Näe ja koe Suomen kaunein kunta – 10 syytä vierailla Kangasniemellä

Näe ja koe Suomen kaunein kunta – 10 syytä vierailla Kangasniemellä

julkaistu , päivitetty

Yhteistyössä: Kangasniemi

Kangasniemi tarjoaa koettavaa niin paikallisille kuin vieraillekin.

Luonto on vahva osa kangasniemeläisyyttä ja monet aktiviteetit onkin rakennettu luonnon ympärille. Eteläsavolaiset ovat tunnetusti sydämellisiä ihmisiä ja se näkyy välittävänä ja yhteisöllisenä toimintana, johon vieraankin on helppo tulla mukaan. Kangasniemeltä moni onkin löytänyt perheelleen mukavan paikan elää ja se on suosittu myös vapaa-ajan asukkaiden keskuudessa. Kokosimme kymmenen mainiota syytä vierailla Kangasniemellä!

Laajalahden retkisatama

1. Runsas elämystarjonta luontoharrastajalle

Puula ja Kyyvesi tarjoavat Kangasniemellä upeaa järviluontoa, jonka tunnelmasta voit nauttia ympärivuotisesti. Aktiviteettimahdollisuuksia on runsaasti ja vaihtoehtoja löytyy koko perheen makuun. Voit tehdä päiväretkiä luonnonrauhassa ja nauttia eväitä laavuilla ja nuotiopaikoilla. PuulaTours järjestää tilauksesta esim. suosittuja illallisristeilyjä sekä tarjoaa myös retket Hirvensalmelle ja Otavan kapeikkoihin.

Puulan, Etelä-Savon maakuntajärven, tunnelmasta ja vaikkapa kalaretkistä pääset nauttimaan myös Hooked Saimaan opastuksella – voit tutustua kalastukseen kokeneen oppaan johdolla, mutta myös kokeneille harrastajille löytyy sopivia retkiä huippuluokan varusteilla varusteltuna. Tarjolla on myös erilaisia saariretkiä ja risteilyjä. Kalasta ja seikkaile – tai vaikka marjasta ja nauti luonnonrauhasta ilman sen erikoisempaa ohjelmaa!

Puula-Kyyvesi -järvialue on myös erittäin suosittu melontakohde ja kirkkoveneelläkin pääsee etenemään paikallisen seuran, Puulan Kävijät, järjestämillä retkillä.

Kangasniemi-Läsäkoski

2. Läsäkoski on perhokalastajien paratiisi ja upea luontokohde

Läsäkoski Kangasniemen ja Mikkelin rajalla on useiden kilometrien mittainen koskialue, joka on tunnettu maailmanluokan perhokalastuskohteena. Läsäkoski panostaa kestävään kehitykseen ja toimii sen mukaisesti. Alueella kalastetaan vain perholla ja kaikki taimenet vapautetaan.

Tavoitteena on elvyttää kalakanta ja palauttaa vaellustaimenkanta Puulan ja Mäntyharjun reitille. Kalastuslupia myydään valikoiduille päiville ja majoitus onnistuu hyvin varustelluissa mökeissä. Läsäkoskella voit myös juhlia, sillä alueen kartano on tunnelmallinen juhlapaikka, joka tarjoaa täyden palvelun ja lähituottajien herkut ruokapöytään.

Lue lisää: lasakoski.fi

 Syvälahden kesälava

3. Syvälahden Viihdekeskus – Suomen kaunein kesälava

Syvälahden Viihdekeskuksen 70-vuotissyntymäpäiviä juhlitaan kesällä 2022. Syvälahden Viihdekeskus on valittu neljä kertaa Suomen kauneimmaksi kesälavaksi 2010-luvulla. Lavalla järjestetään lavatanssien lisäksi erilaisia tapahtumia, jotka yhdessä keräävät vuosittain kymmeniätuhansia kävijöitä. Kesällä 2021 suuren suosion saanut Kulkukoirat-laulunäytelmä jatkuu osin uusin lauluin ja sävelin kesällä 2022.

Syvälahdessa toimii perinteikäs Tanssiklubi, jonka tärkeimpiä tavoitteita on lavatanssiperinteen elinvoimaisuuden ylläpitäminen tulevaisuudessakin. Tanssiklubi on tarkoitettu kaiken ikäisille ja klubiin voi liittyä maksutta Syvälahden Viihdekeskuksen lippuluukulla.

Lue lisää: syvalahti.fi

Kangasniemi - Puulagolf

4. PuulaGolf – Suomen paras Ysi

Jo neljä kertaa Suomen parhaaksi yhdeksänreikäiseksi kentäksi valittu PuulaGolf sijaitsee hienoissa maisemissa kahden järven Puulan ja Malloksen välisellä alueella. Kangasmetsämaisemat ja korkeuserot leimaavat tämän hienon kentän tunnelmaa. Korkeuseroja on parhaimmillaan 30 metriä. Harjoitusgreeni on pelikentän tasoinen ja pitkiä lyöntejä voi harjoitella myös nurmella, sillä toinen puoli rangesta on varattu matoilta lyömiseen.

Lue lisää: puulagolf.fi

5. Luontopolut – Sinivuoren, Siikajärven ja Suurolan luontopolut

Sinivuoren luontopolku sijaitsee Rutakosken kylällä, noin 28 km päässä Kangasniemen kirkonkylästä. Lähtöpiste ja parkkipaikka uusitulle reitille on Sinimäentien varrella. Vanhalta parkkipaikalta Rutakoskentien varrelta pääsee myös reitille. Reitti on merkitty sini-punamaalilla paaluihin ja puihin. Reitillä on mm. Sinivuori, jonka laelle on nousua n. puolen kilometrin matkalla sata metriä. Vuoren laella on taukopaikkana kotalaavu tulisijoineen.

