Petäjäveden vanha kirkko – upea Unescon maailmanperintökohde edustaa erinomaisesti pohjoismaista puuarkkitehtuuria

Petäjävesi on Keski-Suomen maakunnassa sijaitseva kunta. 1700-luvun puolivälissä rakennettu Petäjäveden vanha kirkko hyväksyttiin vuonna 1994 Unescon maailmanperintökohteeksi, sillä sen katsotaan edustavan erinomaisesti pohjoismaista puuarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaitoa. Aidattu hautausmaa ja ympäröivä järvimaisema täydentävät kokonaisuutta. Kirkko poistettiin käytöstä 1800-luvun loppupuolella, mutta on nykyisin auki kesäkaudella.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Petäjäveden vanha kirkko – upea Unescon maailmanperintökohde edustaa erinomaisesti pohjoismaista puuarkkitehtuuria

Petäjäveden kirkon historiaa

Petäjäveden vanhan kirkon paikalla sijaitsi aikaisemmin vuonna 1724 talonpoikien rakentama kirkkotupa. Maakunnan asukasluvun kasvaessa Petäjäveden vanha kirkko koettiin kuitenkin liian ahtaaksi, jolloin 1760-luvulla paikalle päätettiin rakentaa uusi kirkko. Vuonna 1821 kirkkoon rakennettiin myös kellotapuli. Kirkko poistettiin käytöstä vuonna 1879, kun Petäjävedelle rakennettu uusi kirkko valmistui.

Aidattu hautausmaa täydentää kokonaisuutta

Kirkon yhteydessä olevalla hautausmaalla tehtiin ensimmäiset hautaukset jo vuonna 1729. Hautausmaata on aikojen saatossa jouduttu laajentamaan. Kaiken kaikkiaan hautausmaalle on haudattu lähes 10 000 vainajaa. 1800-luvulta lähtien hautausmaata on ympäröinyt aita, jota on kunnostettu ja vaihdettu vuosien saatossa. Hautausmaan nykyinen aita muistuttaa 1800-luvun hirsiaitaa.

Saapuminen kirkkoon

Kevätaikana kirkko on yleisesti auki viikonloppuisin, ja kesäaikana kirkkoon voi tutustua joka päivä. Erilaiset konsertit ja yksityistilaisuudet (esim. häät ja kastetilaisuudet) voivat vaikuttaa kirkon aukioloon. Kirkon yhteydessä on pysäköintialue, josta on lyhyt kävelymatka kirkolle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maailmanperintökohteet edustavat ainutlaaatuista kulttuuri- tai luontoperintöä. Oletko jo tutustunut kaikkiin Suomen Unesco-kohteisiin?

Teksti: Ira Matilainen
Kuva: Visit Jyväskylä/Tero Takalo-Eskola

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.