Kesän helmet Meri-Lapissa – 8 tärppiä lomailijalle

Kesän helmet Meri-Lapissa – 8 tärppiä lomailijalle

julkaistu , päivitetty

Meri-Lappi sopii luonnosta nauttivalle aktiivilomailijalle, joka haluaa yhdistää lomaansa monipuolista tekemistä. Liikuitpa veneellä tai autolla, tässä kahdeksan mainiota lomatärppiä Kemin ja Tornion seudulle! 

Yhteistyössä: Visit Meri-Lappi

1. Meri-Lapin kansallispuisto vie upeisiin merimaisemiin

 Aktiivilomailija pääsee Meri-Lapissa elementtiinsä. 30-vuotisjuhlaansa tänä vuonna viettävä Perämeren kansallispuisto sijaitsee Perämeren pohjukassa, Kemin ja Tornion ulkosaaristossa. Voit lähteä matkaan omalla veneellä tai osallistua valmisristeilylle. Myös yksityiskuljetuksia on tilattavissa.

Tutustu saariin omatoimisesti tai kulje valmiita reittejä, sinä valitset. Esimerkiksi Selkä-Sarven luontopolku vie noin kilometrin matkan kaunista reittiä Ailinpietin vanhan kalastustukikohdan autiotuvalle ja vuokratuvalle.

Myös Pensaskarin kalastustukikohta on visiitin arvoinen. Tukikohta oli paikallisten kalastajien käytössä 1700-luvun alusta aina 1980-luvulle saakka. Tukikohtaan kuuluu asuinkämpän ja kalastajien vanhan saunan lisäksi kaksi verkkomakasiinia, jääkellari ja verkonkuivaustelineitä. Toisessa makasiineista on kalastuskulttuuria esittelevä näyttely, joka valottaa entisajan kalastajien arkea kiinnostavalla tavalla.

Näissä upeissa maisemissa, tosin virallisesti Ruotsin puolella Haparanda Skärgårdin kansallispuistossa, kuvattiin myös Selviytyjät Pohjola -ohjelman tuorein kausi.

Silmä lepää Perämeren rannikkomaisemissa.

2. Road trip halki koko Meri-Lapin

Meri-Lapin matkailualue koostuu viidestä paikkakunnasta. Niistä tunnetuimpia ja suurimpia ovat tietenkin alueen kaupungit Kemi ja Tornio, mutta samaan matkailualueeseen kuuluvat myös läheiset Keminmaan, Simon ja Tervolan kunnat. Asukkaita seudulla on kaikkiaan 70 000. Kaikkia Meri-Lapin paikkakuntia yhdistää rauhallinen elämänmeno ja Lapin ainutlaatuinen luonto.

Siinä, missä Perämeren kansallispuistossa liikutaan vesiteitse ja nautitaan merimaisemista, myös autolla tai moottoripyörällä tehty road trip halki näiden seutujen kannattaa varmasti. Vastassasi on paitsi hienoja maisemia, myös lukuisia ja taas lukuisia poroja, pitkiä teitä ja aitoa pohjoisen tunnelmaa. Kulloinkin voimassa olevien matkustusohjeiden niin salliessa voit hyvin poiketa myös naapurimaan puolella vaikkapa ostoksilla.

Lumilinnassa voi mennä vaikka naimisiin.

3. Lumilinnassa on ikuinen talvi

 Kemin Lumilinna on monien kansainvälisten matkailijoiden toivekohde, jonne tullaan kaukaakin. Eikä ihme, sillä tämä tunnelmallinen paikka tarjoaa elämyksiä jopa meille talveen tottuneille suomalaisille. Osa linnasta, SnowExperience365-elämystila, on avoinna läpi vuoden. Voit valokuvata itsesi ja rakkaasi romanttisessa jäälinnatunnelmassa – tai halutessasi mennä vaikka naimisiin näissä upeissa puitteissa.

