Maalaisidylliä ja kiehtovaa kulttuuria – koe ainakin nämä Juvalla!

Yhteistyössä: Visit Juva

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty

Juvan kunta sijaitsee Etelä-Savon sydämessä kauneimpien maisemien keskellä. Nappaa tästä parhaat vinkit lomallesi!

Reippaile ihanissa luontomaisemissa

Juvan monipuolinen luonto on löytänyt tiensä monen suomalaisen retkeilijän sydämeen. Tämä Etelä-Savon idyllinen kunta on täydellinen kohde erilaisille luonnonystäville – oli valintasi liikkua sitten jalan, pyörällä, meloen tai vaikka ratsailla.

Mikäli haaveilet minilomasta vesiliikunnan parissa, suosittelemme tutustumaan Oravareittiin, joka on koko perheelle sopiva melontareitti, joka kulkee Juvalta Sulkavalle. Kaunis reitti pitää sisällään niin rauhallisia järviosuuksia, lumoavan kauniita jokia kuin hauskoja koskiakin. Oravareitistä voit lukea lisää täältä!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen mielenkiintoinen luontokohde on kahdeksan kilometrin mittainen Gottlundin kierros, joka on nimetty kansanperinnettä alueelta keränneen Kaarle Akseli Gottlundin (1796-1875) mukaan. Monipuolisen reitin varrelle osuu muun muassa Huttulan kappalaisenpappila, Gottlundin tupa, vanha tuulimylly sekä Tryffelikeskuksen tryffeliviljelmiä. Gottlundin kierroksesta ja muista Juvan upeista luontokohteista voit lukea lisää täältä.

Gottlundin tupa, Juva

Nauti mökkielämästä ja lähiruoasta

Juva on suosittu mökkikunta ja alueella voi nauttia luonnon ja maaseudun rauhasta monin tavoin. Jos kaipaat mökkielämää, saunaa ja uiskentelua upeissa järvimaisemissa, eikä oman mökin hankinta ei ole ajankohtaista, voi mökkeilystä nauttia myös vuokramökkien avulla. Vuokramökin voi vuokrata halutessaan vaikka viikonlopuksi tai useammaksi viikoksi. Tutustu idyllisiin mökkeihin esimerkiksi Visit Juvan sivuilla.

Kaipaatko uusia makuja ja etsitkö tuliaisia? Paikallisiin tuotteisiin tutustuminen on mitä mahtavin tapa tutustua uusiin lähiruokatuotteisiin ja tukea suomalaisia pientuottajia. Juvalla tuotetaan esimerkiksi luomuvihanneksia ja -marjoja, lihatuotteita, luomuhunajaa, rapuja, tryffeleitä, hapankaalia ja leipää. Voit tutustua paikallisiin tuottajiin ja savolaiseen lähiruokaan täällä.

Kiehtovaa historiaa ja söpöjä eläinystäviä

Vaikka maaseudun idylli ja kaunis luonto onkin yksi Juvan tärkeimmistä valttikorteista, löytyy kunnasta koluttavaa myös kulttuuripäiviä varten. Juvan museo esittelee kunnan historiaa, ja se sijaitsee Partalan kuninkaankartanon pihapiirissä, joka on ollut paikallaan jo keskiajasta asti. Museossa on kesällä 2021 esillä hyvin kiinnostava Kotirintamalla – sodassa ja rauhassa -näyttely, joka liittyy Lotta Svärd -järjestön juhlavuoteen. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta valtakunnallisen ja vapaaehtoisen naisten maanpuolustusjärjestön Lotta Svärdin perustamisesta. Juvalla toiminta oli aktiivista, paikallisosastossa oli vuosina 1920-1944 mukana oli yli 700 jäsentä.

Näyttely esittelee heistä muutamia, mutta ei pelkästään lottina. Näyttely piirtää henkilökuvia naisista, jotka olivat paitsi oman paikalliosastonsa jäseniä, myös vaimoja ja tyttäriä, emäntiä tai ammatinharjoittajia. He olivat taitavia ja työteliäitä kotitalousihmisiä, jotka vastasivat “kotirintamastaan” monine velvoitteineen myös rauhan aikana. Heidän työnsä on jatkunut ja jäänyt elämään niin rakennuksissa, käsitöissä, ruokaohjeissa kuin myöhemmissä sukupolvissakin.

Pattoin perintötalo, Juva

Lisää kiehtovia kulttuuri- ja historiaelämyksiä löytyy esimerkiksi Gottlundin tuvasta, joka oli osa Juvan vanhaa pappilaa 1800-luvun alussa. Tupa on historiallisesti merkittävä, sillä kerrotaan, että silloisen kirkkoherran Mattias Gottlundin poika, Kaarle Akseli Gottlund laulatti paikkakuntalaisia tässä rakennuksessa ja keräsi aikoinaan merkittävän määrän runoja ja muuta kansanperinnettä. Gottlundin tuvalla voi kesän alusta alkaen vierailla runoniityllä, joka johdattaa kulkijan runojen maailmaan Gottlundin tuvan ympäristössä ja sen kauniilla niityllä. Tuvalta löytyy ohjelmaa myös adrenaliinia kaipaaville, sillä tänä kesänä tuvalla on myös heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun juvalaisten nuorten suunnittelema ja toteuttama museopakopelihuone.

Piipahtamisen arvoisia kohteita ovat myös Pattoin perintötalon museotila ja Pattoin luontopolku. Tilalla harjoitettiin kaskiviljelyä, maanviljelyä, karjanhoitoa, metsästystä ja kalastusta, ja elämä ja askareet säilyivät lähes samanlaisina 1800-luvun alusta 1900-luvun loppuun. Pattoin perintötaloon voi tutustua vuoden ympäri, mutta kesäisin siellä järjestetään myös opastettuja kierroksia. Museotilan yhteydessä voi tutustua myös alueen luontoon vajaan kilometrin mittaisella Pattoin luontopolulla. Matkan varrella voi ihastella esimerkiksi peltoniittyjä, luonnonsuojelualueen komeaa kuusimetsää ja kaunista Jukajärven rantaa. Luontoon pysähtyminen ja eväillä herkuttelukin onnistuu, sillä luontopolulla on levähdyspaikkoja.

Perheen pienimpien ja isompienkin eläintenystävien kannattaa ehdottomasti piipahtaa myös Tuhkalan kylällä Kotieläinpiha Taikaniemen farmilla, jossa voi kesällä tutustua mitä suloisimpiin eläinasukkeihin. Farmilla asustelee esimerkiksi pupuja, vuohia, lampaita ja poneja – sekä tietenkin myös veikeät laamakaverukset Jussi ja Esko.

Laamat, Taikaniemen farmi

Yhteistyössä: Visit Juva

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.