Euroopan maukkain maakunta – Pohjois-Savolle Suomen ensimmäinen European Region of Gastronomy -tunnustus

Euroopan maukkain maakunta – Pohjois-Savolle Suomen ensimmäinen European Region of Gastronomy -tunnustus

julkaistu , päivitetty

Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa European Region of Gastronomy -tunnustuksen, jota juhlitaan vuosina 2020-2021.

Savolaiset herkut maailmankartalle

Kuopion alue eli Pohjois-Savon maakunta on tunnettu puhtaista raaka-aineista, elinvoimaisesta maataloudesta ja edistyksellisistä ruoka- ja elintarvikealan toimijoista. Tuoreen ERG-tunnuksen myötä alueen asema modernina, monimuotoisena ja perinteitä kunnioittavana gastronomisena alueena vahvistuu edelleen. Juhlavuosien kantavana teemana on elämä luonnonrytmin mukaan. Pääosassa ovat lähiruoka, paikallinen osaaminen ja luonnosta saatavat raaka-aineet.

European Region of Gastronomy Kuopio 2020-21 -kokonaisuus toteutuu Itä-Suomen ProAgrian, Maa- ja kotitalousnaisten, Kuopion kaupungin, Kehitysyhtiö SawoGrown sekä Savonia-ammattikorkeakoulun hankeyhteistyönä. Mukana yhteistyössä on jo nyt yli 70 yritystä, tapahtumatoimijaa, oppilaitosta ja kehittämisorganisaatiota koko maakunnan alueelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pellolta ja metsästä pöytään

Kuopio-Tahko Markkinointi Oy, Itä-Suomen ProAgria, Maa- ja kotitalousnaiset sekä kuopiolainen markkinointitoimisto Ahooy Creative toteuttavat yhteistyössä osana EuReGa-hanketta digitaalisen Gastromap-ruokakarttapalvelun, jonka myötä erityisesti matkailijoille suunnattu tarjooma verkossa täydentyy monilla uusilla alkutuottajien, koululaitosten, tieteen ja tutkimuksen, elintarviketuotannon, tapahtumien ja ravintoloiden ruokamatkailutuotteilla.

– Iso osa matkailijoista hakee kulinaarisia elämyksiä. Tavoitteenamme on ruoan, ruokakulttuurin ja gastronomian huomioiminen alueellisissa strategioissa sekä käytänteissä, jotka edistävät vastuullisten tuotteiden ja palveluiden kehitystä sekä paikallistalouden kasvua. Tärkeä osa tätä työtä on saada kaikki toimijat samalle kartalle, tämä tuo tekijät lähemmäs toisiaan ja myös lähemmäksi asiakasta, kertoo Itä-Suomen Pro Agrian & Maa- ja kotitalousnaisten Ilona Sares, joka toimii hankkeessa hankepäällikkönä.

– Vastuullisesti tuotettu lähiruoka on päivän sana ja kun kattaukseen yhdistää yhteistyön yli toimialojen sekä mielenkiintoisia paikallisia kokemuksia, matkailumarkkinoille syntyy uusia kutkuttavia tuotteita ja parhaimmillaan uutta liiketoimintaa, Sares sanoo.

Gastromap-kehitysyhteistyö kokoaa yhteen aiemmin nähtyä laajemman kattauksen alan toimijoita, tuottajia ja palveluntarjoajia. Karttasovellus tuodaan osaksi juuri uudistettua kuopiotahko.fi-verkkopalvelua. Lisäksi karttapalvelu tulee käytettäväksi tastesavo.fi-verkkosivustolla. Tulevaisuudessa Gastromap-karttapalvelun tietoja on mahdollista jakaa myös muiden karttapalveluita tuottavien toimijoiden kesken.

Lähde ja kuva: Kuopio-Tahko Markkinointi / Tastesavo.fi

Katso myös