Joko tunnet Tankarin? Tämä upea majakkasaari kannattaa kokea
Yhteistyössä: Visit Kokkola
Kokkolan merellisyys näkyy kaupungissa monin tavoin. Yksi seudun kiinnostavimmista käyntikohteista on Tankarin jännittävä majakkasaari, joka toimi muinoin kalastajien ja hylkeenpyytäjien tukikohtana. Kalastajat hyödyntävät saarta edelleen.
Tutustu upeaan majakkavanhukseen
Tankarin historiallinen majakkasaari sijaitsee eteläisellä Perämerellä Kokkolan ulkosaaristossa. Matkaa Kokkolan satamasta kertyy noin viisitoista kilometriä. Yli satavuotias majakkavanhus on ohjannut turvallisesti maihin jo monen monta alusta.
Saaren alkuperäinen nimi oli Tankokari ja se oli kalastajien käytössä jo ennen majakan rakentamista. Kalastajat ylläpitivät yhteistyössä saarella pientä mökkiä, jonka ikkunat avautuivat merelle. Keskellä huonetta sijaitseva tulisija antoi valoa ikkunoista ja sen avulla merellä liikkuvat suunnistivat pimeässä.
Varsinaisen majakan tarina alkaa vuodesta 1888, kun luotsilaitos tilasi rautaisen majakkatornin helsinkiläiseltä Osbergin konepajalta. Majakan kierreportaissa on 122 askelmaa ja sen korkeus on 27,5 metriä. Tankarin majakka sytytti valot ensimmäisen kerran 15.10.1889. Majakan valot kantoivat 13 meripeninkulman päähän ja siitä oli iso apu merellä seilaaville.
Neljätoista vuotta myöhemmin, vuonna 1903 Tankariin hankittiin tärkeä koneellinen sumumerkinantolaitos, sillä toisinaan sumu häiritsi merenkäyntiä jopa viikkoja kestävissä jaksoissa. Joskus äänimerkkejä annettiin myös pienillä dymamiittiräjäytyksillä, joita tuli pamauttaa ilmoille jopa kymmenen minuutin välein. Vuonna 1961 valotehoa tehostettiin ja valon kantomatka tuplaantui. Tankarin majakka on yhä Suomen valovoimaisimmista majakoista.
M/S Jenny vie Meripuistosta majakkasaarelle
Tankarin saarelle on Kokkolan Meripuiston terminaalista säännöllistä liikennettä läpi koko kesän. M/S Jenny liikennöi reittiä normaalisti päivittäin, mutta koronan aikaan liikennöinnissä on poikkeusaikatauluja. Iltaristeilyjä ei kesällä 2020 tehdä.
Matka saarelle kestää noin puolitoista tuntia suuntaansa, joten retkeen kannattaa varautua kiireettä ja mahdollinen tuulinen merisää huomioiden. Voit tiedustella opastettua käyntiä, jolloin voit käydä tutustumassa myös Tankarin majakkaan oppaan johdolla. Ryhmän maksimikoko on kuusi henkilöä.
Majakan itsensä lisäksi Tankarin saarella on runsaasti katseltavaa ja myös pieni kahvila-ravintola saaristolaisruokineen, joten päivä hurahtaa kuin siivillä. Opastetulla kierroksella pääset tutustumaan muun muassa saaren 1700-luvulta peräisin olevaan kirkkoon, jota ei ehkä ulkoa katsoen tunnistaisi heti kirkoksi, jollei huomaisi sen ristiä. Kirkon ulkomitat ovat 8,2 x 6,25 metriä. Tankarin kirkko on rakennettu aikanaan kalastajille, jotta heillä ei ollut niin pitkä matka pakolliseen jumalanpalvelukseen. Kirkosta on tullut nykyisin suosittu vihkipaikka ja siellä järjestetään myös pieniä konsertteja, hartaushetkiä ja toisinaan myös jumalanpalveluksia.
Hylkeenpyytäjien museo tarjoaa palan mennyttä aikaa
Saaren harmaat kalastajamökit vievät mielen menneisiin aikoihin. Kivikaudelta lähtien hylkeenpyynti oli merkittävässä roolissa rannikkoseuduilla. Tankarin hylkeenpyyntimuseossa voi tutustua ammattiin liittyviin esineisiin. Saarella on myös monta muuta kiinnostavaa tutustumiskohdetta, kuten vanha luotsiasema, tyfoonihuone ja majakkamestarin talo. Tuoreempaa perua ovat lintuasema ja saaren oma luontopolku. Ota mukaan iloista mieltä, kamera ja mukavat vaatteet. Kiireetön matkailija voi myös yöpyä kunnostetussa luotsitalossa.
Tutustu Tankariin ja Kokkolan moniin muihin elämyksiin: visitkokkola.fi
Yhteistyössä: Visit Kokkola
Kuvat: Visit Kokkola