Lasten kanssa Kokkolassa – viisi vinkkiä koko perheen lomalle

Yhteistyössä Visit Kokkola
Merellinen Kokkola kutsuu lapsiperheet viettämään riemukkaita hetkiä. Piditpä sitten luonnosta tai järjestetystä puuhasta, jokaiselle löytyy jotakin! Milloin viimeksi olet nauttinut retkieväät sammalmättäällä?

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty

1. Kaupunki ja luonto käsi kädessä

Meren äärellä sijaitseva Kokkola on hyödyntänyt upean luonnon tarjoamia mahdollisuuksia rakentamalla esimerkiksi toimivat kevyenliikenteenväylät, jotta perheet voivat kävellä ja pyöräillä kätevästi paikasta toiseen. Lukuisat rannat ja poukamat tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia nauttia luonnosta vuoden kaikkina aikoina.

Luontopoluilta löytyy luonnonrauhaa ja mahdollisuus tutustua Suomen kauniiseen luontoon ja sen lajistoon, joka saattaa jäädä arjen kiireessä eläviltä huomaamatta. Helppoja luontoreittejä, laavuja ja grillauspaikkoja löytyy reilusti. Merellisestä ympäristöstä löytyy kymmenittäin kanoottirantoja, veneily- ja melontamahdollisuuksia. Mikäli linnut kiinnostavat, niitä voit tähyillä lintutorni Villa Elbasta käsin tai useilta lintulavoilta.

2. Eläinpuistossa ja talonpojan puistossa riittää ihmeteltävää koko päiväksi

Kälviällä, Kokkolasta 10 kilometriä pohjoiseen toivottaa tervetulleeksi Toivosen eläinpuisto ja talonpojan museo, jossa vierähtää tovi jos toinenkin. Alueella on viisikymmentä erillistä rakennusta ja yli 12 500 museoesinettä. Määrätietoisesti kehitetty ja alati kehittyvä alue jakaa runsaasti tietoa keskipohjalaisen maalaiskylän elämänmenosta viime vuosisadan alkupuolella. Kesäkaudella on paljon työnäytöksiä, jossa voi tutustua menneeseen aikaan mielenkiintoisella tavalla. Paneudu esimerkiksi mattojen kudontaan, vastan ja luudan tekoon, kivenporaukseen, tuohitöiden valmistukseen, pärehöyläykseen, parrunveistoon ja takomiseen. Mielenkiintoista, eikö totta?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Museoalueella on myös erilaisia näyttelyitä koko kesän ajan. Voi tutustua esimerkiksi 1900-luvun elämään ja erilaisiin ajan kodinkoneisiin. Alueen valikoima on hengästyttävän laaja ja tutkimista riittää kaikenikäisille. Eläinpuistossa esittäytyy vanhan maalaiskylän koko eläimistö perinteisessä elinympäristössään. Puistossa on kahvila ja kiinnostava puoti, josta löytyy monenlaista mukavaa. Puoti on avoinna joka päivä klo 12–18. Alueen leikkipuistoalue ilahduttaa perheen pienimpiä. Käytössä on hauskoja leikkimökkejä monenlaisiin leikkeihin. Vanhoja autoja ja traktoreita voi ihastella läpi kesän.

Kokkola: Toivosen kotieläinpuisto

3. Lepoa ja aktiivilomailua sopivassa suhteessa

Tahdotko viettää löhölomaa vai aktiivilomaa – tai ehkä molempia? Lekotteletko mieluiten rannalla vai vetävätkö kesäiset urheilulajit puoleensa? Kokkolan lukemattomat uimarannat houkuttavat pienemmät ja isommat vesipedot vesileikkien äärelle. Ota mukaan eväät, viltti, aurinkovoide ja uimapuku – sään niin salliessa upea rantapäivä on taattu. Useimmilla rannoilla on pukusuojat.

VisitKokkola-Skeittaaja

Aktiivilomailija voi nauttia Kokkolan jalkapallo-, yleisurheilu- ja tenniskentistä sekä skeittipaikoista. Meripuiston leirintäalue tarjoaa kahdeksan eri beach volley -kenttää, joilla järjestetään myös kilpailuja. Golfin ystävät voivat puolestaan testata 18-rataisen golfkentän. Laajalahden frisbeegolfrata sijoittuu merelliselle metsä- ja hiekkadyynialueelle ja sen maisemat ovat elämys jo itsessään. Rata soveltuu myös aloittelijoille. Kokkola Campingin alueella on 12-ratainen minigolfalue.