SnowExperience365-elämystila on persoonallinen käyntikohde, jossa talven ihmemaa on tavoitettavissa ympäri vuoden. Voit ottaa majesteettisia kuvia jäisellä valtaistuimella, tuntea vauhdin huuman jäämäessä tai nauttia kupposen kuumaa jääravintolassa.

Saaristoretki hitsaa joukon yhteen.

4. Kalaretki hitsaa yhteen

 Yhteinen kalaretki on mainio lomaidea yhtä lailla pariskunnille kuin kaveriporukoillekin. Meri-Lapin halki virtaa kolme Perämereen laskevaa jokea: Simo-, Kemi- ja Tornionjoki. Kaikki niistä tunnetaan kalaisina jokina, joissa erityisesti lohi viihtyy. Jos hyvin käy, saat tältä lomalta mukaasi makoisat tuliaiset kotiväen iloksi.

5. Syke nousuun Duudsonit Activity Parkissa

Aktiviteettipuistoja suositellaan usein lasten ja nuorten lomakohteiksi, mutta jos nautit vauhdikkaasta menosta, Duudsonit Activity Parkissa viihtyminen ei katso ikää. Tornion elämystehdas Lapparissa sijaitseva puisto tarjoaa yhden koko Suomen tasokkaimmista ja suurimmista trampoliini- ja skeittialueista.

Sisäaktiviteettipuisto sopii säähän kuin säähän, mutta teema on täällä aina talvinen. Voit tutustua esimerkiksi Duudsonit Activity Parkin oman jäänmurtajaan ja majakkaan, kokeilla lumilautailua tai lumisotapeliä tai kiipeillä laajassa kiipeilymaailmassa.

Duudsonit Activity park sopii säähän kuin säähän.

6. Rauhallinen päivä eläinten parissa

 Rauhallisemman menon ystävät voivat suunnata päiväksi Kotieläinpuisto Arkadiaan. Tämän sympaattisen käyntikohteen vetonauloja ovat sen 70 eläinlajia hevosista kilpikonniin. Talvella kävijöitä palvelee Porotila Arkadia poroajeluineen ja kotaravintoloineen. Kesällä tervehditään maatilan eläimiä ja nautitaan leppoisasta miljööstä, kahvilan antimista tai nuotiolla grillatuista eväsmakkaroista.

Sympaattiset porot viihtyvät pohjoisessa.

7. Majoitu mukavasti

Majoitutko matkallasi mieluiten hotellissa vai valitsetko leirintäalueen tai mökin? Meri-Lapin majoitustarjonta on monipuolinen ja voit valita hotellien, leirintäalueiden ja vuokramökkien väliltä juuri sen vaihtoehdon, joka itsellesi on toimivin. Kokeile esimerkiksi Tornion Park Hotel Torniota tai Kemin Hotelli Merihovia.

Matkailuautolla tai -vaunulla liikkuvalle sopii Kemin Lumilinnan yhteydessä toimiva Lumilinna Camping. Samalta alueelta löytyy myös hienoja Seaside Glass Villas -pienhuviloita.  

8. Hyvä ruoka kruunaa loman

Meri-Lappi tarjoaa veneellä liikkuvalle paljon kiinnostavia käyntikohteita ja tietenkin tärkeinä etappipisteinä rantaravintoloita, joissa sekä kippari että matkustajat pääsevät paikallisten makujen äärelle.

Veneellä liikkuva voi pysähtyä mukavasti Tornionjoen suulla sijaitsevaan Torandan vierasvenesatamaan nauttimaan Toranda Magasin -ravintolan herkuista ja sen näyttävästä terassista. Kemissä merellistä tunnelmaa tarjoavat ravintolat Rantamakasiini ja Pursiseura.

Muita hyviä ruokailu- ja illanviettopaikkoja seudun kaupungeissa ovat Torniossa Ravintola Aino sekä Sports Corner Bar & Grill, ja Kemissä esimerkiksi Cafe & Bar Ankkuri.

 

Yhteistyössä: Visit Meri-Lappi

Kuvat: Visit Meri-Lappi, Experience365, SnowCastle365, Kemi Tourism

Katso myös