Nyt ulkoillaan! Keski-Suomen kansallispuistot esittelyssä

Nyt ulkoillaan! Keski-Suomen kansallispuistot esittelyssä

julkaistu , päivitetty

Keski-Suomen neljä upeaa kansallispuistoa vievät harjumänniköistä erämaametsiin ja järvitunnelmista kohiseville koskille. Matka-Suomen esittelyssä kaikki Keski-Suomen kansallispuistot!

1. Leivonmäen kansallispuisto

Joutsassa sijaitsevan Leivonmäen kansallispuiston monipuoliset ulkoilureitit sopivat kaikenikäisille. Patikoitavaa löytyy vaativankin liikkujan makuun, mutta lasten kanssa liikkuvia tai liikuntarajoitteisia ilahduttavasti joukossa on yksi täysin esteetön reitti, jonka varrella on myös esteetön taukopaikka, Harjujärven keittokatos. Leivonmäen kansallispuiston komeista maisemista voi nauttia patikonnin lisäksi myös maastopyörän selästä tai Rutajärvellä meloen. Talvella tietenkin hiihtäen!

2. Etelä-Konneveden kansallispuisto

Etelä-Konneveden kansallispuiston parasta tarjontaa ovat kallioinen luonto ja järvimaisemat. Tässä kansallispuistossa korkeuserot ovat suuria, mikä tekee monista sen reiteistä haastavia. Etelä-Konneveden kansallispuisto kattaa myös hienoja saaria, joten veneily tai melominen on mainio tapa tutustua seutuun. Esteettömiä reittejä etsivälle tarjolla on esteetön laituri Lapinsalon saaressa. Vuori-Kalajan alueella pääsee liikkumaan pyörätuolilla avustajan kanssa. Etelä-Konneveden kansallispuisto sijaitsee osin Pohjois-Savon puolella: se ulottuu Konneveden lisäksi myös Rautalammin puolelle.

3. Salamajärven kansallispuisto

Pohjoisessa Keski-Suomessa Kivijärven ja Kinnulan kunnista myös Keski-Pohjanmaan Perhon puolelle ulottuva Salamajärven kansallispuisto on Suomen eteläisin suo- ja metsäerämaa-alue. Täällä pääset astumaan tunnelmallisiin aarnimetsiin ja haistelemaan laajojen suoniittyjen uniikkeja tuoksuja. Hyvällä tuurilla saatat kohdata harvinaisen metsäpeuran. Salamajärven reitistöstä löytyy hyviä vaihtoehtoja myös perheen kanssa liikkuville. Erityisesti Koiransalmi kämppäkartanoineen sopii lapsiperheen kohteeksi.

4. Pyhä-Häkin kansallispuisto

Hienot, 400-vuotiaat ikihongat ovat Pyhä-Häkin kansallispuiston erikoisuus. Saarijärvellä sijaitseva Pyhä-Häkki aarniometsineen on helppo kohde, jonne voi tehdä vaikkapa päiväretken Jyväskylästä. Tutustu Mastomäen ikimetsiin ja Poika-ahon kruununmetsätorppaan. Pyhä-Häkin kansallispuistossa on noin 30 kilometriä merkittyjä reittejä ja talvisille kävijöille retkilatu.

Teksti: Riikka Krenn

Kuva: Istockphoto

Katso myös