Kummituksia ja kylpylätunnelmaa – Suomen vanhimmalla kartanohotellilla on monta tarinaa kerrottavanaan
Yhteistyössä Haikon Kartano

Kummituksia ja kylpylätunnelmaa – Suomen vanhimmalla kartanohotellilla on monta tarinaa kerrottavanaan

julkaistu , päivitetty

Historiallinen Haikon Kartano tarjoaa upeat puitteet etätyöhön, lomailuun ja ravintolanautintoihin. Mutta mitä olisi kartanohotelli ilman kummitustarinoita?

Yhteistyössä: Haikon Kartano

Haikon kartano - pariskunta

Nyt tarvitaan turvallista lomailua

Puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitseva historiallinen Haikon Kartano on mainio paikka paeta arjen kiireitä. Haikon Kartanossa voit nauttia historiallisista puitteista kauniissa merimaisemissa ja hemmotella itseäsi hyvällä ruoalla ja kylpylätunnelmalla. Ehkä haluat kuulla myös muutaman kummitustarinan.

Keväällä 2020 koronavirus alkoi kurittaa koko liike-elämää. Kun perheyrityksenä toimivan Haikon Kartanon liikevaihto putosi kahdessa viikossa hurjat 97 %, sai henkilökunta miettiä toden teolla, miten toiminnan voisi pelastaa. Koronakevät sulki Haikon Kartanon muutamaksi kuukaudeksi ja pakotti miettimään miten palveluita voisi tarjota asiakkaille uudella tavalla ja koronaturvallisesti.

 – Heinäkuu osoittautui menestykseksi, jota ei ihan osattu edes odottaa. Turvalliselle lähimatkailulle oli kysyntää, kertoo toimitusjohtaja Juha Mähönen.

 – Koronarajoitukset ovat luonnollisesti supistaneet toimintaa, sillä yleisötilaisuudet on peruttu ja juhlat ovat kutistuneet maksimissaan kymmenen henkilön tilaisuuksiin, hän jatkaa.

Kulloinkin voimassa olevia rajoituksia noudattaen Haikossa voi juhlia tänäkin keväänä ja kesänä. Laajat tilat sopivat myös kokouksiin. Tilojen väljyys mahdollistaa etäisyyden pitämisen.

 – Hotellialue soveltuu myös erinomaisesti etätyöhön. Hotelliyöpymiseen kuuluu aina kartanoaamiainen ja kylpyläkäynti. Mikä sen ihanampaa kuin nauttia työpäivän päätteeksi kylpylästä, kuntosalista ja ravintolapalveluista.

Haikon kartano - sisältä

Haikon Kartanoa on kunnostettu tyylillä

Haikon kartanolla on mielenkiintoinen historia, joka ulottuu 1300-luvulle saakka. Kartanoa ovat hallinneet Viipurin dominikaaniluostarin ohella muun muassa Stenbockien sekä von Etterien suvut. Von Etterien aikana kartano tuli tutuksi myös Venäjän keisarisuvulle, joka vieraili ahkerasti Haikossa.

Haikon Kartanossa ovat vuosisatojen saatossa viihtyneet myös monet kulttuurin ja taiteen merkkihenkilöt, kuten taidemaalari Albert Edelfelt. Hän vietti vuosikymmeniä kesänsä Haikossa ja maalasi kauniita saaristomaisemia ihmisineen. Edelfeltin ateljee sijaitsee Haikon naapurissa.

Nykyinen Kartanon päärakennus on professori Armas Lindgrenin käsialaa vuodelta 1913. Kartano siirtyi Satu ja Leo Vuoristolle vuonna 1965 ja mittavien kunnostustöiden jälkeen se avattiin seuraavana vuonna Suomen ensimmäisenä Kartanohotellina. Haikon Kartano on yhä Vuoriston suvun hallussa.

Viime vuosikymmeninä Haikossa on panostettu useisiin laajennuksiin. Kylpylän ohella aluetta on laajennettu muun muassa rannalla sijaitsevalla Villa Haikolla, joka tarjoaa huikeat puitteet juhla- ja kokouskäyttöön. Häät ja muut perhejuhlat luonnistuvat monipuolisella alueella, jossa on mahdollisuus yöpyä kartanon tyylikkäissä hotellihuoneissa ja nauttia aterioista kartanon ravintoloissa ja bistroissa. Viime vuosina kokousaula ja Conference Cafe kokivat tyylikkään uudistuksen ja entinen Klubi avattiin täysin uudistettuna Kartanon Kellari & Pubina.

