Viidelle ahvenanmaalaiselle vierassatamalle Blue Flag -sertifikaatti

Viidelle ahvenanmaalaiselle vierassatamalle Blue Flag -sertifikaatti

julkaistu , päivitetty

Viidelle ahvenanmaalaiselle vierassatamalle on myönnetty kansainvälinen Blue Flag -sertifikaatti.

Suomen ainoat sertifioidut satamat

Vastuullisuus on entistä tärkeämpi osa matkailuelämystä. Yhä useammat matkailijat odottavat kohteiltaan yhä selkeämpää vastuullisuus- ja ympäristötyötä. Muutama vuosi sitten vastuullinen matkailu yhdistettiin lähinnä luksusmatkailuun, mutta nyt sitä pidetään itsestäänselvänä tekijänä.

– Ensimmäiset viisi ympäristösertifioitua vierassatamaamme ovat merkittävä askel Ahvenanmaan matkailun pitkäjaksoisessa ympäristötyössä ja vastuullisessa kehittämisessä, toteaa hankevastaava Emma Lundberg matkailuorganisaatio Visit Ålandista.

Blue Flag -sertifikaatti lajissaan maailman suurimpia ympäristösertifikaatteja ja käytössä lähes 50 maassa. Ahvenanmaalaiset satamat ovat ainoat sertifioidut satamat Suomessa.

Sinisen lipun vaatimukset ovat tiukat

Jotta vierassatama saa nostaa lipputankoonsa sinisen lipun, sen on täytettävä erilaisia kriteereitä, joita ovat esimerkiksi ympäristöjohtaminen, ympäristötietous, turvallisuus, palvelu sekä vedenlaatu. Sertifiointihakemuksen hyväksyy sekä paikallinen että kansainvälinen raati. Kansainväliseen raatiin kuuluu esimerkiksi YK:n ympäristöohjelman, UNESCO:n ja maailman matkailujärjestön WTO:n edustajia.

– Blue Flag -sertifiointi on meille uskomattoman hieno asia! Se on tunnustus onnistuneesta työstämme kestävän kehityksen hyväksi, toteaa sertifikaatin saaneen Käringsundin vierassataman omistaja Yvonne Sjöström Eckeröstä. Muut sertifioidut vierassatamat ovat Glada Laxen, Karlby, Kastelholm ja MSF.

Blue Flag -sertifioituja vierassatamia, rantoja ja veneitä on kaikkiaan yli 4500 kappaletta lähes 50 maassa. Blue Flagin toiminnasta vastaa kansainvälinen järjestö Foundation for Environmental Education (FEE), jonka pääkonttori on Kööpenhaminassa.

Ahvenanmaalla sertifioinnista vastaa matkailuorganisaatio Visit Åland. Ahvenanmaalaiset satamat ovat ensimmäiset ja toistaiseksi ainoat Blue Flag -sertifioidut satamat Suomessa. Sertifiointi on tehty yhteistyössä Interreg Central Balticin Smart Marina -hankkeen kanssa, josta on vastannut Ålands Utvecklings Ab.

Lähde ja kuva: Visit Åland

Katso myös