Pohjolan rengastie: kahdeksan kohdetta, joissa voit sukeltaa kotimaiseen eksotiikkaan

Pohjolan rengastie: kahdeksan kohdetta, joissa voit sukeltaa kotimaiseen eksotiikkaan

julkaistu , päivitetty

Kierrä vaikka koko reitti

Pohjolan rengastie on upea sukellus kotimaiseen eksotiikkaan tuntureilta avomerelle ja revontulien loisteeseen, jokimaisemista suomalaismetsiin, historiaa huokuvasta puukaupungista modernin kaupungin sykkeeseen. Pohjolan rengastieltä jokainen löytää omansa: liikunnan iloa, luonnon rauhaa, shoppailua kauppakeskuksissa tai paikallisissa pikkupuodeissa, savusaunan löylyjä, lähiseudun gourmet-herkkuja ja viihtyisiä kahviloita. Aktiivisen päivän voi päättää persoonallisessa maatilamajoituksessa, tasokkaassa hotellissa tai lasikattoisessa iglussa revontulia ihaillen.

Pohjolan rengastie on alueen matkailualan yrittäjien suunnittelema, yli 900 kilometrin pituinen Oulun seudulle sijoittuva matkailureitti, josta jokainen voi valita mieleisensä osuuden – tai taivaltaa vaikkapa koko rengastien.  Reitin varrelta löytyy jokaisena vuodenaikana monipuolisia aktiviteetteja ja harrastusmahdollisuuksia niin lapsiperheille, himoliikkujille kuin rauhallisempaa menoa kaipaavillekin. Alueella ovat myös Syötteen ja Rokuan kansallispuistot. 

– Erityisesti lapsiperheet, pyöräilijät, karavaanarit sekä sup-lautailijat löysivät meidät heti, kun kaivattu matkailureitti viime kesänä avattiin. Myös talvella meillä on paljon tarjottavaa kaikille, jotka kaipaavat monipuolista tekemistä upeissa suomalaismaisemissa. Tänne on helppo tulla mistä päin Suomea tahansa. Pääkaupunkiseudulta on lentäen tunnissa perillä ja junassa kulkee helposti mukana myös oma auto, kertoo Visit Oulun toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari.

Hän vinkkaa, että retkisuunnittelussa paikalliset järjestäjät auttavat mielellään, joten heihin kannattaa olla yhteydessä. Myöskään kaikkia harrastusvälineitä ei suinkaan tarvitse pakata mukaan, sillä niitä voi vuokrata suksista, maastopyöristä, liukulumikengistä ja lintukiikareista alkaen. 

Tässä kahdeksan hienoa kohdetta, jotka löydät Pohjolan rengastien varrelta!

1. Laskettelun riemua Syötteellä

Syötteeltä löytyvät maamme eteläisimmät tunturit. Niillä lunta riittää kaikkiin talviurheilulajeihin ja kymmenistä rinteistä löytyy jokaiselle sopiva.

Erilaisia majoitusvaihtoehtoja on runsaasti, mm. tunturin laella sijaitseva Hotelli Iso-Syöte tai Kide-hotelli, joka keskellä pohjoista luontoa on loistava maastopyöräilyn tukikohta. Hotelli Pikku-Syöte istuu sekin tunturin rinteessä. Talvista maisemaa voi ihailla myös koiravaljakkoajelulla, moottorikelkkaretkellä tai vaikkapa lumikenkäillen. Kansallispuiston satojen kilometrien reiteillä upea luonto avautuu kulkijalle aina uudessa valossa. 

Syötteellä pääsee lähelle myös Lapin eksotiikkaa poroineen ja porotilavierailuineen. 

Syöte sopii koko perheen talvilomailuun.

2. Rokua Geopark 

Oulujokilaakso, Rokuan harju- ja dyynialue sekä Oulujärven pohjoisosat muodostavat yhdessä Rokua UNESCO Global Geoparkin, joka on retkeilijän unelmakohde. Siellä luonnon sekä ihmisen toiminnan vuorovaikutussuhteet muodostavat arvokkaan, läpi vuosituhansia jatkuneen kertomuksen.

Geopark-nimikkeen voivat saavuttaa geologialtaan ainutlaatuiset matkailualueet. Rokua Geopark on Suomen vanhin ja yksi maailman pohjoisimmista Geoparkeista. Tällä mannerjäätikön muovaamalla harju- ja dyynialueilla on upeat, yli 70 kilometrin pituiset reitit hiihtoon, lumikenkäilyyn ja maastopyöräilyyn. 

Myös Rokua Geoparkin alueella sijaitsevassa Rokuan kansallispuistossa pääsee tutustumaan alueen ainutlaatuisiin maastonmuotoihin. Rokualla sijaitsee koko perheelle sopiva kylpylähotelli Rokua Health & Spa Hotel monipuolisine tarjontoineen.