Palkittuja ruokailuelämyksiä ja rentoa illanviettoa

Kartanon ravintolasaleissa voit edelleen aistia tsaarinajan loisteliasta tunnelmaa, joka näkyy niin kattauksissa, sisustuksessa kuin perinteissäkin. Täällä suositaan vaihtuvien sesonkien tuoreita raaka-aineita ja viiniasiantuntijat tuovat käyttöön oman ammattitaitonsa. Kartanoravintolan terassilla voit nauttia kesäisin hulppeista puistonäkymistä. Ravintolassa tarjoillaan kartanoaamiaisen lisäksi myös lounas, illallinen sekä ryhmille toteutetut historiikkikahvit. Tripadvisor on antanut jo useana vuonna Kartanoravintolalle kunniamaininnan sarjassa ”Erinomainen kohde”.

Haikon kartano - suihkulähde

Kylpylähotellin Spa Bistro on rento kahvittelu- ja ruokailupaikka, jossa voit nauttia mutkatonta ruokaa kylpyläpäivän lomassa ja jäädä drinkille tai viinilasilliselle Spa Loungeen. Kartanohotellissa sijaitseva Bollinger-baari ja aulassa oleva Lobby Bar tarjoilevat juomia rentoon illanviettoon.

Uskallatko kohdata kartanon kummitukset?

Mitä olisi kartano ilman omia kummitustarinoitaan – myös Haikosta niitä toki löytyy. Toimitusjohtaja kertoo tuoreimman selittämättömän tapahtuman sattuneen keväällä 2020, jolloin kartanorakennus oli koronapandemian vuoksi kokonaan suljettuna.

 – Seinäkello, jonka mukaan kartanon Kellokabinetti on nimetty, putosi seinältä ja särkyi lukuisiin osiin täysin korjauskelvottomaksi. Putoamisen syytä ei pystytty selvittämään. Olisiko kummitus pudottanut vuosikymmeniä palvelleen kellon pysäyttääkseen ajan, pohtii Mähönen.

Yksi Haikon kiehtovimmista kummitustarinoista on tarina Juhana-herttuan päättömästä kamariherrasta. Bengta Hannuntytär mainitaan Haikon kartanon omistajana 1500-luvun puolivälin tienoilla. Hänen poikansa Ljungo Laurinpoika oli kamariherrana Juhana-herttuan hovissa Turun linnassa. Juhana-herttuan ja Ruotsin kuninkaan Erik XIV:n välienselvittely johti Turun linnan piiritykseen ja lopulta herttuan sekä tämän lähipiirin vangitsemiseen. Herttuan kannattajia mestattiin Tukholman torilla syyskuussa 1563, ja päänsä menettäneiden joukossa oli myös Haikosta lähtöisin ollut Ljungo Laurinpoika. Näiden dramaattisten tapahtumien jälkeen Haikon kartanon ohitse kulkevan vanhan kylätien varrella on nähty päätön ritari, joka ratsastaa yöaikaan valkoisella ratsullaan kohti kartanoa. Onko se kenties Ljungo Laurinpoika matkalla kotikartanoon kertomaan äidilleen olevansa syytön niihin juonitteluihin, joista häntä syytettiin?

 – Näin voi olla, mutta toisen, epäortodoksisemman version mukaan havainnot liittyvät Haikon yökerhosta sulkemisajan jälkeen tulleiden vieraiden ”päättömään menoon”, nauraa Mähönen.

>> Lue lisää Haikon Kartanosta ja varaa oma hemmottelulomasi!

Muistathan tarkistaa korona-ajan rajoitukset ja tehdä varaukset ennakkoon.

Kuvat: Haikon kartano

Katso myös

Haikon Kartano tarjoaa hemmottelua mielelle ja keholle
Yhteistyössä
Näe ja koe
artikkeli

Haikon Kartano tarjoaa hemmottelua mielelle ja keholle

Puoli tuntia Helsingistä ja vain kivenheitto Porvoon tunnelmalliseen vanhaankaupunkiin – yhdistä päiväretki ja upea hemmotteluloma Haikon Kartanossa.
Majoitu
Majoitu
hotelli

Hotelli Haikon Kartano & Spa

Haikon Kartano on tyylikäs hotelli Porvoossa, vain 7 kilometrin päässä Porvoon vanhasta kaupungista…
Kummituksia ja kylpylätunnelmaa – Suomen vanhimmalla kartanohotellilla on monta tarinaa kerrottavanaan
Yhteistyössä
Majoitu
artikkeli

Kummituksia ja kylpylätunnelmaa – Suomen vanhimmalla kartanohotellilla on monta tarinaa kerrottavanaan

Historiallinen Haikon Kartano tarjoaa upeat puitteet etätyöhön, lomailuun ja ravintolanautintoihin. Mutta mitä olisi kartanohotelli ilman kummitustarinoita?
Rakkautta ilmassa? Tässä ovat Suomen romanttisimmat hotellit
Majoitu
artikkeli

Rakkautta ilmassa? Tässä ovat Suomen romanttisimmat hotellit

Kaipaatko piristystä arkeen romanttisen miniloman merkeissä tai etsitkö romanttista hotellia hääyötä varten? Kokosimme yhteen Suomen romanttisimmat hotellit, jotka tarjoavat taatusti upeat puitteet romanttiseen lomaan!