Liiku vastuullisesti vesillä – vinkit ympäristöystävälliseen veneilyyn

Liiku vastuullisesti vesillä – vinkit ympäristöystävälliseen veneilyyn

julkaistu , päivitetty
 • Pidä Saaristo Siistinä ry jätepiste

  1. Huolehdi jätteistäsi veneillessä

  Veneillessä on tärkeää pyrkiä ehkäisemään turhan jätteen syntyä. Aloita jätteen vähentäminen jo kaupassa valitsemalla mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita. Pakkaa elintarvikkeet mahdollisuuksien mukaan kestäviin ja pestäviin rasioihin.

  Jätteiden lajittelu onnistuu vaivattomasti veneessäkin, ja monessa satamassa on jätteiden lajittelumahdollisuus. PSS ry:n Roope-jätepisteissä lajitellaan yleensä lasi-, metalli- ja paperijäte. 

  Biojätettä ja muovia kerätään vasta harvassa paikassa, mutta ne ovat yleistymässä. Biojätettä ei saa laittaa kuivakäymälään.

 • Roskien keruuta, SiistiBiitsi

  2. Auta pitämään rantoja roskattomina

  Yleisimpiä Suomen rannoilta löytyviä roskia ovat muoviroskat ja tupakantumpit, jotka vesistöön päätyessään hajoavat mikromuoviksi. Lisäksi tumpeista liukenee veteen monia haitallisia kemikaaleja.

  PSS ry:n Siisti Biitsi -ohjelma kannustaa kaikkia kansalaisia järjestämään omia siivoustalkoita haluamallaan rannalla. Roskien keräämisen lisäksi rantasiivoustalkoissa raportoidaan kerätyt roskat joko Siisti Biitsi -sovelluksella tai -lomakkeella. Raportoinnin avulla saadaan tärkeää tietoa Suomen rantojen roskaisuudesta, minkä avulla pystytään ehkäisemään roskaantumista jo alkumetreillä. 

  Lisätietoja: siistibiitsi.fi

 • Septitankin tyhjennyspiste

  3. Tyhjennä käymäläjätevedet imutyhjennyslaitteeseen

  Veneilijöiden käymäläjätevedet aiheuttavat pistekuormitusta erityisesti satamissa ja matalissa lahdissa. Virtsa sisältää runsaasti typpeä ja fosforia, ja sen sisältämät ravinteet ovat kasveille käyttökelpoisessa muodossa. 

  Älä siis laske käymäläjätevesiäsi veteen lisäämään rehevöitymistä, vaan käytä imutyhjennyslaitetta. Pääsääntöisesti vierasvenesatamista löytyy imutyhjennyslaite. PSS ry:n kotisivuilta löydät ohjeet septien käyttöön ja vinkkejä tilanteeseen, kun asema ei tunnu toimivan.

  PSS ry:llä on yhteensä noin 30 kelluvaa imutyhjennyslaitetta, jotka löydät muiden Roope-palveluiden ohessa yhdistyksen mobiiliystävälliseltä Roope-kartalta: roopekartta.fi.

 • Purjevene merellä

  4. Vältä myrkkymaalien käyttöä veneen pohjassa

  Veneen pohjassa käytettävien antifouling-maalien eli myrkkymaalien tehoaineita ovat muun muassa kupari- sinkki- ja orgaaniset yhdisteet. Ne ovat haitallisia Itämeren eliöstölle ja erityisesti muutamalle avaineliölle, kuten rakkohaurulle, ja sitä myöden koko Itämeren ekosysteemille. 

  Maaleille on olemassa vaihtoehtoja, kuten pohjapesu ja veneen nosto ylös silloin, kun se ei ole käytössä. Veneen pohja voidaan pestä joko painepesurilla, erityisellä pohjapesupaikalla tai harjapesurilla. Kaksi tai kolme pesukertaa kesässä riittää pitämään pohjan puhtaana. Veneen pohjan voi pesettää myös kiertävien traileripesuyrittäjien toimesta.

  Tutustu myös PSS ry:n jäsenille tarkoitettuun Rocco-palveluun, joka ilmoittaa tekstiviestillä, milloin merirokko kiinnittyy Saaristomerellä. Kiinnittymisen jälkeen toukkien poistaminen veneen pohjasta onnistuu helposti parin viikon ajan.

  Lue lisää Rocco-palvelusta: pidasaaristosiistina.fi/roope-palvelut/rocco-palvelu

 • 5. Tiskaa oikein vesillä

  Läheskään kaikissa veneissä ei ole harmaiden vesien tankkia, jolloin astianpesun yhteydessä pesuvedet päätyvät pahimmassa tapauksessa suoraan vesistöön. Vesistöjä kuormittavat ravinteiden lisäksi monet haitalliset aineet, kuten kuluttajien pesuaineet.

