Patruunatehdas, joka sai uuden elämän: tällainen on Lapuan Vanha Paukku

Patruunatehdas, joka sai uuden elämän: tällainen on Lapuan Vanha Paukku

julkaistu , päivitetty

Yhteistyössä: Visit Lapua

Lapualla sijaitseva Kulttuurikeskus Vanha Paukku on persoonallinen kulttuurin- ja taiteen keidas, jossa aika ei käy pitkäksi. Entinen patruunatehdas sai uuden elämän muun muassa kaupunginkirjaston, museoiden, ravintoloiden ja putiikkien kotina.

Vanha Paukku

Historian havinaa patruunatehtaalla


Lapuanjoen rannalla komeileva Kulttuurikeskus Vanha Paukku on eläväinen kulttuurin, taiteen ja vapaa-ajan keidas, jossa viihtyvät niin paikalliset kuin matkailijatkin. Paikan historia ulottuu kauas viime vuosisadalle.

Valtion Patruunatehdas perustettiin Lapualle 1923 ja se oli paikallisesti aikansa merkittävä työnantaja. Sotavuosina patruunatehdas oli tärkeä Suomelle, sillä tehtaalla tuotettiin patruunat rintamalle. Talvisodan aikana tehtaalla työskenteli jopa tuhat työntekijää. Sodan jälkeen patruunatuotannon lisäksi tehtaalla alettiin valmistaa sotakorvaustuotteita, kuten tehonsiirto- ja kuljetinketjuja. Patruunoitakin valmistettiin edelleen harrastuskäyttöön urheilijoille ja metsästäjille sekä puolustusvoimille.

Vuonna 1976 tehdasalueella tapahtui yksi Suomen rauhanajan tuhoisimmista onnettomuuksista; patruunatehtaan pohjanallilataamon räjähdyksessä menehtyi 40 työntekijää. Surullisen tapahtuman jälkeen tehtaan toimintoja alettiin siirtää vähän kerrallaan kauemmas keskustasta ja alkuperäinen tehdasalue jäi tyhjilleen 90-luvun alussa. Lapuan kaupunki näki tyhjilleen jääneen tehdasalueen arvon, ja päätti muuttaa sen kulttuurin ja yritystoiminnan käyttöön. Näin syntyi nykyinen Kulttuurikeskus Vanha Paukku.

Vanha Paukku

Vanha Paukku on lapualaisten olohuone

Nykyisin tehdasaluetta voi hyvällä syyllä kutsua lapualaisten olohuoneeksi. Lapuanjoen rannan kauniissa maisemissa toimiva kulttuurikeskus kätkee sisäänsä Lapuan kaupungin museoita, Patruunagallerian ja Pohjanmaan valokuvakeskuksen gallerian sekä kaupunginkirjaston. Musiikki- ja kansalaisopisto sekä taidekoulu tarjoavat monipuolisia harrastemahdollisuuksia ja kulttuurinnälkää voi tyydyttää käyttämällä teatterin ja elokuvateatterin palveluita.

Alueella sijaitsee myös kotimaisia pellavatuotteita myyvän Lapuan Kankureiden tehtaanmyymälä, museokauppa Paukun Taika, kahvila Café Patruuna ja lounasravintola Iso Prässi sekä kesäisin liikennöivän, opastettuja risteilyjä järjestävän jokilaivan kotisatama.

Teatteri Lapua on yksi Pohjanmaan vilkkaimmin toimivista harrastajateattereista, joka tarjoaa vuosittain 2–5 ammattimaisesti tuotettua ensi-iltaa aina klassikoista musiikkiteatteriin.

Vanha Paukku - taidemuseo

Museot tarjoavat taidetta ja paikallishistoriaa

Vanhan Paukun tiloissa sijaitsevan Lapuan Taidemuseon kolme kertaa vuodessa vaihtuvat näyttelyt esittävät laadukasta kuvataidetta laaja-alaisesti aina pohjalaistaiteesta kansanvälisesti merkittävien taiteilijoiden tuotantoihin.

Patruunatehtaan museossa kävijät voivat tutustua tehtaan kiehtovaan historiaan, jota värittävät mielenkiintoiset käänteet epäonnistuneista pommitusyrityksistä myrkytystapauksiin. Patruunatehtaan museoon on koottu tehtaan irtaimistoa koneine ja laitteineen, jotka kertovat myös teollisen ajan historiasta.

Lapuanliikkeen museonäyttely ”Viimeistä piirtoa myöten” kertoo kommunisminvastaisen liikkeen historiasta Suomessa. Näyttelyssä on esillä alkuperäistä esineistöä ja kuvavalikoimaa vuosilta 1929–1944.

Vuonna 1900 perustettu Pyhälahden valokuvaamo oli yksi Suomen ensimmäisistä maaseutuvalokuuvamoista ja se toimi Lapualla 80 vuoden ajan. Pyhälahden Valokuvaamomuseon näyttelyssä on esillä runsas määrä valokuvaamon esineitä ja lukuisia valokuvia. Pyhälahden valokuvaamon negatiiveille tallentui potrettien lisäksi työ- ja maisemakuvia sekä kuvia erilaisista alueen tapahtumista ja muusta elämänmenosta.

Lapua: Vanha Patruuna

Poimi putiikeista laadukkaat matkamuistot

Päätä vierailusi Vanhassa Paukussa mukavaan ostoshetkeen. Tunnetusta Lapuan Kankurien outlet-myymälästä voit tehdä upeita löytöjä. Lapuan Kankurit on perinteitä kunnioittava pellava- ja villakutomo, jonka tehtaanmyymälästä löydät hienon valikoiman kodintuotteita ja laadukkaita sisustustekstiileitä. Myös museokauppa Paukun Taika tarjoaa kiinnostavia viemisiä kotiin tai lahjaksi erityisesti, jos arvostat paikallista käsityötaitoa.

Nauti lomastasi Lapualla – korona-aikana suosittelemme varmistamaan ajantasaiset aukioloajat suoraan yritysten sivuilta tai osoitteesta www.vanhapaukku.fi.

Yhteistyössä: Visit Lapua

Kuvat: Visit Lapua

Katso myös