Hämeen linna on Hämeen helmi: koe pala elävää suomalaista historiaa

Taitavasti restauroitu Hämeen linna on yli 700-vuotiaan historiansa aikana kohdannut monenlaisia muutoksia ja tapahtumia. Koe elävä pala suomalaista historiaa ja tee matka Hämeen ylvääseen linnaan.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Hämeen linna on Hämeen helmi: koe pala elävää suomalaista historiaa

Monivaiheinen historia leirikastellista vankilaksi

Hämeen linnan historia ulottuu kauas monen sadan vuoden päähän: rakentaminen alkoi todennäköisesti jo 1200-luvun loppupuolella. Linnan rakentaminen aloitettiin Birger jaarlin tekemän ristiretken seurauksena. Rakentamisen taustalla oli kaksi tavoitetta: maakunnan liittäminen vahvemmin osaksi Ruotsia rakentamalla sotilaallinen tukikohta ja mahdollisuus verottaa vaurasta maakuntaa. Linnaa on rakennettu monissa erilaisissa vaiheissa ja alun perin paikalla oli leirikastelli. 1300- ja 1400-luvulla linnan rakentamisessa suosittiin tiiltä, mikä oli tuohon aikaan Suomessa harvinaista.

Pitkän historiansa aikana linna on ehtinyt toimia niin korkea-arvoisten henkilöiden asuinpaikkana kuin pahamaineisena vankilanakin.

Koe historian havina linnan kolkoilla kujilla

Linnassa kulkiessa voi eläytyä siihen, millaista elämä linnassa on aikoinaan mahtanut tuntua. Linnan historiaan ja entisaikojen esineistöön voi tutustua linnan kokoelmien avulla. Perusnäyttelyssä on esillä kiinnostavia esineitä, kuten haarniskoita ja miekkoja. Lisäksi linnassa järjestetään kiehtovia vaihtuvia näyttelyitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hämeen linna toimii myös monien tapahtumien keskuksena, kuten käsityötapahtumia ja keskiaikainen Vanaja Tournament. Mikäli perheen pienimmät ovat innostuneet jännittävistä linnoista, kannattaa tutustua myös linnassa kesällä järjestettäviin lasten kierroksiin, joille voivat osallistua 4 – 10-vuotiaat lapset huoltajan seurassa.

Vierailu Hämeen linnassa

Hämeen linnaan voi tutustua vuoden ympäri, mutta tarkista tarkemmat aikataulut linnan sivuilta. Hinnasto: aikuiset 10 euroa, lapset 5 euroa ja alennusryhmät 8 euroa.

Mikäli vierailusta haluaa saada mahdollisimman paljon irti, kannattaa osallistua opastetuille kierroksille. Talvisaikaan järjestetään yksittäisille kävijöille suomenkielisiä opastuksia, jotka kuuluvat pääsylipun hintaan. Kesäaikana opastuksia on saatavana myös muilla kielillä. Myös ryhmäopastuksia on saatavilla lisähintaan. Tarkista lisätiedot opastuksista Hämeen linnan sivuilta.

Hämeen linnaan pääsee kätevästi julkisilla kulkuneuvoilla tai omalla autolla. Hämeenlinnan rautatieasemalta on noin 15 minuutin kävelymatka ja Hämeenlinnan linja-autoasemalta menee jalkaisin noin 10 minuuttia. Alueen läheisyydessä on myös maksuttomia parkkipaikkoja.

Osoite:
Kustaa III:n katu 6
13100 Hämeenlinna

Mitä muuta Hämeenlinnassa voi nähdä? Tutustu artikkeliimme Hämeenlinnan kolmesta suositusta nähtävyydestä.

Lue lisää: Hämeen linna
Lasten kierrokset

Teksti: Ira Matilainen
Kuva: Hämeenlinnan kaupunki

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.