Lapin yliopisto panostaa tiedematkailuun miljoonabudjetilla

Lapin yliopisto panostaa tiedematkailuun miljoonabudjetilla

julkaistu , päivitetty

Lapin yliopisto Arktisen keskuksen johdolla on aloittanut kansainvälinen tiedematkailuhankkeen, joka etsii keinoja lisätä tieteellisen tiedon osuutta matkailukokemuksissa. Tiedematkailu on yhdistelmä oppimista ja kokemuksia.

Kansainvälinen projekti edistää tiedematkailua

Scitour (Scientific Tourism) -hankkeessa kehitetään menettelytapaa, joka toimisi tähän tarkoitukseen. Mukana on arktisten ja pohjoisten alueiden kumppaneita Islannista, Grönlannista ja Skotlannista.

Kaksivuotisen projektin aikana on tarkoitus yleisen konseptin ohella kehittää asiaan liittyviä esimerkkituotteita, ohjeistuksia, tiedematkailubrändiä, markkinointistrategiaa sekä digitaalista ympäristöä. Tavoitteena on pitää helmikuussa 2022 konferenssi, jossa uutta konseptia esitellään laajemmin.

Projektipäällikkö Ari Laakso Arktisen keskuksen tiedekeskuksesta perustelee hankkeen tarvetta ihmisten halulla matkustaa maailmalla tutustumassa uusiin ja mielenkiintoisiin paikkoihin ja kulttuureihin.

– Samalla monet haluavat lisää tietoa siitä, mitä ovat nähneet ja kokeneet, jotta voisivat ymmärtää ja oppia asioista. Usein turistit käyvät museoissa, tiedekeskuksissa tai kulttuurikohteissa juuri oppiakseen lisää, mutta miksi tätä ei voisi viedä vielä askelta pidemmälle, hän kysyy.

– Mitä jos kytkemme matkailua ja tiedettä paremmin yhteen ja luomme uutta toimintatapaa, jossa matkailun tukena käytetään tieteestä viestimistä hauskalla ja mukaansa tempaavalla tavalla, samalla kun tutustutaan tiettyyn paikkaan tai aiheeseen? Tutkijat ovat aina matkustaneet kaukaisiin paikkoihin oppiakseen lisää. Myös monet turistit hakeutuvat etäisiin kolkkiin, jotta voisivat kokea jotain erilaista, Laakso sanoo.

Pandemia toi haasteita matkailualalle

Pandemia pysäytti käytännössä kaiken kansainvälisen matkailun, mutta hankkeessa mukana olevat toimijat uskovat tarpeen yksilölliselle matkailulle ja tiedematkailulle pysyvän, kun palautuminen kohti normaalimpia oloja alkaa. Laakso toivottaa hankkeesta kiinnostuneet matkailuyrittäjät ja tutkijat tervetulleiksi.

Scitour -hankkeen rahoittajana on EU-taustainen Pohjoinen periferia ja Arktis (NPA) -ohjelma. Osarahoittajina ja hankekumppaneina ovat Lapin yliopiston ohella islantilainen ja skotlantilainen yliopisto (University of Iceland ja University of the Highlands and the Islands) sekä Grönlannin kansallismuseo. Lapin yliopistosta on mukana Arktisen keskuksen Arktikum-tiedekeskuksen ohella MTI, Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti. Lisäksi hankkeeseen on kytketty kaikkiaan 26 kiinnostunutta tahoa, jotka ovat pitkälti matkailualan yhtiöitä ja alan markkinointijärjestöjä. Toukokuun alusta alkaneen kaksivuotisen hankkeen budjetti on noin miljoona euroa.

Lähde: Lapin yliopisto

Katso myös