Lemmikki mukana matkalla: asiantuntijan neuvot koiran kanssa lomailevalle

Lemmikki mukana matkalla: asiantuntijan neuvot koiran kanssa lomailevalle

julkaistu , päivitetty

Lemmikki on yhä useamman reissaajan matkatoveri. Kennelliiton asiantuntija vinkkaa, mitä tulisi huomioida kun lemmikki on mukana matkalla, jotta kaikki sujuu mutkitta.

Lemmikkiystävällisten palvelujen kysyntä kasvaa

Suomalaiset ovat lemmikkikansaa ja Suomessa lemmikkejä onkin arviolta joka kolmannessa kotitaloudessa. Korona-aika on lisännyt entisestään kiinnostusta ainakin koiranpentuja kohtaan, mikä on näkynyt niiden rekisteröintimäärien kasvuna. Samalla ennätyksellinen kotimaanmatkailun nousu mahdollistaa entistä helpommin lomailun yhdessä oman lemmikin kanssa.

Ebookersin teettämän tutkimuksen mukaan jopa 15 % suomalaisista on kiinnostunut lomallaan lemmikkiystävällisistä aktiviteeteista ja ulkoilumahdollisuuksista. Vastaavasti 15 % kertoo valitsevansa myös lomakohteensa sen lemmikkiystävällisyyden perusteella. Lemmikki halutaankin ottaa yhä useammin mukaan kohteeseen.

– Lemmikit salliville ja ne huomioiville lomakohteille on nyt selvästi kysyntää. Kotimaanmatkailun suosion kasvaessa myös lemmikkejä nähdään yhä useammin lomalla mukana, Ebookersin viestinnästä vastaava Claudia Parker kertoo.

Lemmikki mukana matkalla perheen kanssa kasvattaa jonkin verran loman majoituskustannuksia, mutta lemmikin ottaminen mukaan saattaa kokonaisuudessaan olla lopulta jopa säästö.

– Yhtä lailla lemmikit halutaan varmasti mukaan myös seuran vuoksi. Moni onkin tyytyväinen, kun lemmikille ei tarvitsekaan etsiä loman ajaksi hoitajaa tai maksaa lemmikkihotellia muiden lomakustannusten päälle, Parker jatkaa.

Yleisesti majoitusliikkeissä lemmikit toivotetaan avosylin tervetulleiksi ja monissa paikoissa lemmikkejä myös huomioidaan erilaisin tavoin. Useimmissa suurimmissa Suomessa toimivissa hotelliketjuissa koiria huomioidaan muun muassa ruoka- ja juomakupein, tassupyyhkein ja pienien herkkupalojen muodossa. Lemmikin kanssa matkustaessa lemmikkihuone täytyy kuitenkin muistaa varata ennakkoon.

Näin varmistat, että matkanteko on miellyttävää sekä sinulle että lemmikillesi

Parhaimmillaan lemmikin kanssa matkustaminen on kaikille miellyttävä ja rentouttava kokemus. Muutama asia on kuitenkin hyvä muistaa, jotta matka sujuu helposti ja myös lemmikki nauttii lomastaan. Tulevana kesänä lemmikin kanssa reissaa myös moni ensikertalainen, jolta esimerkiksi koiran kanssa matkustamiseen liittyvät rutiinit vielä puuttuvat.

– Lähtökohtaisesti koira nauttii yhteisestä ajasta perheensä kanssa, mutta vieras ympäristö voi myös stressata. Siksi onkin tärkeää pohtia loman kulkua myös koiran kannalta, Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi muistuttaa.

Viisi vinkkiä lemmikin kanssa matkustavalle

1. Varmista etukäteen, että koira pystyy matkustamaan mukanasi. Harjoittele etukäteen autossa, junassa tai veneessä matkustamista, jottei esimerkiksi koiran matkapahoinvointi tule yllätyksenä, ja koira on tottunut liikennevälineeseen.

2.  Turvaa lemmikille hyvät matkustusolosuhteet. Esimerkiksi autossa koira ei saa matkustaa vapaana. Älä jätä koiraa koskaan yksin kuumaan autoon. Suljetussa autossa ilma kulkee kesäkelillä huonosti, vaikkei olisi hellettäkään. Pelkkä auton ikkunoiden avaaminen raolleen ei ole riittävä ilmastointi.

3. Muista tauotukset pidemmillä matkoilla. Ota lemmikille mukaan juotavaa ja sitä ruokaa, jota se on tottunut syömään.

4. Ota lemmikin kanssa matkustaessasi huomioon muut. Muista kerätä koiran jätökset, ja huolehdi siitä, että koirastasi ei ole haittaa ympäristölle niin, että se ei esimerkiksi hauku pitkään yksin hotellihuonessa tai tuhoa paikkoja.

5. Ota selvää lähimmistä eläinlääkäripalveluista matkallasi. Jos vakuutukseesi kuuluu etäeläinlääkäripalvelu, niin ota palvelunumero talteen. Selvitä myös matkakohteesi päivystävä eläinlääkäri. Pidä mukana pientä matka-apteekkia, josta löytyy esimerkiksi ensiaputarvikkeet, punkkipihdit ja ripulilääkkeet.

Suomen Kennelliitto ry on valtakunnallinen koira-alan asiantuntijajärjestö. Liiton jäseninä on noin 2 000 koiraharrastusyhdistystä ja 148 000 henkilöjäsentä. Toimintansa kautta Suomen Kennelliitto tavoittaa noin puoli miljoonaa suomalaista koiranomistajaa ja koiranystävää.

>>Lue täältä lisää vinkkejä täydelliseen perhelomaan!

Lähde: Ebookers
Kuva: iStockphoto

Katso myös