15 Geopark-kohdetta Saimaan sydämessä

Tiedätkö, mikä on Geopark? Pue jalkaan retkikengät, pakkaa mukaan hyvät eväät ja lähde tutustumaan näihin Puumalan alueen viiteentoista upeaan luontokohteeseen.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty

Yhteistyössä: Visit Puumala

Saimaa tarjoaa luonnossa liikkujalle hulppeiden maisemien lisäksi myös ainutlaatuisia nähtävyyksiä niin arkeologian, kulttuurihistorian kuin geologiankin saralla. Saimaa Geopark kuuluu kansainväliseen Geopark-kohteiden verkostoon, johon voivat päästä vain geologisesti erittäin merkittävät luonnonkohteet.

Itä-Suomen ainutlaatuisen järvimaiseman historia ulottuu miljoonien vuosien taakse ja Saimaa Geopark on mainio paikka siihen perehtymiseen. Alueen geologiset arvot koostuvat ikivanhan kallioperän ja sen tunnetuimmasta kivilajin eli rapakiven lisäksi myös viimeisimmän jääkauden loppuvaiheessa mannerjäätikön eteen kerrostuneista massiivisista reunamuodostumista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä viisitoista upeaa paikkaa, joihin kannattaa tutustua Puumalassa liikkuessasi!

1. Haukkovuoren jyrkänteet

Haukkovuoren jyrkänteet ovat henkeäsalpaava näky varsinkin järven suunnalta, sillä 81 metriin Saimaan pinnasta kohoava kallioalue on varsin jylhä luonnonihme. Upeimmat näkymät koet veneen tai kajakin kyydistä Haukkovuoren itäpuolelta.

2. Kukonharjun kanava

Kukonharjun 800 metrin mittainen kanava on louhittu ja osittain pengerretty kallioon. Saimaa on tunnettu vanhoista kanavistaan, joita käytettiin vesireitteinä erityisesti 1700-luvulla. Kukonharjun kanavalla on kiinnostava historia. Tunnettu venäläinen sotamarsalkka Aleksander Suvorov sai tehtäväkseen yhdistää Saimaan lahdet vesireitiksi. Tuona aikana syntyivät Kutveleen, Käyhkään, Kukonharjun ja Telataipaleen kanavat.

3. Liehtalanniemi

Liehtalanniemi on kallioinen niemi, jonka kivissä voi yhä havaita jäätikön aiheuttamia uurteita. Paikalla on opastein merkitty luontopolku sekä kesäisin toimiva pientilamuseo. Hulppeat näkymät ja jo vuonna 1980 rauhoitettu museotilan metsäalue vievät matkailijan nauttimaan Järvi-Suomen luonnon upeasta tunnelmasta.

4. Lietvesi

Lietvesi on Salpausselkien pohjoispuolelle sijoittuvaa Saimaata, jossa jääkaudesta muistuttavat alueen harjujaksot. Lähistöllä on myös jyrkkärinteinen linnavuori, jossa on jäänteitä muinaisista kivivalleista. Linnavuoren löydät Ihantsalon lounaisrannalta. Rapeikko-nimisestä saaresta löydät taukopaikan, jossa toimii kesäaikaan myös kotileivonnaisia tarjoava kesäkioski.

5. Loketon onkalo

Loketon onkalo on mannerjään sulamisvesien kuluttama uoma. Pienten kalliojyrkänteiden reunustamasta uomasta voit löytää sodanaikaisen piilopaikan. Tämä löytyy seuraamalla opastettua reittiä, jota pitkin pääsee kulkemaan myös läheiselle kalliomäelle. Alueelta löytyy lisäksi jännittäviä, pieniä lohkareluolia.

6. Norppapolku

Norppapolku on mainio päiväretkikohde, jonka varrelle jää harjumaastoa ja reheviä kosteikkoja. Väliin jääviltä näköalapaikoilta voi ihastella upeita maisemia. Alue on paljastunut mannerjään alta 11 500 vuotta sitten. Reitin varrelta löytyy uimarantoja ja opastetauluja alueen geokohteista.

