Paikallisvinkit Forssan seudulle – Finlaysonin forssalaiset kuosit valloittavat maailmaa

Forssan pikkukaupunki eli yli 160 vuotta tekstiiliteollisuudesta. Lue Visit Hämeen paikallisvinkit Finlaysonin jalanjäljille ja Forssan seudun muihin hienoihin käyntikohteisiin!

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty

Yhteistyössä:Visit Häme

Mitä tehdä Forssassa?

Forssan pikkukaupunki eli yli 160 vuotta tekstiiliteollisuudesta. Nykyisin puuvillatehtaan muistoja ja Finlaysonin tekstiilejä pääsee ihailemaan Forssan museossa, Finlaysonin Tehtaanmyymälässä ja Galleria Omenassa. Finlaysonin kuosit kiinnostavat maailmalla, sillä japanilainen vaatebrändi Uniqlo ihastui Forssassa suunniteltuihin kuoseihin ja nyt niistä tehtyjä tuotteita on myynnissä yli kahdessatuhannessa myymälässä ympäri maailmaa. Jos haluat painattaa oman kankaasi niin Rykkerissä se onnistuu. Tässä paikallisvinkit Forssaan ja lähiseuduille!

Forssan museolta ja kuosikeskuksesta löytyy Finlaysonin klassikkomalleja

Axel Wilhelm Wahren tuli Ruotsista ja aloitti Forssa yhtiö -nimisen puuvillakehräämön vuonna 1847. Wahren oli aikansa suurmies ja hän aloitti teollisen kankaanpainamisen 1860-luvulla, ensimmäisenä Suomessa. Teollinen painaminen oli uusi keksintö, koska aikaisemmin kuvioita oli pystytty tekemään vain kutomalla tai kirjomalla. Tampereella toiminut Finlayson osti kilpailijansa pois markkinoilta 1930-luvulla ja siitä alkoi Tampereen ja Forssan Finlaysonin yhteinen taival.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uniqlo on yksi maailman suurimmista muotiketjuista. Finlayson ja Uniqlo lanseerasivat vaatemalliston Finlaysonin Forssan ateljeen suunnittelijoiden aikanaan tekemistä kuoseista. Vaatteita on vauvojen potkupuvuista aina naisten vaatteisiin ja vapaa-ajan asuihin.

Galleria Omena, Forssa. Marja Viskari ja Aino Kauranen.

Nyt tuotannossa olevien kuosimallit löytyivät Forssan kuosikeskuksesta. Kun Finlayson supisti 1990-luvulla kotimaan tuotantoa sulkemalla tehtaita, se päätti luovuttaa laajat arkistonsa museokokoelmina Forssan ja Tampereen museoiden ylläpidettäväksi. Forssan museonjohtaja Kati Kivimäen mukaan satojentuhansien painokankaiden kokoelma on parhaillaan järjestymässä uudeksi Kuosikeskukseksi, jossa vuodesta 2021 lähtien voi tutustua suomalaiseen painokangasmuotoiluun ja muotoilijoihin. Kuosikeskuksessa on painokangasnäytteiden lisäksi lukemattomia alkuperäisiä kuosiluonnoksia, joista nyky-Finlayson on luonut uusia tulkintoja.

Kaikki Finlayson 200 -malliston raikkaat klassikkokuosit löytyvät luonnoksina Forssan kokoelmasta. Ennen uuden kuosikeskuksen avautumista joitakin vanhoja aarteita pääsee ihailemaan Forssan museolla.

Forssan Museo

Local Tips – Nähtävää ja koettavaa Forssassa Finlaysonin teemalla

Hämeessä on kerätty kevään 2020 aikana Local Tips -vinkkejä paikallisista vierailukohteista. Jos saavut Forssaan bussilla, niin kaupungista löytyvät kävelyetäisyydellä kaikki Finlaysoniin ja tekstiiliteolliseen historiaan liittyvät vierailukohteet. Forssan museo sijaitsee punatiilisen Kehräämöalueen keskellä. Suosittu ravintola Piipputerassi on keskeisellä paikalla ja terassilla on mukava seurata ohikulkijoita.

