Ainutlaatuisia elämyksiä Outokummussa – 10 lomatärppiä koko perheelle

Ainutlaatuisia elämyksiä Outokummussa – 10 lomatärppiä koko perheelle

julkaistu , päivitetty

Yhteistyössä: Matkakumpu Oy

Teollisuuskaupunkina tunnettu Outokumpu on huikea lomakohde, joka täyttää vaativankin matkailijan toivelistan. Tunnelmallinen kesäkaupunki sijaitsee keskellä kauneinta Pohjois-Karjalaa ja kauniin luonnon lisäksi kaupungista löytyy kiinnostavaa koluttavaa myös historian ja liikunnan merkeissä. Kokosimme kymmenen erilaista vinkkiä koko perheen lomalle Outokumpuun – täältä löytyy tekemistä moneen makuun!

 • Vanhan Kaivoksen museotunneli

  1. Vanha Kaivos

  Vanhan kuparikaivoksen tarina alkoi yli sata vuotta sitten, vuonna 1910, kun alueelta löydettiin poikkeuksellisen suuri määrä kuparimalmia. Kaiken kaikkiaan kaivostoiminta Outokummussa kesti melkein 80 vuotta, kunnes vuonna 1989 toiminta lopetettiin.

  Nykyisin Vanha Kaivos on monipuolinen matkakohde, jossa tärkeintä on tietysti vieraileminen jopa 50 metrin syvyydessä sijaitsevassa kaivostunnelissa. Syvyyksistä löytyy kiinnostavan kaivosympäristön lisäksi myös enemmänkin nähtävää, sillä siellä on esillä kaksi näyttelyä: Maan aarteet -kivinäyttely sekä Maan Alla – Moderni Kaivos. Lisää kaivoshistoriaa löytyy Kaivosmuseon näyttelyistä. Kaivosvierailulla kannattaa ehdottomasti kiivetä myös kaivostorniin ja kurkistaa sen läheltä löytyvään murskaimoon. Nälän yllättäessä apu on lähellä, sillä alueelta löytyy myös kaksi ravintolaa.

 • Outokummun Vanha Kaivos

  2. Lasten Kaivos

  Vanha Kaivos viihdyttää myös perheen pienimpiä, sillä sinne on rakennettu lapsille suunnattu teemakokonaisuus. Lasten Kaivosksesta löytyy paljon opettavaista ja hauskaa tekemistä: lapsi voi itse kokeilla esimerkiksi hihnakuljettimen ja pienoiskaivurin käyttöä, tutkia labyrinttia ja kaivostunnelia ja suorittaa tehtävärasteja. Lisäksi Lasten Kaivoksessa pääsee myös leikkimään polkuautoradalla ja kokeilemaan kiipeilyä.

 • 3. Särkiselän luontopolku

  Outokummun Erä- ja luontokeskuksen alueella sijaitseva Särkiselän luontopolku on upea kokemus, jonka kulkemalla pääsee kokemaan monipuolisen kattauksen pohjoiskarjalalaista luontoa. Polku on noin seitsemän kilometrin mittainen ja matkan varrelle mahtuu evästaukoja helpottavia laavuja kuin ihanan viihtyisä hiekkarantakin. Jos perheestä löytyy innokkaita kalastajia, kannattaa poiketa virkistyskalastusalueella ja Lasten kalakeitaalla. Keidas on esteetön ja siellä kalastaminen on varattu 0–12-vuotiaille lapsille sekä liikuntaesteisille henkilöille.

 • 4. Melontaa ja veneilyä

  Pelkästään jalkaisin ei tarvitse Outokummussa kulkea, vaan siellä on mainioita reittejä myös melojille ja SUP-lautailusta innostuneille! Huikea reittivaihtoehto on esimerkiksi 12-järven reitti, joka on noi 14 kilometrin mittainen. Melontareitti sopii mainiosti päiväretkikohteeksi, sillä sen melomiseen menee noin 4–6 tuntia.

