Kevätkauden tärpit Turkuun – poimi tästä viisi ideaa toukokuulle!

Kevätkauden tärpit Turkuun – poimi tästä viisi ideaa toukokuulle!

julkaistu , päivitetty

Keväinen Turku on cityretkeilijän unelmakohde, sillä kaupungissa voi vaivatta yhdistää urbaanin kulttuuriloman ja mieltä rentouttavan luontoretken.

Kevät alkaa Turussa aikaisin

Kevät on mainiota aikaa viikonloppureissuille ja päiväretkille. Keväällä matkailijat hakevat jo inspiraatiota ja maistiaisia tulevan kesän lomasuunnitelmille. Toukokuinen Turku tarjoaa runsaasti kiinnostavaa nähtävää.

– Turussa saa varaslähdön kesään ihailemalla kevään merkkejä niin jokirannassa kuin läheisissä luontokohteissa. Nautiskella voi myös kaupungin monipuolisesta kulttuuri- ja ravintolatarjonnasta. Aurinko hellii terasseilla jo toukokuussa, vinkkaa Visit Turun myynti- ja markkinointijohtaja Satu Hirvenoja.

– Matkailijat suunnittelevat parhaillaan kesän reissuja. Suomalaisten halu matkailla on korkealla, kun sosiaalinen elämä on palautumassa kohti normaalia. Suosioon noussut kotimaanmatkailu pitää varmasti pintansa kahden edellisen kesän tapaan. Viime vuonna heinäkuu oli Turussa ennätysvilkas, Hirvenoja muistuttaa ja kannustaa matkailutoimijoita valmistautumaan kysyntään.

Tässä viisi keväistä tärppiä Turkuun!

1. Vesibussilla Ruissaloon nautiskelemaan

Turkulaisten rakastama ulkoilusaari Ruissalo on kevätreissun ykkösetappi, jos haluaa ulkoilla valkovuokkomattojen seassa mutkittelevilla luontopoluilla ja värikkäiden villojen täplittämällä promenadilla. Turun joukkoliikenteen eli Fölin vesibussit aloittavat liikennöinnin Ruissaloon 23.5. Pysäkkejä löytyy pitkin Aurajoen vartta, ja matka maksaa vain bussilipun verran.

Vesibussin kyydistä kannattaa jäädä Ruissalon Telakalla, jossa Tenlén BBQ & Smokeryn puuhiiligrillin mureita tuoksuja voi olla vaikea vastustaa. Toukokuussa ovensa avaa myös Zaké Pizzeria & Wine Bar, joka yhdistää savustettuja etelän makuja ja suomalaista asennetta.

Ruissalon Telakalta voit ottaa suunnan saaren uloimmalle kärjelle. Saaronniemeen voi jättää talviturkin tai aloittaa kevätuinnit lämpimämmin Ruissalon kylpylässä kelluen ja skumppaa siemaillen. Hotellihuoneiden vaihtoehtona on majoittuminen tentsile-teltassa puussa ja herääminen luonnon omaan herätyskelloon. Ihan kylpylän läheltä löytyy idyllinen Honkapirtti, joka on tunnettu ulkoilijoiden lempparipaikkana. Honkapirtin hernari + pannari -kombo ei petä koskaan.

2. Kiikarit kaulaan ja luonnon helmaan

Ruissalon lisäksi Turussa on kävely- ja bussimatkan päässä useita retkikohteita, joissa kevät etenee vauhdilla. Ulkoilijoiden lempparilenkki vie Aurajoen yläjuoksulle ja Halistenkoskelta tois pual jokke takaisin keskustaan – toimii myös toisinpäin. Alue on lokkien, vesilintujen ja fasaanien suosikki. Maisemat ovat yllättävän landea, ja reitin varrella kannattaa viipyillä Koroistenniemellä, josta Turku sai huhun mukaan alkunsa 1100-luvulla. 

Katariinanlaakson luontopolkua varmempaa paikkaa oravien kevätpuuhien seuraamiselle ei ole. Luontopolulla on oravien syöttöpaikka, ja rohkeimmat pähkinänsyöjät nappaavat herkun suoraan kädestä. Parin kilometrin luontopolkuun on tiivistetty niin merimaisema, tammilehto kuin kalliot ja kukkulat. Reittiä voi laajentaa Rauvolanlahden lintutornille. Bussi numero 13 vie keskustasta ihan luontopolun lähelle.

