Erämaan elämyspolut ja Napapiirin ylitys – UKK-reitin kohokohdat Sallassa

Erämaan elämyspolut ja Napapiirin ylitys – UKK-reitin kohokohdat Sallassa

julkaistu , päivitetty

UKK-reitin perustamisesta tulee syyskuussa 2020 kuluneeksi 40 vuotta. 1 500 kilometrin mittainen reitti on muutakin kuin kuuluisa Karhunkierros. Sallassa reitti halkoo erämaata noin 200 kilometrin matkan ja ylittää maagisen Napapiirin rajan.

Presidentti Kekkonen olisi jo 120-vuotias

UKK-reitti perustettiin presidentti Kekkosen 80-vuotissyntymäpäivän kunniaksi ja ensimmäinen vaellustapahtuma järjestettiin 3.9.1980 välillä Vuokatti–Koli. Nykyään reitti on hoidettu vain osittain. Yksi sen tunnetuimmista osuuksista on Oulangan kansallispuiston läpi kulkeva Karhunkierros. Reitti kattaa kuitenkin myös paljon muuta. Salla on Lapin eteläisimpiä kuntia, jonka läpi UKK-reitti kulkee. Sallan Hautajärvellä ylittyy myös maaginen raja, Napapiiri. Reitti jatkuu erämaisena kohti Sallatunturia ja jatkuu edelleen lähellä itärajaa Tuntsan tunturierämaan kautta kohti Savukoskea. Reitin pituus Sallassa on noin 200 kilometriä.

UKK-reitti, Salla

Topsakantaival sai uuden nimensä kilpailun kautta

Noin 45 kilometrin pituiselle Hautajärvi–Sallatunturi-osuudelle valikoitui keväällä pidetyssä nimikilpailussa nimeksi Topsakantaival. Topsakka-alkuisina UKK-reitin varrelta erisniminä löytyvät muun muassa aapa, harju ja järvi. Internetissä topsakka-sanalla löytyvä tieto viittaa Sallaan. Sanan merkityksestä ei ole varmaa tietoa, mutta on mahdollista, että se pohjautuu alueella aikoinaan puhuttuun kuolansaamenkieleen, josta ei ole paljoa kirjallista aineistoa jäljellä. Ajan myötä sana on mukautunut suomen kieleen.

Sallan matkailupäällikkö Paula Aspholm nostaa Topsakantaipaleen kohokohdiksi Palotunturin erämaisen tunturimaiseman, Löytöjänkä-Suksenpaistama-aavan soidensuojelualueen ja soiden keskeltä kohoavan Topsakkaharjun, jossa perimätiedon mukaan lappalaiset harjoittivat peuranpyyntiä. Reitillä näkee jylhänkauniita aihkipetäjiä, joiden ympärille eivät kädet riitä. Lepohetkiä varten reitin varrelle on rakennettu kotia ja laavuja. Aihkipetsissä, kirkasvetisen lammen rannalla, on pieni päivätupa.

Topsakantaival on hyvin merkitty ja tulipaikat ovat pääosin hyvässä kunnossa, mutta osa pitkospuista on rapistunut ajan saatossa. Juuri käynnistyneessä EU-rahoitteisessa Erämaan elämysreitit -hankkeessa reittiä kunnostetaan tänä ja ensi kesänä muun muassa pitkoksia uusimalla.

Lähde ja kuvat: Sallan kunta

Katso myös