Automatkalla koko perheen voimin? 10 vinkkiä, joilla pidät lapsen tyytyväisenä autossa

Pitkät automatkat voivat kiristää sekä vanhempien että lasten hermoja. Tässä vinkit onnistuneeseen perhematkaan.

Matkusta

Julkaistu , päivitetty
Automatkalla koko perheen voimin? 10 vinkkiä, joilla pidät lapsen tyytyväisenä autossa
  • 1. Kuuntele lastasi

    Jos lapsella on asiaa, kuuntele. Lapsi hermostuu, jos hänelle ei anneta huomiota. Jos lapsi istuu takapenkillä selkä menosuuntaan, niin voit asentaa autoon pienen peilin niin, että näet kuskin paikalta lapsen ja toisin päin.

  • 2. Keskustele lastesi kanssa

    Mikä olisi parempi hetki vaihtaa kuulumiset perheen kanssa kuin useamman tunnin automatka? Jutelkaa viime aikojen tapahtumista tai suunnitelkaa, mitä mukavaa teette, kun pääsette määränpäähän.

  • 3. Ajoita ajomatka oikein

    Aja niin, että ajomatka osuu päiväuniaikoihin tai nukkumamenoaikaan. Jos lähtee matkaan illalla, voi valmiiksi pukea pyjamat, pestä hampaat, syödä iltapalaa. Sitten vain äänikirja soimaan, peitot päälle ja nukkumaan.

  • 4. Mieti musiikki

    Kuuntele musiikkia, joka sopii koko perheelle. Sekoita omia lempilauluja lasten lempikappaleitten kanssa. Spotifysta tai YouTubesta löytyy myös hyviä valmiita soittolistoja esimerkiksi ”roadtrip with kids” -hakusanoilla. Äänikirjat ovat myös mainio idea.

  • 5. Luota autotehtäviin

    Klassisia autokisoja ovat esimerkiksi vastaantulevien keltaisten tai jonkun muun tietyn väristen autojen laskeminen, rekisterinumeroiden ylös kirjoittaminen tai autobingo. Kuka näkee ensimmäisenä hevosen, lehmän tai harakan?

  • 6. Muista viihdykkeet

    Puhelimen voi jättää pois, mutta muista ottaa lapsille mukaan kirjoja, leluja ja vaikkapa erilaisia pelejä.

  • 7. Älä unohda eväitä

    Kun lapsi saa vaikkapa valita itselleen mieluisia eväitä mukaan matkalle ja lupaat, että ne syödään esimerkiksi kahden tunnin matkanteon jälkeen, sujuu matka mukavammin. Muista myös vesipullo.

  • 8. Harkitse välipysähdyksiä

    Jos matka on pitkä, kannattaa valita reitti niin, että sen varrella on paikkoja, joissa lapset voivat leikkiä. Esimerkiksi huoltoaseman leikkipaikka sopii tähän tarkoitukseen. Suomi on täynnä hienoja pieniä pysähdyspaikkoja, joista monet ovat hauskempia ja persoonallisempia kuin ketjujen huoltoasemat.

  • 9. Tee ennakkovalmistelut

    Pakota kaikki vessaan ennen lähtöä! Ei tarvitse turhaan pysähtyä – ainakaan heti ensimmäisen viiden minuutin aikana. Jos haluat valmistautua reissuun perusteellisesti, voit seurata tietöiden tilannetta valtionyhtiö Traffic Management Finlandin Liikennetilanne -palvelusta. 

  • 10. Ota rennosti

    Kaikista tärkeintä: Älä hermostu, pidä hauskaa ja aja varovasti. Kyllä se määränpää jossain vaiheessa tulee vastaan.

    Lue myös: Näin onnistuu täydellinen perheloma! 10 vinkkiä kotimaanmatkailijoille

    Lähde: LähiTapiola

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.