Joensuun Tila – kehittyvä vierailukohde Sipoon Söderkullassa

Kivenheiton päässä Helsingistä, idyllisen maaseudun rauhassa matkailijan toivottaa tervetulleeksi kulttuurihistoriallinen Joensuun Tila. Tutustu tarkemmin tähän kiehtovaan vierailukohteeseen Sipoon Söderkullassa.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty

Joensuun Tila on rentouttava matkailijan ja retkeilijän keidas lyhyen matkan päässä hektisen pääkaupunkimme sykkeestä. Vanhaa kulttuurimaisemaa ja ainutlaatuista Nobelistin henkeä kunnioittava idyllinen kartanotila tarjoaa helpot puitteet koko perheen hauskaan vapaa-aikaan.

Vierailu Joensuun Tilalla johdattaa Nobelistin jalanjäljille

Mitä tänään tehtäisiin on tuttu kysymys useille viikonlopun tai loman lähestyessä. Yksi mainio tapa pääkaupunkiseudulla on suunnata nauttimaan läheisen maaseudun mielenkiintoisista mahdollisuuksista. Helsingistä Porvooseen suunnatessa luonnollisen taukopaikan tarjoaa Joensuun Tila matkan puolivälissä. 

Sipoonjoen ja Itämeren rajaamiin vehreisiin puistomaisemiin sijoittuvan Joensuun Tilan tarina nivoutuu kiehtovasti kemian Nobelisti A.I. Virtaseen ja samalla koko suomalaisen maaseudun historiaan. Vuodesta 1933 alkaen Virtasen perheen hallinnassa ollut tila toimi palkitun ja arvostetun keksijän tutkimustilana ja on nykyisin monipuolinen matkailukohde, tykätty asuinalue ja kehittyvä vapaa-ajan keidas. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Vanhan kartanotilan historia on itsessään paljon pidempi ja ulottuu aina 1700-luvulle. Vuodesta 2002 alkaen tilan toiminnoista on vastannut Joensuun Tila Oy. Joensuun Tilan päätoimialana on omistaa ja vuokrata alueen tiloja. Iso osa alueen palveluntarjoajista toimii alueella vuokralaisina. Toimintaa sekä puitteita kehitetään pitkällä tähtäimellä palvelukokonaisuus, asiakastyytyväisyys sekä ainutlaatuiset puitteet mielessä pitäen, kertoo Joensuun Tilan nykyinen emäntä ja toimitusjohtaja Lotta Kuosmanen.

Matkailupalveluiden lisäksi Joensuun Tila tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön myös alueella asuville ja monille muille toimijoille. Vanhan kartanotilan hienot puitteet toimivat itsessään asuinalueena ja kotina 13 perheelle. Päiväkoti on esimerkiksi restauroitu aiempaan navettaan.

Joensuun Tilan minigolfrata

Joensuun Tila kehittyy ympärivuotiseksi vierailukohteeksi

Matkailijan näkökulmasta Joensuun Tila tarjoaa mielenkiintoisen yhdistelmän näkemistä, kokemista ja tekemistä vaikkapa päivävierailulle tai pidemmälle yön yli suuntautuvalle retkelle. Puitteet mahdollistavat takuulla muistorikkaan vierailun koko perheelle.

– Tilan vanha päärakennus toimi jo aikoinaan A.I. Virtasen vieraiden ikimuistoisena majoitus- ja kestityspaikkana. Idyllinen ja intiimi kartanon päärakennus palvelee vierailijoita nykyisin uniikkina hotellina sekä ainutlaatuisena kokous- ja juhlatilana, Lotta taustoittaa.

Lomailijalle majoittuminen on hotellin lisäksi mahdollista myös Joensuun Tilan hyvin hoidetulla camping-alueella. Alue on suosittu vierailukohde monenlaisten päiväkävijöiden lisäksi esimerkiksi karavaanareiden ja telttailijoiden sekä veneilijöiden keskuudessa. Tämä on helppo ymmärtää, sillä Joensuun Tilan moderni venesatama toimii kotisatamana jopa 320 veneelle. Satama toimii kotipesänä myös kesäkahvilalle. 

Kesäisin alueelta löytyy monta mukavan rentouttavaa aktiviteettia lomapäivän ratoksi. Frisbee- ja minigolf, kahvakuulailu, SUP- ja melontaretket sekä jooga ovat vain esimerkkejä monipuolisista mahdollisuuksista nauttia päivästä merellisissä puitteissa. Monien lapsiperheiden ehdoton suosikki on kuitenkin oma kirkasvetinen uimajärvi 300 metrin hiekkarantoineen sekä laajoine, moniin peleihin ja leikkeihin sopivine, nurmialuineen.  

Tulevaisuuteen suunnataan uusia ideoita kehittäen. Tavoitteena on jatkossa panostaa toiminnan monipuolisuuteen ympäri vuoden.

– Paikallisuus, vastuullisuus ja toiminnan jatkuvuus on meille tärkeitä. Toiminta alueella kehittyy vuokralaisten ja vierailijoiden sekä ajan hengen mukana, mutta kuitenkin vanhaa ja olemassa olevia ainutlaatuisia puitteita kunnioittaen. 2.9. alkaen kartanon päärakennuksessa saa aamiaista ja kahvilasta lounasta joka päivä. Tervetuloa vierailulle ja tutustumaan itse paikan päälle alueen monipuolisiin mahdollisuuksiin, toivottaa Lotta lopuksi uusille ja vanhoille vierailijoille.

Joensuun Tilan monipuolinen satama.

Joensuun Tila kehittyy edelleen –  hotelli-, ravintola- ja kahvilapalvelut uudistuvat 2.9.2022 alkaen uusien yrittäjien voimin. Jatkossa matkailijoita ja muita vierailijoita palvellaan monipuolisesti ympäri vuoden. 

Palveluiden aukioloajat kesällä 2022:

  • Ravintolapalvelut avoinna 9.7. asti sekä kokous- ja juhlapalvelut 13.8. saakka. 2.9.2022 alkaen päärakennuksessa aamiainen ja kahvilassa lounas päivittäin.
  • Hotelli- ja majoituspalvelut avoinna päivittäin.

>> Tervetuloa Joensuun Tilalle – tutustu alueen mahdollisuuksiin tarkemmin 

Kuvat: Joensuun Tila Oy
Yhteistyössä: Joensuun Tila Oy

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.