Säväyttävimmät luontokohteet Nurmeksessa – Pielisen aalloilta tummiin metsiin

Yhteistyössä: bomba.fi

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty

Pohjois-Karjalan hätkähdyttävät vaarat ja komeat vesistöt houkuttelevat matkailijoita Nurmekseen kaikkina vuodenaikoina. Luonto on tärkeä osa karjalaista mystiikkaa ja paikallista kulttuuria. Esittelyssä Nurmeksen parhaat luontokohteet! Poimi ideat unelmiesi lomalle tai suunnittele unohtumaton yllätysmatka vaikkapa puolisolle, ystävälle tai perheellesi!

  • Nurmes, vaaramaisema

    Vaaroja kohti: Jurttivaara, Kohtavaara ja Kotilanvaara

    Vaarat ovat olennainen osa nurmeslaista maisemaa ja reippailu vaaralle kannattaa ehdottomasti sisällyttää osaksi matkasuunnitelmaa. Jurttivaaran laelta avautuvat mitä komeimmat maisemat, mikä tekee siitä ehdottomasti yhden Nurmeksen hienoimmista luontokohteista. Nousua Jurttivaaran huipulle on noin yhden kilometrin verran ja sinne pääsee helpoiten kävellen tai metsäautotietä pitkin maastopyörällä. Pieni happihyppely huipulle kannattaa, sillä maisemat ovat todella palkitsevat! Vaaralle järjestetään myös opastettuja retkiä, joilla luontokokemus täydentyy kiehtovilla tarinoilla Pielisestä ja maukkailla retkieväillä.

    Kohtavaaran luonto- ja historiapolku vie kulkijan metsän rauhaan ja Toivontorin näköalatornille, josta avautuu kaunis maisema Pohjois-Pieliselle. Noin puolitoistakilometrinen polku alkaa Haikolan talon pysäköintialueelta ja sen alueella on opastustauluja, joissa on tietoja alueen historiasta ja luonnosta.

    Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

    Erinomainen retkikohde on myös Kotilanvaara. Tältä vaaralta löytyy mukava reippailureitti, jonka voi sulan maan aikana kulkea juosten tai kävellen. Talvella Kotilanvaarasta kuoriutuu talviurheilijan paratiisi, sillä alueelta löytyy esimerkiksi fatbike-reitti, hiihtolatu ja huikea pulkkamäki Kotilanvaaran hiihtokeskuksessa!

  • Rantatunnelmaa Bomballa

    Kaipaatko luontoelämyksiä keskustassa? Kierrä Rantaraitti

    Jos et halua lähteä merta edemmäs kalaan, vaan tutustua alueen luontoon aivan Nurmeksen keskustassa, kierrä Rantaraitti! Rantaraitilla tutustut Nurmeksen keskustaan ja sen nähtävyyksiin sekä alueen luontoon Pielisen ja Nurmesjärven rannoilla. Reitiltä löytyy levähdyspenkkejä, joille voi pysähtyä hengähtämään tai nauttimaan maisemista. Rantareitti sopii kierrettäväksi myös perheen pienimpien kanssa.

  • Melontaretki Nurmeksessa

    Aktiiviloma Pielisellä

    Vaarojen lisäksi myös Pielinen on tärkeä osa nurmeslaista maisemaa. Järvi tarjoaa tekemistä kaikkina vuodenaikoina ja se sopii hyvin vaikkapa veneretkiin, suppailuun, melontaan, kalastukseen tai hiihtämiseen.  

    Parhaan luontokokemuksen saat Pielisestä kokeneen oppaan kanssa. Pielisen Retki järjestää kesä-lokakuussa veneretkiä Pielisen suurimmalle saarelle, Kynsisaarelle. Retkellä nautitaan lounasta, tutustutaan komeisiin karjalaisiin maisemiin ja kuullaan oppaan kertomia tarinoita alueesta. Kesäkuukausina Pielinen suosii tietysti myös muita vesiurheilijoita, kuten suppailijoita ja melojia. SUP-lautoja, kanootteja ja kajakkeja voi vuokrata esimerkiksi Hyvärilästä.

    Nurmeksessa saa talvikuukausina nauttia aidosta talvesta, ja pakkanen ja lumi mahdollistavat monta mukavaa aktiviteettia. Talvella Pielisen Retki järjestää jääretkiä järven jäälle lumikenkäillen tai hiihtäen. Tähtitaivas, kirpeä pakkasyö ja nuotion loimu takaavat unohtumattoman retkielämyksen!

    Kalastuksen ystävä nauttii takuulla myös talvisesta pilkkiretkestä Pielisen jäälle, jonka ohessa tarjoillaan tietysti korvapuustit ja lämmintä mehua.

  • Bomba, Nurmes

    Pyöräilyloma Nurmeksessa

    Pyöräily on erinomainen tapa tutustua Nurmekseen, sen luontoon, kulttuuriin ja nähtävyyksiin. Pyöräilyloman ei tarvitse tarkoittaa raivokasta riuhtomista, vaan Karjalaan lomalle tullessa pyöräilet rauhassa omaan tahtiin maisemista nauttien ja arjen kiireet unohtaen. Onnistuneen pyöräilypäivän kruunaa löylyt majapaikassasi sekä herkullinen illallinen. Tästä lomasta ei tarvitse ottaa stressiä, sillä sinun ei tarvitse suunnitella edes pyöräilyreittejä. Tällä pyöräilylomalla pääset polkemaan pitkin valmiiksi suunniteltuja reittejä, joiden avulla tutustut samalla Nurmeksen tärkeimpiin nähtävyyksiin, kylätunnelmiin ja luontoon. Pidemmät pyöräretket tarjoavat kaivattua taukoa arjen pyörityksiin ja kiireet unohtuvat hetkessä, kun hyppäät satulan päälle ja poljet kohti uusia elämyksiä. Kaksi erinomaista pyöräilyreittivaihtoehtoa ovat esimerkiksi pyöräilypaketti majatalo Pihjalapuusta Bomballe ja Hyvärilään sekä Bomban kyläpyöräilykierros.

    Mitä kohteita ja elämyksiä sinä odotat eniten luontolomaltasi Nurmeksessa? Lisää vinkkejä suunnitteluun löydät täältä.

    Yhteistyössä: Bomba.fi

    Kuvat: Pikes, Jarno Artika, Kati Lipponen

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.