Kehräämöltä voi lähteä kävelylle kansalliseen kaupunkipuistoon, joka kiertelee Loimijoen rantamaisemissa. Yhtiönpuisto on Forssan perustajan Axel Wahrenin taidonnäyte. Puisto on forssalaisten keidas upeine puineen ja suihkulähteineen. Toripäivinä tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin kannattaa istahtaa kahvikupposelle torikahvilaan ja ihailla Ankkalammia ja joutsenia. Lammikko on syntynyt, kun savea on kaivettu Kehräämöalueen rakennusmateriaaliksi.

Forssan kirkko seisoo ylväästi korkealla mäellä. Kirkon vieressä on Kalliomäki, joka on Forssan ensimmäinen kaavoitettu pienasuntoalue. Kalliomäen halki kulkee Mäkikatu, jonka halkaisevat yksitoista linjaa. Puuvillatehtaan työläiset tekivät 1870-luvulta alkaen pikku mökkinsä linjoille. Kalliomäestä oli lyhyt matka kirkkoon, torille ja Kehräämölle töihin.

Yhtiönpuisto Forssassa

Finlaysonin tehtaanmyymälä, Rykkeri ja Galleria Omena

Finlaysonin tehtaanmyymälä sijaitsee Kutomolla, jossa 1800-luvulta saakka kudottiin Kehräämöllä karstatut puuvillat kankaaksi. Kutomon vanha punatiilinen tehdasrakennus on jo sinällään nähtävyys. Tehtaanmyymälässä voi tehdä hyviä ostoksia ja piipahtaa samalla tutustumassa viereisessä porttikongissa, jossa sijaitsee tekstiilipainamiseen erikoistunut Rykkeri. Rykkeri painaa ainoana Suomessa kangasta perinteisellä käsiteollisella laakapainomenetelmällä. Käsiteollisen laakapainomenetelmän kulta-aika alkoi 1950-luvulla. Tekniikka mahdollisti isojen kuosipintojen painamisen. Rykkerissä ylläpidetään tätä arvokasta ammattitaitoa, joten yritys tekee kulttuuritekoja joka päivä. Kangasta painetaan yrityksen omaan Rykkeri-mallistoon sekä tilauksesta asiakkaille.

Galleria Omena sijaitsee Kutomon vieressä Mikonkadulla. Galleria sai nimensä puutarhan isosta omenapuusta. Galleristi Marja Viskari osti pienen mökin vanhasta Forssasta ja innostui yhdistämään Finlaysonin perinteet sekä kuukausittain vaihtuvan taidenäyttelyn. Kesän 2020 ensimmäinen taiteilija onkin Finlaysonin ateljeessa pitkän uran suunnittelijana tehnyt Aino Kauranen. Galleria Omenassa vaihtuva näyttelykalenteri on buukattu 2022 loppuun saakka. Eri taiteilijoiden maalausten lomassa on hypisteltävissä myös Finlaysonin entisen ateljeen kangasnäytteitä.

Retken päätteeksi on kiva poiketa Antin Konditoriaan. Konditoria sijaitsee Käsityöläiskadulla, joka on vanhaa Forssaa 1800-luvun lopulta. Antin konditorian omatekemät jäätelöt tai leivokset kruunaavat retkipäivän. Antin sekaleipää kannattaa ostaa mukaankin, sillä se on paikallisten herkkua!

Teksti ja kuvat: Kirsi Sippola, Hämeen ammattikorkeakoulu Oy

Local Tips -kampanjaa tehdään Western Lakeland Kanta-Häme hankkeessa, jossa rahoitus tulee pääosin EU:n rakennerahastolta ja maakunnan kunnilta.

Lue lisää paikallisvinkkejä Visit Häme -sivustolta

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.