Millainen matkailija olet?  Kotimaan matkailijatyypit esittelyssä

Millainen matkailija olet?  Kotimaan matkailijatyypit esittelyssä

julkaistu , päivitetty

Sykkiikö sydämesi kaupunkilomalle, erilaisille ulkoilma-aktiviteeteille vai kulttuurille? Tutustu viiteen erilaiseen kotimaan matkailijatyyppiin ja selvitä millainen matkailija olet.

Kaupunkilomailijat

Tyypillinen kotimaan kaupunkilomailija on mies. Kaupunkilomailijoiden keskuudessa ikähaarukka on sangen leveä, perinteisin kaupunkilomailija on iältään 35-vuotias tai tätä vanhempi. Iso osa kaupunkilomailijoista on jo eläkkeellä, mutta myös työssäkäyviä on paljon. Kaupunkilomailijan kiinnostuksen kohteina ovat erityisesti ruoka- ja ravintolapalvelut, nähtävyydet sekä kulttuuri, teatterit ja museot. Kaupunkien lisäksi myös risteilyt matkakohteena kiinnostavat. Kaupunkilomailija tekee mieluiten päivämatkoja ja majoittuu tarvittaessa hotellissa tai hostellissa.

Kyläilijät ja mökkeilijät

Kotimaan matkailutyypeistä kyläilijä ja mökkeilijä on tyypillisesti 55-vuotias tai tätä vanhempi mies. Iso osa matkailijatyypin edustajista on eläkkeellä, joten vapaa-aikaa kyläilyyn ja mökkeilyyn on runsaasti. Nimensä mukaisesti kyläilijää ja mökkeilijää kiinnostaa kotimaan matkailun saralla erityisesi omalla ja sukulaisten mökillä käyminen tai laajemmin sukulaisten ja tuttavien luona vierailu. Mökkeilyn lisäksi myös kaupunkikohteet kiinnostavat jonkun verran. Oma mökki majoituskohteena edustaa matkailijatyypille erityisesti helppoutta ja turvallisuutta.

Aktiivilomailijat

Lomailijana Suomen monipuolisesta aktiviteettitarjonnasta nauttii erityisesti alle 45-vuotias eteläsuomalalainen mies sekä tämän perhe. Aktiivilomailija tuntee laaja-alaista vetoa erilaisia ulkoilma-aktiviteetteja kohtaan, mutta myös kattavammin erilaiset tapahtumat, kylpylät sekä ostokset ja ravintolat kiinnostavat. Matkakohdetta valitessaan aktiivilomailija hakeutuu niin rantakohteisiin kuin saaristoon, kansallispuistoihin ja ulkoilualueille, hiihtokeskuksiin sekä moniin muihin erilaisia aktiviteettejä tarjoaviin kohteisiin läpi Suomen. Aktiivisen tekemisen lomassa voidaan pistäytyä vauhdilla myös omalla tai sukulaisten mökillä.

Nautiskelijat

Mistä on hyvä loma tehty? Nautiskelijoiden mukaan kylpylöistä, hyvinvointipalveluista, ostoksista, ravintoloista, sukulaisten ja tuttavien luona vierailuista sekä vuokramökillä lomailusta. Kotimaan matkailijatyyppinä nautiskelija on erityisesti nainen, valtaosa painottuu iältään alle 45-vuotiaisiiin. Nautiskelijoiden keskuudessa matkailijatyypin edustajista iso osa on lapsiperheitä. Matkakohdetta valitessaan nautiskelijan skaala on laaja – erilaiset kaupunkikohteet, rantakohteet ja saaristo, risteilyt, huvi- ja teemapuistot ovat kaikki tasavertaisena vaihtoehtona tarjolla.

Kulttuurista ja luonnosta nauttivat

Matkailijana kotimaan kulttuurista ja luonnosta nauttii puolestaan pääsääntöisesti nainen. Iältään tämän matkailijatyypin perusedustaja on 55-vuotias tai tätä vanhempi, mutta myös 25 – 44 -vuotiaita on paljon. Kulttuurista ja luonnosta nauttijan kiinnostus kohdistuu nimensä mukaisesti mm. vaeltamiseen, nähtävyyksien katsomiseen sekä kulttuuriin, teattereihin ja museoihin, mutta myös laajemmin ravintoloihin ja tapahtumiin. Matkakohteina esiin nousevat erityisesti kansallispuistot ja ulkoilualueet sekä monipuoliset kaupunkikohteet ja kylpylät.

Teksti: Antti Hurskainen
Lähde: Kotimaan matkailun nykytila ja potentiaali –  selvitys kohderyhmistä ja kehittämistoimista, Työ- ja elinkeinomisteriön julkaisuja
Kuva: Pixabay

Katso myös