3. Hailuoto – Perämeren suurin saari

Matka Hailuotoon on jo itsessään elämys ja saaren maisema hurmaa jokaisena vuodenaikana. Jäätilanteen salliessa saareen pääsee talvella myös jäätietä pitkin. Muutoin Hailuotoon kuljetaan lautalla. 

Hailuodossa matkailija pääsee tutustumaan paikalliseen elämään mm. Kniivilän kotiseutumuseossa. Esillä on maa- ja karjatalousvälineitä, kalastustarpeita sekä käsityökaluja ja -näytteitä. Pientilallisen muinaista arkea tuo tutuksi puolestaan suutarin torppa, navetta ja pieni savusauna. Suomen ensimmäinen luomupanimo sijaitsee Hailuodossa. Hailuodon panimolle voit tilata ryhmälle opastetun panimokierroksen. 

4. Oulu on tuleva Euroopan kulttuuripääkaupunki

Kun luontomatkailuun haluaa hengähdystauon, on Oulu tulevana vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkina sopiva kohde pysähtyä nauttimaan monipuolisista teattereiden, konserttien, museoiden ja näyttelyiden tarjoamista kulttuurielämyksistä. Matkailuyrittäjiltä voi myös kysellä vinkkejä monenmoisiin talviaktiviteetteihin. 

Oulu on Tiernakaupunki ja siellä järjestetään perinteinen Tiernatori 10.–23. joulukuuta.  Sieltä pukinkonttiin päätyvät niin paikalliset käsityöt kuin erilaiset jouluherkut. 

Nallikarin Talvikylä, talvisen tekemisen keskipiste, on avoinna helmikuusta maaliskuun loppuun. Se on täynnä talvisia aktiviteetteja: porot, mönkijät lapsille, tuubimäki, hoijakkakelkka, rekikyyti, pilkkiretket sekä erilaiset tapahtumat ovat vieraiden ulottuvilla. Talvikylässä on erinomainen mahdollisuus tutustua myös lumi- ja jäärakentamiseen.

Oulu on kulinaristin ehdoton pysähtymispaikka, sillä kaupungin monipuolisista ravintoloista ja kahviloista löytyy nautintoja jokaiseen makuun. Myös monenlaista majoitusta on tarjolla erilaisiin tarpeisiin.

Oulun kirkko

5. Puukaupunki Raahe

Tunnelmallinen Wanha Raahe on yksi parhaiten säilyneistä puukaupungeistamme. Kaupungin juuret juontavat vuoteen 1649, jolloin Pietari Brahe perusti sen edistämään kaupankäyntiä. 

Raahen merimaisemat ja saaristo sekä vilkas kulttuurielämä luovat puitteet elämykselliselle vierailulle. Museoissa voi tutustua alueen kivikautisiin kyliin, merenkulkijoiden ja laivanrakentajien kaupunkiin sekä mm. purjelaivojen pienoismalleihin, laivatauluihin ja navigointivälineisiin. 

Herkulliselle aikamatkalle purjelaivojen kulta-aikaan voit lähteä Langin kauppahuoneen kahvilassa, jossa mamsellit tarjoilevat leivoksia ja kahvi juodaan suloisista ruusukupeista. Ainutlaatuinen nähtävyys on maailman vanhin sukelluspuku, Vanha Herra, Kruununmakasiinissa. 

6. Kempele

Aivan Oulun kupeessa sijaitseva Kempele on nuorekas kaupunki, jossa kannattaa pysähtyä ostoksille kauppakeskus Zeppeliniin. Vapaa-ajankeskus Zempissä on monipuoliset sisäliikuntamahdollisuudet kuntosalista keilailuun. 

7. Liminka on suosittu luontokohde

Liminka on lintubongareiden ehdoton suosikkikohde, sillä Liminganlahti on sekä kansallisesti että kansainvälisesti arvokas lintuvesi ja muuttolintujen levähdyspaikka. Talvella seudulla on mielenkiintoisia pyöräilyreittejä ja omilla tai vuokratuilla lumikengillä löytää uusia, koskemattomia hankia.

Limingan luontokeskuksessa on pysyvä näyttely ja yhteistyökumppanit järjestävät opastettuja retkiä.

Hotelli-Ravintola Liminganlahti on vain muutaman sadan metrin päässä lintutornista. 

8. Kalajoki kutsuu hiekkasärkille

Talvista vauhdin hurmaa jäällä voi kokeilla huskyajelulla tai jäällä surffaten – sekä talven uutuuden jäämelonnan parissa! Kylmän kyydin jälkeen voi rentoutua Santa’s Resort & Spa Hotel Sanin kylpylän lempeissä löylyissä. Kalajoki keskusvaraamon kautta voit varata monenlaista mökki- ja  hotellimajoitusta tarpeittesi ja makusi mukaan. 

  

Teksti: Maija-Liisa Saksa / Editor Helsinki
Kuvat: Visit Oulu, Hotel Iso-Syöte

Katso myös