Komeita vaaroja ja aitoa Karjalaa – tässä 4 + 1 tärppiä Nurmekseen

Komeita vaaroja ja aitoa Karjalaa – tässä 4 + 1 tärppiä Nurmekseen

julkaistu , päivitetty

Yhteistyössä: bomba.fi

Löydä jylhät vaaramaisemat ja rempseä karjalalainen elämänmeno Nurmeksesta! Nurmeksen tarjonta matkailijoille on värikäs: tarjolla on rauhoittavaa luontoa, riemukkaita kohtaamisia sekä mukaansatempaavaa kulttuuria. Loma Nurmeksessa onnistuu kaikkina vuodenaikoina, joten nyt on aika aloittaa loman suunnittelu! Ota tästä talteen parhaat vinkit Nurmekseen.

 • Puu-Nurmes

  1. Puu-Nurmes ja Vanha Kauppala

  Kun lomailet Nurmeksessa, älä jätä välistä kiertelyä Puu-Nurmeksessa ja Vanhassa Kauppalassa. Idyllisen Puu-Nurmeksen parhaita paloja ovat historialliset ja arvokkaat puutalot sekä 1800-luvun lopussa rakennettu ylväs myöhäisgoottilaista arkkitehtuuria edustava kirkko. Kätevin tapa tutustua Puu-Nurmeksen kohteisiin on osallistua opastetulle kävelykierrokselle tai pyöräretkelle. Kierroksella saat tietää kiehtovimmat asiat alueen historiasta ja saat tutustua asiantuntevalla opastuksella alueen parhaisiin paloihin.

  Historiaintoilijoiden ja vanhojen hyvien aikojen fiilistelijöiden kannattaa poiketa myös Nurmeksen veturitalleilla, jossa voi tutustua esimerkiksi tunnelmallisiin vanhoihin höyryvetureihin, matkustajavaunuihin ja erilaisiin rautateihin liittyviin pienoismalleihin.

  Luonto on vahvasti läsnä Nurmeksessa eikä Puu-Nurmes ole tähän poikkeus, sillä koko Puu-Nurmeksen komeuden kruunaa alueelta avautuvat komeat järvimaisemat kahdelle eri järvelle, Nurmesjärvelle ja Pieliselle.

 • Bomban talo, Nurmes

  2. Bomban talo ja karjalaiskylä

  Bomban talo ja karjalaiskylä on eläväinen kokonaisuus, josta huokuu kunnioitus karjalaista kulttuuria kohtaan. Matkailijat viihtyvät karjalaiskylässä sen ainutlaatuisuuden ja monipuolisuuden vuoksi: alueelta löytyy niin kulttuuria, aktiviteetteja, taide-elämyksiä, hemmottelua kuin herkullista ruokaakin. Karjalaiskylä sopii myös tuliaisten ostamiseen, sillä kylän putiikit ovat pullollaan paikallisia tuotteita, käsitöitä ja muita erilaisia matkamuistoja. Kylän tarjoamiin palveluihin ja elämyksiin voi tutustua rauhassa useammankin päivän ajan, sillä alueella voi tietenkin myös yöpyä.

  Pielisen rannalla sijaitsevan karjalaiskylän keskiössä on Bomban talo, jonka avajaisia juhlittiin vuonna 1978. Talo on kopio 1800-luvun puolivälissä rakennetusta Jegor Bombin talosta, joka sijaitsee Karjalan Suojärvellä Venäjällä. Komea hirsitalo tekee kunniaa karjalaiselle arkkitehtuurille ja sen ravintolassa, oluttuvassa ja kesäterassilla vierähtää helposti tovi jos toinenkin.

  Karjalaiskylä tarjoaa puitteet myös hemmottelulomaan, sillä kylässä sijaitsee ainutlaatuisia kylpyläelämyksiä tarjoava Bomba Spa. Et varmaan panisi pahaksesi rentoutua uima-altaassa kirkkaan tähtitaivaan tai kokeilla karjalaista Kyly-saunaa? Kylpylässä voit myös esimerkiksi loikoilla ulkoporealtaassa järvimaisemia ihastellen sekä kokeilla valo- ja äänitehostettuja elämyssuihkuja.

 • Ikolan museo

  3. Ikolan museo

  Ikolan museo on kohde, jossa pääset nauttimaan rentouttavasta karjalaisesta maalaismiljööstä. Museo koostuu navettarakennuksesta, ulkomuseosta sekä savupirtistä. Navettarakennuksessa voi perehtyä Nurmeksen meijeri- ja maataloustoiminnan historiaan, palotoimen kehitykseen ja Kuokkastenkoskella sijainneeseen rautaruukkiin. Ulkomuseoalueella on vanhan maatalon päärakennus, joka on sisustettu 1900-luvun alun tyyliin ja siellä voi vierailla vilja-aitassa, tutkia millaisessa sopessa talon piika vietti yönsä sekä tervehtiä kesäisin alueella laiduntavia lampaita.

  Kiinnostava on myös alueen Savupirtti, joka siirretty paikalleen Rautavaaralta. Savupirtissä asuivat Miina ja Olli Kuokkanen yhdessä 15 lapsensa kanssa. Talon isäntä asui talossa vuoteen 1956 asti.

  Ikolan museosta ja muista Nurmeksen museoista voit lukea lisää täältä.

 • Metsämaisema Bomballa

  4. Toivontorni

  Toivontorni on näköalatorni, jonka laelta avautuvat mahtavat maisemat Pielisen ylle. Tornille johtaa noin 2,4 kilometrin mittainen Kohtavaaran luonto- ja historiapolku, jota pitkin kulkemalla voi kerätä samalla tietoa alueen luonnosta ja historiasta. Polku lähtee kätevästi parkkipaikan välittömästä läheisyydestä. Reitin varrella voi poiketa 1700-luvulla rakennetun Kohtavaaran tilan raunioille.

  Retki Toivontornille kannattaa päättää piipahtamalla Haikolan talolla, jossa voi maistella omia eväitä tai piipahtaa Pirtin puodissa ostamassa esimerkiksi kirjallisuutta ja käsitöitä.

 • Nurmes, karjalanpiirakat

  +1

  Haluatko oppia tekemään täydellisiä karjalanpiirakoita, sukeltaa karjalaisen ruokakulttuurin saloihin tai tutustua Nurmeksen kulttuuriin ja luontoon? Äksyt ämmät on matkailupalvelujen verkkokauppa, joka tarjoaa monipuolisia palveluita ja aktiviteetteja, joiden avulla pääset sisälle karjalaiseen elämänmenoon ja haalit parhaat palat alueen luonnosta.

  Äksyt ämmät -verkkokauppa tarjoaa palveluita laidasta laitaan ja kaikkiin vuodenaikoina. Verkkokaupan kautta voi tilata vaikkapa ruokamatkan, pyörä- ja luontomatkoja tai rentouttavan kylpyläpaketin Bomba Spahan.

  Laajasta tarjonnasta löydät varmasti sopivat ohjelmanumerot niin unelmiesi lomalle kuin yllätykseksi esimerkiksi synttäri- tai polttarisankarille, joka arvostaa aitoja elämyksiä ja luonnon rauhaa. Lue lisää vaihtoehdoista täältä.

  Yhteistyössä: bomba.fi

  Kuvat: Pikes, Jarno Artika

Katso myös