Elämyksellisyys, kiireettömyys ja oma rauha – näitä suomalaiset kaipaavat matkalta

Elämyksellisyys, kiireettömyys ja oma rauha – näitä suomalaiset kaipaavat matkalta

julkaistu , päivitetty

Tuoreen selvityksen mukaan suomalainen on kiireetön ja kokemuksia kaipaava lomailija. Lähes kaikkien suomalaisten lomamatkoja yhdistäviä pääteemoja ovat halu liikkua ja kokea paljon, toive omasta rauhasta sekä halu lomailla ilman suuria etukäteen tehtyjä suunnitelmia.

Ikimuistoisia aktiviteetteja ja uusia kokemuksia – ilman tarkkaa suunnittelua ja aikatauluja

Selvityksen mukaan lomasta halutaan saada mahdollisimman paljon irti. Vastaajista yli 70 % toivoi matkaltaan uutuuden tunnetta ja mahdollisuutta tehdä lomakokemuksista ikimuistoisia. Suomalaisten toiveissa lomalta halutaan menevää tahtia ja samalla janotaan uusia kokemuksia. Erityisesti nuoret toivovat, että lomalla ollaan liikkeessä tekemässä ja kokemassa asioita aamusta iltaan.

Vaikka suomalaiset kaipaavatkin matkoiltaan elämyksiä ja uutuutta, ohjaa suomalaisten matkailua silti myös pyrkimys rauhaan. Yli puolet vastaajista kaipaa nimittäin matkakohteelta vauhtia ja vilskettä, mutta samalla he toivovat myös, että lomalla on mahdollista haluttaessa vetäytyä omaan rauhaan. Noin 40 % vastaajista ilmoitti toivovansa lomaltaan mahdollisuutta olla ilman suuria väkijoukkoja. Erittäin vilkkaisiin matkakohteisiin ja ihmisjoukkioihin puolestaan toivoo matkustavansa vain kolme prosenttia suomalaisista.

– Suomalaisten lomailua yhdistävät piirteet elämyksellisyydestä, kiireettömyydestä ja omasta rauhasta, mutta viime kädessä jokainen matkailija on uniikki omien toiveidensa ja kiinnostuksen kohteidensa suhteen. Tasapaino rentoutumisen ja ikimuistoisen tekemisen välillä on suomalaisen lomailun keskiössä. Suomalaiset ovat ilahduttavan perillä matkailumieltymyksistään ja tarpeistaan, ja matkan suunnitteleminen on helpompaa kun tarpeet ja toiveet ovat selvillä, kertoo ebookersin markkinointipäällikkö Leif Neuvonen.

Tutkimuksen perusteella suomalaiset suhtautuvat rennosti myös matkalla tapahtuviin muutoksiin suunnitelmissa. Vastaajista noin kolmannes haluaa suunnitella matkalleen tarkkaa aikataulua, eikä kaiken etukäteen selvittäminen tai päättäminen inspiroinut suomalaisia matkailijoita. Yli puolet vastaajista kokee, että lomalta kaivataan enemmänkin virran mukana menemisen tunnetta ja vapautta lomailla hetkessä inspiroiden.

Nettimatkatoimisto ebookersin teettämä matkailututkimus toteutettiin 21.-27.12.2021. Siihen vastasi 1000 suomalaista ja vastaajajoukko kiintiöitiin väestöä edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.


Lähde: ebookers
Kuva: Pixabay

Katso myös