Siikajärven luontopolku alkaa Toukolan kyläseuran talolta. Reitti on reilun kuuden kilometrin mittainen suuntaansa, eli edestakaisena reilun 12 kilometrin reippailu. Reitin varrella on ainutlaatuinen aarnimetsäalue. Paikka sopii ympärivuotiseen ulkoiluun, sillä talvisin reitti pidetään kunnossa hiihtolatuna.

Suurolan luontopolku sijaitsee vain neljän kilometrin päässä Kangasniemen keskustasta Hokan suuntaan. Reitiltä on runsaasti opastetauluja, joissa kerrotaan tarkemmin alueen luonnosta. Neljän kilometrin päässä lähtöpaikasta on Leppäselän lintutorni, josta voi tarkkailla Suurolanlahden lintuja. Kota ja sen tulipaikka antavat mukavat puitteet nauttia retkieväitä. Reitin varrella on 27 opastetaulua, joissa on tarkemmat tiedot alueen luonnosta. Reitti on yhteensä neljän kilometrin mittainen.

Kiven ja Veden Polku johdattelee sinut Luusniemen metsiin ja tutustuttaa alueen kiehtovaan luontoon. Polun varrella on opastetauluja, joista saat lisätietoa alueen asukeista ja sen monipuolisesta järviluonnosta. Polku on merkitty maastoon sinisin maalimerkein ja kyltein. Polun lähtöpiste on parkkipaikka osoitteessa Taipaleentie 140, 51460 Luusniemi.

Katso kartat: kangasniemi.fi

Lintutorni Kangasniemellä

6. Tarkkaile luontoa lintutornista

Leppäselän lintutornin lisäksi myös Pukkiselällä on mahdollisuus tarkkailla lintujen elämää aitiopaikalta.

Pukkiselällä Luusniementien varrella on katettu lintutorni. Muista ottaa kiikarit mukaan, niin voit bongailla lintuja ja katsoa tunnistatko kaikki lajit. Leppäselän lintutorni sijaitsee ruovikkoisella rannalla. Paikan kodassa voit nauttia eväitä. Auton voit jättää Telkonlahdentien varteen parkkipaikalle.

Kangasiemi - Rock and Lake

7. Nauti mukavasta mökkielämästä

Rock and Lake -vuokramökit sijaitsevat Järvi-Suomen upeissa maisemissa. Kun haluat nauttia oman perheen tai ystävien kanssa ihanista lomapäivistä, voit varata täältä hyvin varustellun omarantaisen mökin. Tarjolla on myös elämyspalveluita, retkiä ja vuokravälineitä muun muassa kalastukseen ja veneilyyn sekä talvisiin luontoseikkailuihin. Myös juhla- ja kokouspalvelut kuuluvat valikoimaan ja työhyvinvointipäivät aktiviteetteineen ilahduttavat työyhteisöjä. Majatalo Kakkaramäessä voi yöpyä vanhassa kyläkoulussa idyllisessä maalaismaisemassa.

Upin tupa Kangasniemellä

8. Hokan kesätori on kyläläisten ja mökkiläisten kohtaamispaikka

Hokan kesätori tarjoaa mukavat puitteet paikallisten ja mökkiläisten kohtaamiseen. Vuosi vuodelta kävijämäärät suositulla kylätorilla ovat kasvaneet. Torilla on myynnissä muun muassa käsitöitä, leivonnaisia ja lähiruokaa. Kahviossa voit nauttia päiväkahvit herkkujen kera. Kesätori sijaitsee osoitteessa Kinttuniementie 1.

Kangasniemen kesäistä kukkaloistoa

9. Pirtin Perinnepuisto – perinnekasvipuisto Puulan rannalla

Pirtin Perinnepuisto sijaitsee aivan Kangasniemen Rantatorin vieressä, sekin hulppeissa järvimaisemissa kuten niin moni muukin kangasniemeläinen kohde. Jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan toimineessa perinnekasvipuistossa voit tutustua koriste- lääke- ja maustekasveihin, joita löytyy yli kaksisataa lajia. Kaikki kasvit on saatu alueen puutarhoilta ja pihoilta lahjoituksina.

Kangasniemeläiset yrittäjät ovat lahjoittaneet Pirtin Perinnepuistoa koristavat kivenveistäjä Juhani Saksan eläinaiheiset veistokset. Lisäksi puistossa on useita muita muistomerkkejä sekä esiintymislavana toimiva Pikku Pirtti.

Kangasniemen puukirkko

10. Tutustu historialliseen puukirkkoon

Kangasniemen puukirkko on huimat kaksisataa vuotta vanha ja se on yksi Suomen suurimmista puukirkoista. Malliltaan perinteinen kaksoisristikirkko on näyttävä mitoiltaan: sillä on pituutta noin 47 metriä ja sen sisäkorkeus on noin 15 metriä. Kirkkoon mahtuu noin tuhat henkeä.

Kangasniemen historia ulottuu satojen vuosien taakse ja pitkästä iästään huolimatta nykyinen kirkko on jo kolmas paikallaan – ensimmäinen rakennettiin jo 1600-luvulla. Kangasniemi vaalii komeaa kirkkoaan pieteetillä, ja sille on vastikään tehty huolellinen peruskorjaus.

>> Lue lisää ja tutustu Kangasniemen matkailumahdollisuuksiin

Kuvat: Kangasniemen kunta

Katso myös