4. Kokkola on hyvä paikka kokeilla geokätköilyä

Geokätköily on jännittävä tapa opetella kartanlukua. Se sopii koko perheen harrastukseksi. Kätköilijät etsivät internettiin tallennettujen kätkökuvausten avulla muiden harrastajien mielenkiintoisiin kohteisiin piilottamia ”aarteita”. Geokätköjä voi etsiä GPS-laitteen tai pelkän kartan avulla. Kätköjen sijaintitiedot ja kuvaukset löytyvät geokätköt-sivustoilta, jonne rekisteröityminen on maksutonta.

Kätköt on sijoitettu näkymättömiin, esimerkiksi taukopaikkojen rakenteisiin tai vaikka kiven- tai puunkoloon. Geokätköjä on piilotettu kaikkialle – niitä on kaupungeissa, metsissä, saarissa ja rannoilla. Kätköjä on viittä eri vaikeustasoa, ja ne on luokitettu myös maaston vaikeuden mukaan viiteen luokkaan. Helpoimmat kätköt löytyvät yleensä nopeasti, mutta vaikeimman tason kätköt saattavat olla todella haasteellisia löytää. Helpoimmille kätköille pääsee liikuntarajoitteinenkin, kun taas hankalimmissa voi tarvita jopa apuvälineitä. Kokkolan alueelta löytyy lukuisia kätköjä mielenkiintoisista kohteista, tartu karttaan ja kokeile!

Kokkola-Meripuisto

Aktiivilomailija voi nauttia Kokkolan jalkapallo-, yleisurheilu- ja tenniskentistä sekä skeittipaikoista. Meripuiston leirintäalue tarjoaa kahdeksan eri beach volley -kenttää, joilla järjestetään myös kilpailuja. Golfin ystävät voivat puolestaan testata 18-rataisen golfkentän. Laajalahden frisbeegolfrata sijoittuu merelliselle metsä- ja hiekkadyynialueelle ja sen maisemat ovat elämys jo itsessään. Rata soveltuu myös aloittelijoille. Kokkola Campingin alueella on 12-ratainen minigolfalue.

5. Entä jos kohdalle sattuu sadepäivä?

Kokkolan Vesiveijari on upea uimapaikka, jossa pääset kylpylän tunnelmaan uimahallipalveluiden hinnalla. Vesiveijarissa on useita erikokoisia uima-altaita erilaisiin käyttötarkoituksiin. Ison altaan lisäksi paikasta löytyy perheen pienimmillekin sopiva kahluuallas, kuntoutusallas, lastenallas, vesijumppa-allas ja toki hemmotteluun sopiva poreallas. Uskaliain pulikoija pulahtaa vielä kylmävesialtaaseen ennen saunan ihania löylyjä. Kesäaikaan ulkona on käytössä 80 metriä pitkä vesiliukumäki sekä auringonottoalue ja grillikatos, jossa voi grillata omia eväitä talon tarjoamalla kaasugrillillä.

Kokkola: Vesiveijari

Maxi Fun kutsuu kaiken ikäiset nauttimaan trampoliinipompuista ja hauskoista liukumäistä. Sisähuvipuiston palveluista nauttii koko perhe. Trampoliinisukat jalkaan ja pomppimaan!

Touhutalo puolestaan on koko perheen seikkailu- ja pelimaailma, jossa puuhaa riittää myös koko perheelle. Tiloja voi vuokrata lastenjuhliin, työhyvinvointipäiviin. Mikäpä olisi hauskempi tapa järjestää palaveri kuin ottaa lapset mukaan leikkimään sillä aikaa, kun aikuiset hoitavat työasioitaan?

>> Lue lisää Kokkolan monipuolisista tapahtumista

Teksti: Kati Jaakonen / Matkasuomi.fi
Kuvat ja video: Visit Kokkola

Yhteistyössä: Visit Kokkola

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.