Viljelyspellolle vahingossa syntynyt Järvelän kosteikko on nykyään vilkas lintukeidas. Liedon ja Kaarinan rajalla kahdeksan kilometrin päässä Turun keskustasta sijaitsevalla kosteikolla on lintutorni ja esteetön lintulava. Kiikaroitavaa riittää laulujoutsenista mustakurkku-uikkuihin. Siivekkäitä voi bongata myös viereisen Littoistenjärven rannoilta.

 3. Kaupungin kukkaloistoa ja kulttuuria

 Turkulaisille tärkein kevään merkki on Teatterisillan narsissit, joita on koko sillan täydeltä. Narsisseja kelpaa ihailla matkalla Turun Kaupunginteatteriin, jonka ohjelmistossa on kujeilevaa komediaa ja draaman kaaria.

Myös Linnanpuiston kukkaloisto on keväisin upea, kun idänsinililjat ja muut väriläiskät puhkeavat kukkaan. Samalla voi hakea inspiraatiota Turun linnan maksuttomista musiikki- ja runokonserteista, joita esitetään 20.3.–22.5. klo 15.

Vähätorin tulppaanirivien viereen voi pysähtyä ihastelemaan punaisen sävyjä. Myös instagrammattavan ihania kirsikkapuun kukkia on tarjolla, jos osuu oikeaan aikaan Turkuun.

Vedenalaista maailmaa, matematiikkaa, evoluutiota – tätä kaikkea ja enemmän on esillä kansainvälisesti menestyneen kuvataiteilijan Osmo Rauhalan maalauksissa ja videoteoksissa. Muista unohtaa kaikki -näyttely on esillä Aboa Vetus Ars Novassa 29.5. asti.

4. Gunnarin kevätmenu ja salaiset chillailut

Gunnar Eatery & Barin kevätmenu saa makuhermot lyömään kielen päällä kunnarin. Sesonkilistan tähtinä loistaa parsan lisäksi karitsa, kuha ja muut keväiset annokset – maista parhaat palat kolmen, viiden tai seitsemän ruokalajin kokonaisuuksina. Ravintola sijaitsee Solo Sokos Hotel Turun Seurahuoneen katutasossa. Kevään kunniaksi iltapäivisin ilahduttaa kupliva Bubbly Afternoon.

Vapun kynnyksellä aukeava kortteliterassi Gunnar Backyard on sisäpihan suojassa lymyilevä chillailupaikka, jota edes kaikki paikalliset eivät tiedä. Sinne siis nauttimaan auringosta ja Gunnarin herkuista.

5. Seikkailuja lapsiperheille

Kuralan kylämäki on aito 1950-luvun maalaiskylä, jonka kokeiluverstaalla kaikenikäiset voivat testata perinteisiä kädentaitoja. 28.5.–29.5. klo 12–16 Oi, ihana toukokuu! -tapahtuman ateljeetyöpajassa tehdään kevätkukkateemaisia mandaloja. Kesän kynnyksellä lampaat ja lehmät kirmaavat laitumelle.

Biologisen museon Hei kevät! -retket Urheilupuistoon ovat täynnä kevään merkkejä ja varma hitti perheen pienimmille. Toukokuun retket järjestetään 7.5. ja 14.5. Biologisen museon näyttelyihin voi lisäksi poiketa ihmettelemään dioraamoja eli maisema-asetelmia.

Kupittaanpuiston laidalla sijaitseva Seikkailupuisto täyttää kesäkuun alussa 40 vuotta. Tenavat voivat purkaa energiaa liukumäissä, temppuvälineissä, taidetyöpajoissa, kesämuskarissa ja teatterissa. Kesällä myös Seikkiksen naapuri, Kupittaan lintulammikko, herää eloon.

Vesipedoille vinkiksi, että Samppalinnaan maauimala aukeaa 10.5. ja Kupittaan maauimala 1.6.

Lähde ja kuva: Visit Turku

Katso myös