 • 5. Erä- ja luontokeskus sekä Kaunisniemen kahvila

  Outokummun luonnossa viihtyy helposti pidemmänkin tovin ja alueelta löytyy myös mainiot leiriytymismahdollisuudet. Särkiselän leirintäalueen majoitus ja palvelut ovat auki päivittäin koko kesän ajan. Luonnonkauniilta leirintäalueelta löytyy jotain jokaisen retkeiljän makuun – tarjolla on leirintämökkejä , vaunu- ja telttapaikkoja, kaksi saunaa, uimarannat ja Kaunisniemen suosittu kesäkahvila.

  Kahvilasta saa totta kai monipuolisesti erilaisia kesäkahvilan herkkuja, mutta siellä vuokrataan myös kanootteja, kajakkeja ja SUP-lautoja. Lisäksi kahvila toimii opastuspisteenä ja matkailuinfona.

 • Keretin golfkenttä, Outokumpu

  6. Keretin golfkenttä

  Oletko koskaan golfannut vanhassa kaivosympäristössä? Outokummun golfseuran Keretin kenttä on ainutlaatuinen, historiallisella alueella sijaitseva kenttä, joka on auki päivittäin kello 10–18. Yhdeksänväyläisellä kentällä on yleensä hyvin tilaa ja se sopii hyvin pitkään tai lyhyeeseen pelihetkeen.

  Keretin golfkenttä sopii hyvin myös vasta-alkajille, sillä siellä järjestetään maanantaisin alkeiskursseja, jotka kestävät kolme tuntia. Lue lisää kentästä ja kursseista seuran sivuilta.

 • Keretin torni

  7. Keretin tornin haaste

  Outokummussa sijaitsee yksi Euroopan korkeimmista kaivostorneista, Keretin torni. Lähes sata metriä korkeassa tornissa on yhteensä 338 rappusta. Ylös kiipeäminen on hauska liikuntahaaste, johon on mahdollista osallistua heinäkuussa joka keskiviikko. Haaste huipentuu ylhäältä avautuviin huikeisiin näkymiin. Parhaimmillaan huipulta näkee jopa Kolille tai Joensuun keskussairaalaan!

  Urakka sopii mainiosti myös ryhmätekemiseksi esimerkiksi työ-, kaveri- tai perheporukalla. Nousuja järjestetään myös tilauksesta sulan maan aikaan. Lue lisää täältä.

 • 8. Hotelliravintola Kumpu

  Outokummun keskustassa sijaitseva hotelliravintola Kumpu on mitä mainioin paikka yöpyä ja herkutella. Huonevalikoimasta löytyy jokaiselle jotakin: tarjolla on yhden- ja kahden hengen huoneita, lemmikkihuoneita sekä perhehuoneita. Luksuslomasta haaveileva arvostaa takuulla hotellin tunnelmallista poreammehuonetta. Hotellin ylimmässä kerroksessa sijaitsevat myös viihtyisät saunatilat, jossa pääsee rentoutumaan pienellä ja vähän suuremmallakin porukalla.

  Ravintolan tiloissa puolestaan tarjotaan kesäisin lauantaibrunssia sekä à la carte -lista.

 • 9. Frisbeegolfia Vanhalla Kaivoksella

  Vanhalla Kaivoksella on museoympäristön lisäksi tarjolla myös vauhdikkaampaa tekemistä, nimittäin frisbeegolfia. Frisbeegolf on hauskaa, koko perheelle sopivaa tekemistä, jossa pelataan nimensäkin mukaisesti golfia frisbeellä. 18-väyläinen Vanhan Kaivoksen frisbeegolfrata on noin kahden kilometrin pituinen.

 • 10. Kummunkadun geologinen aikajana

  Outokummun keskustassa sijaitsevalle Kummunkadulle on tuotu geologista historiaa mielenkiintoisella tavalla kaikkien halukkaiden saataville. Kadulle on rakennettu geologinen aikajana yheksän kivilohkareen avulla, jotka edustavat eri geologisia aikakausia. Jokainen kivilohkare vastaa miljoonaa vuotta.

  Aikajanan viimeinen kivilohkare on Siuruan gneissi, joka 3 500 miljoonaa vuotta vanha, Suomen ja EU:n vanhimpana tunnettu kivi. Lohkareiden vierestä löytyy opasteita, jotka kertovat tarkemmin aikajanasta ja siihen kuuluvista lohkareista.

  Yhteistyössä: Matkakumpu Oy

  Kuvat: Matkakumpu Oy, Vanha Kaivos

Katso myös