Selvitys: Airbnb-asuntojen määrä romahtanut pääkaupunkiseudulla, mutta Lapissa määrä kasvaa tasaisesti

Selvitys: Airbnb-asuntojen määrä romahtanut pääkaupunkiseudulla, mutta Lapissa määrä kasvaa tasaisesti

julkaistu , päivitetty

Tuoreen selvityksen mukaan tarjolla olevien Airbnb-asuntojen määrä on romahtanut pääkaupunkiseudulla koronapandemian aikana, kun yhä useampi vuokraaja on luopunut toiminnasta matkailijoiden vähennyttyä. Pohjoisessa sen sijaan on nähty merkittävää kasvua. Vertailussa olivat mukana kaikki Suomen kaupungit ja kunnat, joissa on Airbnb-liiketoimintaa.

Pääkaupunkiseudun Airbnb-toiminnassa romahdus

Koronapandemian aikana Airbnb-asuntojen määrä on vähentynyt merkittävästi Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Vuonna 2019 Helsingissä oli 2 572 vuokrattavaa Airbnb-asuntoa, kun vuonna 2021 vuokrattavia asuntoja oli enää 1 417. Kohteiden määrä on laskenut koronapandemian aikana noin 45%. 

Vastaava kehitys näkyy myös pääkaupunkiseudun muissa kaupungeissa. Vantaalla kohdemäärä on laskenut kahdessa vuodessa 389 kohteesta 243 kohteeseen ja Espoossa 328 kohteesta 246 kohteeseen.

Lapin kohteissa vuokrattavien asuntojen määrä on kasvussa

Pandemian aikainen kehitys on ollut täysin päinvastaista pohjoisen lomakohteissa. Esimerkiksi Kittilässä Airbnb-asuntojen määrä on yli tuplaantunut vuoden 2019 jälkeen 252 asunnosta nyt tarjolla oleviin 512 asuntoon.

Myös Rovaniemellä ja Kuusamossa oli vuonna 2021 huomattavasti vuotta 2019 enemmän Airbnb-asuntoja.

Majoittajan vuosituotto voi ylittää suomalaisten mediaanipalkan

Osa majoittajista toimii ammattimaisesti ja osalle Airbnb-vuokraaminen on vain kevyttä sivutuloa. Vuosituotot voivat nousta kuitenkin kymmeniintuhansiin euroihin.

Eri paikkakuntien välillä on korkeimmillaan lähes 37 000 euron ero Airbnb-majoittajien vuosituotoissa. Kemissä Airbnb-toiminnalla ansaitaan keskimäärin 5 280 euroa vuodessa, kun Pälkäneen lukema on 42 120 euroa. Pälkäneellä ja Asikkalassa Airbnb-majoittajien keskimääräinen vuosituotto ylittää suomalaisten mediaanipalkan.

Tarjonnan määrässä suurta vaihtelua

Airbnb-asuntojen määrä suhteessa kunnan vakituisten asukkaiden määrään vaihtelee voimakkaasti. Kolarista löytyy yksi Airbnb-asunto 8 vakituista asukasta kohden, vastaavasti Kajaanissa asuu 1 826 vakituista asukasta yhtä Airbnb-asuntoa kohden. 

Koko vertailu löytyy osoitteesta https://www.vertaaensin.fi/blog/airbnb-vertailu

Lähde: Vertaaensin.fi
Kuva:

Katso myös