  Tiskiaineetkin koostuvat monista kemikaaleista, joista osa on ympäristölle haitallisia. Kemikaalien yhteisvaikutuksia ei useinkaan tunneta ja ne ovat syy moniin kemikaalien haittavaikutuksiin.

  Käytä biohajoavaa ja fosfaatitonta astianpesuainetta ja annostele sitä oikein. Ympäristöystävällisen pesuaineen tunnistaa esimerkiksi Joutsenmerkistä. Myös allergia- ja astmaliiton Allergiatunnus on suositeltava, sillä esimerkiksi monet hajusteet ovat haitallisia vesieliöille. PSS ry:llä on Roope-tuotteena oma, ekologinen käsitiskiaine.

  Pese astiat heti, jolloin lika irtoaa helpommin, etkä tarvitse niin paljon pesuainetta.

  Käytä sataman astianpesupaikkaa, joka on yhteydessä viemäriverkostoon tai jossa on muu suodatusjärjestelmä. Mikäli tällaista ei ole käytettävissä, kannattaa tiskivedet imeyttää maihin jonkin matkan päästä vesistöstä.

  Vältä ruoantähteiden päätymistä veteen. Jos satamassa on biojätteen keräys tai komposti, vie tähteet sinne.

 • 6. Liity PSS ry:n jäseneksi

  Pidä Saaristo Siistinä ry ylläpitää muun muassa kattavaa jätepiste- ja kuivakäymäläverkostoa sekä imutyhjennyslaitteita saaristossa ja järvillä. Ilman jäseniä ei olisi Roope-palveluita, sillä palveluita rahoitetaan PSS ry:n jäsenmaksuilla. Toivottavaa on, että kaikki Roope-palveluita käyttävät vesilläliikkujat olisivat jäseniä.  

  Lisäksi yhdistys työskentelee vesistöjen roskaantumisen, kemikalisoitumisen ja rehevöitymisen estämiseksi. Liity jäseneksi, niin olet osaltasi mahdollistamassa veneily-ympäristömme suojelua.

  Lue lisää jäsenyydestä: pidasaaristosiistina.fi/liityjaseneksi

 • Lisätietoa:

  www.pidasaaristosiistina.fi

  www.hallskargardenren.fi

  Kuvat ja lähde: Pidä Saaristo Siistinä ry

Katso myös

Liiku vastuullisesti vesillä – vinkit ympäristöystävälliseen veneilyyn
Matkusta
artikkeli

Liiku vastuullisesti vesillä – vinkit ympäristöystävälliseen veneilyyn

Ympäristöystävällinen veneily on meistä jokaisen vastuulla. Veneily keskittyy ajallisesti muutamiin viikkoihin ja paikallisesti valmiille väylille ja satamiin, jolloin erityisesti pistevaikutukset voivat olla merkittäviä. Poimi tästä vinkit luontoystävälliseen veneilyyn!
Villiruokaa ja vanhoja perinteitä - palkittu ruokamatkailutuote vie osallistujan retkelle saariston luontoon
Syö ja juo
artikkeli

Villiruokaa ja vanhoja perinteitä – palkittu ruokamatkailutuote vie osallistujan retkelle saariston luontoon

Herrankukkaron kalatorpparitila palkittiin merkittävänä ruokamatkailutekona Hungry for Finland ruokamatkailukilpailussa 2019. Kilpailussa palkittu tuote, Villiä ja läheltä – Ruokamatka tarinoiden saaristoon, vie osallistujat ikimuistoiselle makujen matkalle saariston sydämeen.
Saariston Rengastie polkupyöräillen - katso upeat maisemat!
Näe ja koe
artikkeli

Saariston Rengastie pyöräillen – katso upeat maisemat!

Kanadalainen näyttelijä Alistair Logan tutustui Saariston Rengastiehen – katso upeat maisemat ja kesäiset tunnelmat tältä kenties Suomen kauneimmalta pyöräilyreitiltä.
Merenkurkun saaristo - ainutlaatuinen luonto maailmanperintökohteena
Näe ja koe
artikkeli

Merenkurkun saaristo – ainutlaatuinen luonto maailmanperintökohteena

Merenkurkun saaristo on Suomen ensimmäinen luonnon Unescon maailmanperintökohde. Oletko jo tutustunut saariston ainutlaatuiseen luontoon?