Poimi kesäiset paikallisvinkit Riihimäen seudulle – kulttuuritarjonta yllättää!

Poimi kesäiset paikallisvinkit Riihimäen seudulle – kulttuuritarjonta yllättää!

julkaistu , päivitetty

Riihimäen seudulla on paljon näkemistä ja kokemista kulttuurista kiinnostuneelle matkailijalle. Tässä Visit Hämeen parhaat paikallisvinkit lomailijoiden iloksi!

Yhteistyössä: Visit Häme

Mitä tehdä Riihimäellä?

Riihimäen historia nivoutuu rautatiehen, varuskuntaan ja vankilaan. Vanhaa Riihimäkeä voi aistia Rautatienpuistossa ja Hyttikorttelissa, jotka lumoavat ihanilla puutarhoillaan ja jopa sata vuotta vanhoilla taloilla. Metsästysmuseo, Taidemuseo ja Lasimuseo ovat kulttuurinystävän pistäytymispaikkoja. Muutaman kymmenen kilometrin päässä Lopella on uniikkeja kyläkohteita, joissa riittää myös ihmeteltävää aina Marskin Majasta Perunakuoppaan ja kyläkauppaan.

Vanha kaupunki, Rautatienpuisto ja Punainen talo

Riihimäen vanhan kaupungin Rautatienpuisto on kävelymatkan päässä juna-asemalta ja niin hienosti piilossa, ettei sitä vahingossa löydäkään. Tarvittiin Visit Häme -sivuston Local tips -vinkki, jotta vanha kaupunki putkahti esille. Local Tipsit ovat paikallisten antamia vinkkejä kaupunkilaisten omista suosikkikohteista.

Riihimäki, kahvila Pompoti

Riihimäen rautatienpuisto eli vanha kaupunki lumoaa mukulakivikaduillaan, hyvin kunnostetuilla rakennuksillaan ja ihanalla puukirkollaan. Entiset rautatieläisten työsuhdeasunnot ovat nykyisin yksityiskäytössä. Vanhat rakennukset ja isot, hyvin hoidetut puutarhat hurmaavat ohikulkijan. Yksi vanhoista taloista pitää sisällään Riihimäen kaupunginmuseon.

Vanhassa kaupungissa on myös sympaattinen Punainen talo, jossa pääset ajassa sata vuotta taaksepäin. Vanhanajan tunnelmaa fiilistellessä kannattaa hörpätä kupponen kuumaa ja maistella talon herkkuleivoksia. Punainen talo on juhlien, elämysten ja tapahtumien talo, jossa on kahvion lisäksi muun muassa lahjatavaramyymälä.

Suomen lasimuseo ja Hyttikorttelin lasinpuhaltajat

Vierailu Suomen lasimuseossa ja Hyttikorttelissa kruunaa päivän kulttuurinnälkäiselle. Hyttikortteli on ollut aikaisemmin Riihimäen lasi Oy:n työläisten asuinalue. Lasitehdas aloitti toimintansa vuonna 1910.

Hyttikorttelin kauniit vanhat talot, puutarhat ja ihanat pienet kujat kuljettavat matkailijan ajassa taaksepäin. Monissa puutarhoissa omenapuihin on ripustettu paperilamppuja ja lyhtyjä. Hyttikorttelin kulmalla voi piipahtaa lasistudioissa ja nähdä lasinpuhaltajia työssään sekä ostaa kauniita, käsintehtyjä lasiesineitä.

Riihimäki, Hyttikortteli

Suomen lasimuseo on lasin, lasitaiteen ja -teollisuuden tutkimiseen ja esittelemiseen erikoistunut valtakunnallinen vastuumuseo, joka sijaitsee Riihimäellä. Suomen lasimuseon perusnäyttelyssä on esillä yli kaksituhatta keskeistä suomalaista lasiesinettä. Mukana on myös muun muassa Tapio Wirkkalan kuuluisa Kantarelli. Jos et pääse paikan päälle, niin lasimuseoon ja sen kokoelmaan voi tutustua myös virtuaalisesti. Riihimäellä sijaitsevat myös Metsästysmuseo ja Taidemuseo.

Lopen uniikit kylät ja Marskin Maja

Riihimäen lähikunta Loppi kannattaa sisällyttää retkipäivään. Lopella on Kahvila Perunakuoppa, joka sijaitsee keskellä perinteistä kylämaisemaa. Kahvilarakennus on perunakuopan päällä suloisessa punaisessa tuvassa ja sitä ylläpitää paikallinen kyläyhdistys. Silmä lepää, kun kesällä voi istahtaa kahville ja ihailla peltoja sekä maalaismaisemaa. Kahvilassa on myynnissä myös paikallisten käsitöitä. Räyskälän kyläkauppa on kävelymatkan päässä ja se näkyy Perunakuopalle.

Marskin Maja, Riihimäki

Räyskälästä ei ole kovin pitkä matka Marskin Majalle, joka on upea historiallinen kohde aivan Punelia-järven rannalla. Museossa voi astua Mannerheimin aikaan, sillä kaikki kalusteet ja majan sisätilat ovat säilyneet tähän päivään saakka lähes muuttumattomina. Rannassa voi kurkistaa Marskin saunaan ja kahviosta saa Marskin herkkuja sekä muita tuotteita. Kahvion terassilta aukeaa rauhoittava järvimaisema. Lähellä on myös Perinne-Salo, joka on kyläyhdistyksen ylläpitämä museo. Perinne-Salo on todellinen salainen helmi, koska museo on avoinna vain heinäkuussa sunnuntaisin.

Kahvila Perunakuoppa, Loppi

Lisää paikallisvinkkejä Kanta-Hämeeseen

Lisää Kanta-Hämeen paikallisvinkkejä voit käydä lukemassa Visit Häme -sivuilta. Western Lakeland Kanta-Häme -hankkeessa kerätään paikallisten asukkaiden vinkkejä ihanista suosikkikohteista Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen alueelta. Kiinnostavatko vinkit kivasta kahvilasta, uimapaikasta, retkikohteesta, museosta, torista, ruokapaikasta tai muista hienoista kohteista? Häme on täynnä toinen toistaan upeampia paikkoja. Käy nappaamassa hyvät vinkit omaa kotimaanmatkaasi varten!

Teksti ja kuvat: Kirsi Sippola ja Annamaria Laine, Hämeen ammattikorkeakoulu Oy

Local Tips -kampanjaa tehdään Western Lakeland Kanta-Häme hankkeessa, jossa rahoitus tulee pääosin EU:n rakennerahastolta ja maakunnan kunnilta.

 

Katso myös