7. Pistohiekka

Pistohiekka tunnetaan perinteikkäästä tanssilavastaan, ja se on varmasti yksi Puumalan tunnetuimmista kohteista. Harjujakson sivuun kehittynyt suistomuodostelma on paljastunut mannerjään alta ja geologisessa mielessä siitä tekevät kiinnostavan muinaiset kalliopaljastumat ja muinaisrannat. Rannoilta löytyy yhä myöhäiskivikautisia asuinpaikkoja ja alueelta onkin tehty arkeologisia löydöksiä. Pistohiekan alueella liikkuessa kannattaa tutustua myös muihin läheisiin Geopark-kohteisiin, kuten Loketonkalon rotkoon ja Lietveden maisematiehen.

8. Puumalansalmi

Puumalansalmi on yksi Saimaan vesiliikenteen pääväylistä. Sen yli on rakennettu huikea 800 metriä pitkä silta. Sillan yhteydessä olevasta maisemahissistä on hulppeat näkymät Saimaalle. Paikalla on myös kahvila. Sillan kautta pääsee etenemään Norppapolulle, josta löytyvät Geoparkin opasteet. Puumalansalmen syväväylällä saatat nähdä puunuittoa ja rahtiliikennettä, joka on yhä voimissaan alueella. Puumalansalmessa voit nähdä myös luotsien vuoronvaihtoa, sillä ulkomaisten alusten tulee navigoida luotsin ohjaamana.

9. Rakokiven luolasto

Rakokiven luolastoon kuuluu kolme luolamaista tilaa, kun lohkareiden väliin on muodostunut rakoja. Lohkareet ovat kulkeutuneet alueelle jäätikön mukana. Lohkareet sijaitsevat Lietvedentien pohjoispuolella. Alueella on Geoparkin opastetaulu.

10. Rokansaari

Rokansaari on harjusaari, jonka alueella on suppalampia ja rantakerrostumia. Täältä löydät myös ensimmäisen maailmasodan aikaisia taisteluhautoja ja kivikautisen asuinpaikan. Rokansaaren retkisatamassa on retkeilyalue kesäkahviloineen ja vuokramökkeineen. Mökkivuokralaiset voivat käyttää alueen soutuvenettä soutaakseen saareen.

11. Sahanlahti

Sahanlahti on nimensä mukaisesti vanha saha-alue, jonka piha-alueen läpi on ennen kulkenut Puumalan pääkulkuväylä. Pihapiirissä on runsaasti siirtolohkareita, joista muodostuvia lohkareluolia lapset ovat käyttäneet leikkipaikkoina. Sahanlahti on hyvä tukikohta Geopark-vierailijalle, sillä paikka tarjoaa hyvät majoitus- ja matkailupalvelut.

12. Tupavuori

Tupavuori sijaitsee lähellä Sahanlahtea. Kalliossa on suuri salimainen luolasto, jonne pääsee halkeaman kautta. Tämäkin luolasto on toiminut sodan aikaan piilopaikkana. Merkitty polku alkaa Tupavuorentieltä. Maasto tällä reitillä on ajoittain jyrkkää, joten varaa tukevat kengät.

13. Suurisuo

Mannerjään alta paljastunut Suurisuon alue kuuluu Natura 2000 -luonnonsuojelualueeseen. Täällä voit tutustua karunkauniiseen luonnontilaiseen maisemaan.

14. Syrjäsalmi

Syrjäsalmen kalliomaalaukset löytyvät siirtolohkareisen polun varrelta. Alueen maalausten arvellaan olevan jopa 3500-6000 vuotta vanhoja. Muinaiset taiteilijat ovat jättäneet tänne sykähdyttävän kädenjälkensä. Kalliomaalausten aiheissa voi havaita tikku-ukkoja ja ihmishahmoja.

15. Tollovuori

Tollonvuoren liki sadan hehtaarin kokoisen alueen erikoisuus on porrasmaisesti kohoava, liki 400 metriä pitkä kallioseinämä, jolla on korkeutta enimmillään jopa noin viisikymmentä metriä. Kallion edustalla oleva alue on vaikeakulkuista, mutta vaiva kannattaa, sillä muodostelman komeus on vaikuttava – kuten koko upean Saimaan Geopark-alueen!

Lue lisää ja tutustu Puumalan upeisiin Geopark-kohteisiin: visitpuumala.fi

Kuva: VisitPuumala

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.