Kuinka metrolippu ostetaan – matkailijan selvitymisopas pääkaupunkiseudun julkiseen liikenteeseen

Metro, bussi, raitiovaunu… Helsingin julkisen liikenteen käytännöt saattavat olla muualta Suomesta tuleville matkailijoille vieraita. Tässä helppo selviytymisopas, kuinka muun muassa metrolippu ostetaan!

Matkusta

Julkaistu , päivitetty
Kuinka metrolippu ostetaan – matkailijan selvitymisopas pääkaupunkiseudun julkiseen liikenteeseen

Joukkoliikenne on vihreä ja nopea tapa matkustaa

Helsingin seudun liikenteessä tehdään normaalisti yli miljoona matkaa päivässä. Koronan johdosta matkustajamäärät toki tippuivat muun muassa etätyöskentelyn johdosta. Toimiva joukkoliikenne vähentää yksityisautoilun tarvetta, melua ja ilmansaasteita. Se on useimmiten myös nopein tapa liikkua Helsingin keskustassa ja pääkaupunkiseudun lähikaupungeissa, kuten Espoossa ja Vantaalla.

Noin puolet matkoista tehdään raideliikenteessä eli raitiovaunuilla, metrolla ja lähijunissa, ja toinen puoli busseilla ja Suomenlinnan lautoilla.

Metrot, raitiovaunut ja lähijunat kulkevat vihreällä sähköllä, josta ei synny hiilidioksidipäästöjä. Helsingin kaupungin tavoitteena on hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä ja kasvihuonepäästöjen vähentäminen 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

HSL ja metropolialueen kunnat ovat asettaneet tavoitteekseen pyöräilyn lisäämisen. Kattoteemana on ”Me ollaan pyöräilijöitä kaikki”. Helsingin kaupunkipyörien käyttöaste on yksi maailman korkeimmista.

>>Lisää kaupunkipyörien käyttämisestä voit lukea täältä!

Sama lippu kelpaa kaikkiin kulkuvälineisiin

HSL:n jäsenkuntia ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Sipoo, Tuusula, Kirkkonummi ja Siuntio. Näiden kuntien sisällä matkustaminen on helppoa. Koko alueella on käytössä yhteinen HSL:n lippujärjestelmä. HSL-lippu kelpaa kaikissa busseissa, lähijunissa, raitiovaunuissa, metrossa ja Suomenlinnan lautalla.

Helsingissä vieraileva voi ostaa esimerkiksi kertalipun tai vuorokausilipun. Vuorokausilipulla voi matkustaa lipun voimassaolon aikana niin paljon kuin haluaa, joten se on usein matkailijalle helpoin ja kokonaisuudessaan edullisin vaihtoehto. Lippuja voi ostaa esimerkiksi lippuautomaatista tai mobiilisovelluksella suoraan matkapuhelimeen. HSL-sovellus on nykyisin jo suosituin tapa ostaa lippu. Myös monet R-kioskit myyvät lippuja.

HSL-alue on jaettu A, B, C ja D-vyöhykkeisiin. Lipun hinta vaihtelee matkustettavien vyöhykealueiden mukaan. Helsingin keskustan läheisyydessä liikuttaessa riittää yleensä AB-vyöhykelippu. Lippuihin sisältyy vaihto-oikeus kulkuvälineestä toiseen.

Julkisen liikenteen palvelut ovat kaikkien käytettävissä riippumatta siitä, liikkuuko pyörätuolilla, lastenvaunujen kanssa tai opaskoiran avustamana. Lastenvaunuilla liikkuva pääsee kulkemaan julkisilla kulkuvälineillä ilmaiseksi. Esteettömyys on huomioitu myös metron ja junien asemilla, liikennevälineissä sekä useimmilla raitiovaunu- ja bussipysäkeillä.

Reitit ja aikataulut löytyvät kätevästi HSL:n reittioppaasta, www.hsl.fi.

Lähde ja pääkuva: Toptaste
Helsingin rautatieasema: Jussi Hellstén

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.