjolla elämyksiä niin 70 metrin korkeudessa kuin 50 metrin syvyydessäkin.

Elämyksiä maan alla ja korkeuksissa

Kypärä päähän ja kohti syvyyksiä – historiallisen kaivosympäristön museotunnelit kiinnostavat kaikenlaisia seikkailijoita. Museotunneli on 277 metriä pitkä ja se käy syvimmillään 50 metrin syvyydessä. Tunneli on ainutlaatuinen paikka, jossa pääsee tutustumaan kaivosympäristöön ja siihen, millaista kaivoksessa työskentely on ollut. Lämpimänäkin päivänä kannattaa muistaa pakata mukaan tarpeeksi vaatetta, sillä lämpötila tunnelissa on vain kahdeksan astetta. Museotunnelissa ovat esillä näyttelyt Työpäivä kaivoksessa, Maan aarteet -kivinäyttely ja Maan alla – Moderni kaivos. Perusnäyttelyt löytyvät kaivosmuseosta.

Kun syvyyksistä pääsee takaisin maan kamaralle, kannattaa suunnata katse ylöspäin. Kaivostorni on 74 metrin korkeudessa sijaitseva näköalapaikka, jonne kipuaminen vaatii vähän jalkatyötä, mutta vaiva palkitaan upeilla näkyvillä ympärillä olevaan luontoon ja kirkkaalla säällä jopa 50 kilometrin päässä horisontissa siintävään Pohjois-Karjalan keskussairaalaan. Kaivostornin vierestä löytyy myös malmin murskaamiseen käytetty vanha murskain, joka on kaikessa komeudessaan erittäin mielenkiintoinen ja vaikuttava näky.

Toinen upea näköalapaikka sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Vanhasta Kaivoksesta. Se on Vanhan Kaivoksen kaivostorniakin hieman korkeammalla - Keretin tornin huippu on nimittäin lähes sadan metrin korkuinen. Torni oli valmistumishetkellään vuonna 1954 Euroopan korkein kaivostorni. Se on myös Pohjois-Karjalan korkein rakennus, eikä sinne kiipeäminen ole mikään ihan pikku juttu. Kipuaminen pitkin 338 rappua on luonnetta ja kuntoa vaativa haaste, johon on hauska haastaa mukaan vaikkapa oma puoliso, perhe tai työ- tai kaveriporukka. Keretin torniin järjestetään yleisönousuja heinäkuussa, keskiviikkoisin ja tilauksesta sulan maan aikaan.

Keretin torni

Vanha Kaivos on koko perheen päiväretkikohde

Vanhan Kaivoksen Lasten Kaivos on lapsille suunnattu kaivosaiheinen teemapuisto, jossa lapset pääsevät pitämään hauskaa ja oppimaan käytännöllisellä tavalla kaivostoiminnasta. Täydellinen kohde aktiivisille perheille tai yhtä lailla harraste- ja koululaisryhmille. Teemapuisto on toiminnallinen ja opettavainen paikka, jossa lapset pääsevät itse tekemään ja kokeilemaan.

Lasten Kaivoksen sisätiloissa kaikenikäiset kävijät saavat tutustua kaivostyöhön muun muassa hihnakuljettimen ja pienoiskaivurin avulla. Lisäksi sisätiloista löytyy labyrintti ja kaivostunneli, joissa voi suorittaa erilaisia jännittäviä tehtävärasteja. Lasten Kaivoksen ulkotiloista löytyy lisää riemukasta tekemistä esimerkiksi hauskojen kiipeilymahdollisuuksien ja polkuautoradan muodossa.

Jännittävän ja elämyksellisen päivän päätteeksi voi ottaa rennosti ja nauttia maukkaista annoksista jossain Vanhan Kaivoksen ravintoloista. Vanha teollisuusympäristö sopii myös erinomaisesti tapahtumien ja juhlien järjestämiseen, kun haluat tapahtumapaikalta persoonallisuutta. Hauskan lisän ympäristöön tuo myös esimerkiksi Teatteri Kiisu, joka sopii hyvin vaikkapa seminaarien tai esitysten järjestämiseen.

Yhteistyössä: Matkakumpu Oy

Kuvat: Matkakumpu Oy, Vanha Kaivos

Katso myös