Mistä tunnistaa aidon karjalaisuuden? Nämä kuusi ominaispiirrettä paljastavat, että olet oikeilla jäljillä!

Mistä tunnistaa aidon karjalaisuuden? Nämä kuusi ominaispiirrettä paljastavat, että olet oikeilla jäljillä!

julkaistu , päivitetty

Täältä löytyy todellinen karjalaisuus – kuusi vinkkiä Pielisen Karjalan juurevien perinteiden äärelle.

Yhteistyössä: bomba.fi

1. Karjalainen ruoka

Tämän listan numero yksi on tietenkin karjalainen ruoka. Se saa veden kielelle ja vatsan täyttymään nopeammin kuin huomaatkaan. Karjalaisessa pitopöydässä saat eteesi luonnon antimia. Sienet, yrtit, marjat, riista ja kala muodostavat perustan perinneherkuille, jotka hellivät vaativampiakin makunystyröitä. Matkailija pääsee karjalaisen ruoan äärelle esimerkiksi Bomban ravintolan buffetissa tai Puukarin Pysäkillä.

Karjalaisherkut loihditaan tyypillisesti hapattamalla, kuivaamalla tai uunissa hauduttamalla. Karjalaisessa tuvassa uuni on aina lämmin ja vieraat tervetulleita. Näiden seutujen tunnetuimpia ruokalajeja ovat karjalanpaisti ja karjalanpiirakat. Voit tehdä vierailullasi vaikkapa oman piirakka-tastingin, ja käydä kokeilemassa Männikkölän pirtin, Pielispakarin ja Porokylän leipomon piirakoita. Parhaimmillaan ne ovat tietenkin lämpiminä munavoin kanssa nautittuina. Maista myös suolakalaa, suolakaalia ja sultsinoita!

Nurmes, karjalanpiirakat

Jos tahdot päästä karjalaisten makujen syvimpään ytimeen aivan omin käsin, voit osallistua Männikkölän pirtin järjestämiin karjalanpiirakkapajoihin, joissa perinteiset tekotavat pääsevät oikeuksiinsa ja saat tehokurssin todellisten mestarien oppeihin.

2. Kädentaidot ovat kunniassa

Hyvän ruoan lisäksi perinteiset käsityöt ja itse tekeminen ovat Nurmeksen seudulla edelleen kunniassa. Kätevät emännät ja isännät ovat kautta aikojen loihtineet upeita luomuksia iltapuhteinaan, olipa kyse taidokkaista neuletöistä, pellavaliinoista tai puunveistosta.

Bomballa kädentaidot ovat kunniassaan.

Käsin tekeminen näkyy myös alueen arkkitehtuurissa: hienot hirsitalot ovat syntyneet vuosisatojen mittaisten perinteiden kautta. Hyvä paikka tutustua historiaan on Bomban karjalaiskylä, joka tarjoaa kurkistuksen alueen ainutlaatuiseen henkeen. Karjalaiskylän putiikeissa voit tehdä myös matkamuisto-ostoksia.

3. Karjalan kieli

Kun olet Bomban karjalaiskylässä, vieraile myös Miän laukka -puodissa. Siellä pääset perehtymään karjalan kielen kiehtoviin saloihin. Puodissa on myytävänä karjalankielisiä lastenkirjoja ja muun muassa Linduzet-lastenkuoron levyjä. Karjalan kieli on suomen lähin sukukieli – kyseessä on siis eri asia kuin suomen kielen karjalaismurre. Karjalan kieli on uhanalainen kieli, jonka elvyttämiseksi on tehty viime aikoina paljon töitä itärajan molemmin puolin. Nurmeksen alueelta löytyy edelleen tämän harvinaisen kielen taitajia.

4. Ortodoksinen uskonto

Ortodoksinen uskonto vaikuttaa vahvasti Pielisen Karjalassa. Sotien jälkeen seudulle siirtyi runsaasti menetetyn Karjalan asukkaita, jotka toivat mukanaan ortodoksisen uskonnon. Hienoa kirkkoarkkitehtuuria voi ihailla esimerkiksi Nurmeksen Pietarin ja Paavalin kirkossa, Valtimon Pyhän Kolminaisuuden kirkossa ja Juuan profeetta Eliaan tsasounassa.

Kaikissa näistä järjestetään säännöllisiä jumalanpalveluksia ja seurakuntaelämä on aktiivista. Vieraile myös Bomban ortodoksisessa tsasounassa! Lisätietoa ortodoksisista perinteistä löydät Bomba.fi-sivustolta.

Ortodoksinen ikoni

5. Luonto on aina lähellä

Nurmeksen seudulla luonto on aina lähellä. Karjalaista luonnetta leimaa syvä side metsään, järviin ja vaaramaisemiin. Ne ovat osa täkäläistä sielunmaisemaa yhtä lailla kuin silmien eteen avautuvaa maisemaa. Luonto kaikkine vuodenaikoineen ja vaihtuvine säineen kuuluu jokapäiväiseen elämään. Sen rytmit ratkaisevat, kuinka milloinkin eletään. Kesällä nautitaan valoisista öistä ja lämpimistä illoista, syksyllä räiskyvästä ruskasta ja talvella hienoista valkoisista hangista. Kevään tullen maisema muuttuu taas vehreäksi ja vuodenkierto alkaa uudelleen.

Nokipannukahvit Bomballa

Nurmeksen seudulta löytyy runsaasti erilaisia luontoaktiviteetteja, jotka tarjoavat mahdollisuuden tutustua alueen maisemiin. Patikointi, melonta, polkupyöräily, lumikenkäily tai vaikkapa rauhoittava metsämeditaatio ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja ulkoilmasta nauttimiseen.

6. Karjalainen vieraanvaraisuus on maineensa veroinen

Karjalainen vieraanvaraisuus on maankuulussa maineessa. Matkailijalle se tarkoittaa paljon muutakin kuin vain iloista tervehdystä hotelliin saapuessa. Se tarkoittaa uteliasta, innostunutta asennetta kävijää kohtaan, ystävällisiä sanoja ja paikallisista paistavaa halua näyttää omasta kotiseudustaan ne kaikkein hienoimmat puolet. Se voi tarkoittaa myös yllättävää keskustelunavausta tuntemattomien kesken tai vilpitöntä avuntarjousta tilanteessa, jossa sitä ei osaa edes odottaakaan.

Nurmeksen seudun majoitusmahdollisuudet kattavat monenlaisia vaihtoehtoja hotelleista ja majataloista yksityisesti vuokrattuihin mökkeihin. Tutustu tarjontaan täällä ja tule kokemaan karjalainen vieraanvaraisuus!

Yhteistyössä: bomba.fi

Kuvat: Pikes, Jarno Artika

Katso myös