Suomen hauskimmat tienvarsinähtävyydet – kuusi vinkkiä

Piristä pitkää automatkaa pysähtymällä tienvarsinähtävyyksille. Oletko kuullut näistä kotimaan yllättäjistä? Tässä artikkelissa esittelemme Suomen hauskimmat tienvarsinähtävyydet.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Suomen hauskimmat tienvarsinähtävyydet – kuusi vinkkiä
  • 1. Pirunpesä, Jalasjärvi

    Kun kyseessä on Suomen hauskimmat tienvarsinähtävyydet ja haluat tehdä vaikutuksen matkatovereihisi, suunnittele automatkalla pysähdys Etelä-Pohjanmaan Jalasjärvelle. Isovuoren huipulla sijaitseva hiidenkirnu eli kallioon muodostunut kuoppa on nimeltään Pirunpesä.

    Pirunpesän aukon halkaisija on 14 metriä, ja syvyyttä sillä on 23 metriä. Pirunpesään voi laskeutua tikkaita pitkin, mutta sitä voi myös tutkia ylhäältä näkötornista käsin.

    Entä miten tähän kaikkeen liittyy alueelle pystytetty patsas Spede Pasaselle?

    Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

    Kun Pirunpesän tutkimukset alkoivat 80-luvulla, päätettiin hiidenkirnu tyhjätä. Rahat kuitenkin loppuivat kesken, ja koko projekti oli vaakalaudalla.

    Lopulta mukaan saatiin viihdelegenda Pasanen, joka suostui hankkeen rahoittajaksi. Pirunpesä tyhjennettiin ja paikasta tuli matkailunähtävyys. Pasasen muistopatsas paljastettiin Isovuorella vuonna 2005.

    Pirunpesän aidan sisäpuolelle peritään pieni pääsymaksu. Nähtävyys on avoinna rajoitetusti toukokuusta syyskuuhun, ja aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen.

    Pirunpesää on helppo poiketa katsomaan kolmostien varrelta. Nähtävyydeltä on Seinäjoelle noin 50 kilometrin ja Vaasaan reilun sadan kilometrin etäisyys.

  • 2. Jalavan Kauppa, Taivalkoski

    Taivalkosken ohi ajettaessa ei kannata pysähtyä kahville huoltoasemalle tai ostoksille nykyaikaiseen liikkeeseen. Täältä löytyy nimittäin koko Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva kauppa.

    Vuonna 1883 avattu Jalavan Kauppa on säilyttänyt viehättävän vanhanaikaisen tunnelman, ja sitä pyörittää edelleen sama suku viidennessä polvessa. Kaupassa on lisäksi kahvilatoimintaa.

    Jalavan Kauppa tunnetaan erityisesti perinnevaatteiden ja -tuotteiden valikoimasta. Elintarvikkeita kaupassa ei enää nykyään myydä.

    Kauppa saattaa olla tuttu innokkaille lukijoille, sillä se mainitaan Kalle Päätalon Iijoki-sarjan romaaneissa. Heinäkuussa kaupassa riittääkin kuhinaa, kun Taivalkoskella vietetään vuosittaista Päätalo-viikkoa.

    Jalavan Kauppa sijaitsee valtatie 20:n kupeessa reilun 60 kilometrin päässä Kuusamosta.

  • 3. Suomen keskipiste, Siikalatva

    Haluatko seistä paikassa, jota pidetään todistetusti Suomen keskipisteenä? Lakkautettuun Piippolan kuntaan aikoinaan rakennettu patsas on nykyään osa Siikalatvan kuntaa Pohjois-Pohjanmaalla.

    Mitään varsinaista tekemistä Suomen keskipiste ei tarjoa, mutta monet kiireettömät autoilijat haluavat pysähtyä ottamaan kuvan monumentin edessä. Useimmat saattavat jopa yllättyä: tämäkö on Keski-Suomea?

    Kivipatsas on seissyt keskipisteen merkkinä jo vuodesta 1958 saakka. Laatassa kerrotaan, että sen pystyttivät yhteistyössä Piippolan kunta ja Suomen Kuvalehti.

    Suomen keskipiste löytyy koko maata halkovan nelostien varrelta. Matkaa Ouluun on noin sata kilometriä.

  • 4. Hiljainen kansa, Suomussalmi

    Valtatie 5:n varresta voi bongata Suomen erikoisimman tienvarsinähtävyyden. Hiljainen kansa on Suomussalmella sijaitseva installaatio, joka koostuu pellolla seisovista turvapäisistä puuhahmoista. Nopealla vilkaisulla niitä voisi luulla variksenpelättimiksi.

    Reijo Kelan tilataideteoksessa on jopa tuhatkunta hahmoa, joille on kaikille puettu vaatteet päälle. Nykyiselle paikalleen hahmot siirrettiin jo vuonna 1994.

    Hahmot pysyvät pellolla ympäri vuoden, mutta Hiljaisen Kansan Niittykahvila palvelee asiakkaita vain kesäkuukausina. Niittytupa on avoinna ryhmille myös talvella.

    Hiljainen kansa seisoo niin lähellä viitostietä, että hahmojen lähestymisen huomaa jo autostä käsin. Kuusamoon on nähtävyydeltä noin sadan kilometrin matka. Hossan kansallispuistoon etäisyys on noin 70 kilometriä.

  • 5. Kusikivi, Kurikka

    Nimensä perusteella Kusikivi saattaa herättää sekä mielenkiintoa että epäilyksiä. Mikä tämä paikka oikein on – ja ei kai se ole nimensä veroinen?

    Kurikassa Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva kivi on tullut kuuluisaksi arvovaltaisista vieraistaan. Tarinan mukaan Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik matkusti vaimonsa kanssa heinäkuussa 1752 Kurikan kautta Vaasaan. Matkalla oli kuitenkin tehtävä tarpeet, ja nykyinen Kusikivi tarjosi sille hyvät puitteet.

    Vaatimaton kivi ei herättäisi minkäänlaista huomiota ilman laattaa, joka kertoo kiven hulvattomat taustat. Kokonsa puolesta se ei enää ole tarpeeksi suuri tarjotakseen suojaa housujen laskemiselle.

    Tarina ei kerro, kuinka moni kävijä päättää nykypäivänä käyttää kiveä samaan tarkoitukseen kuin kuninkaalliset vieraat.

    Kolmostien varrelta voi poiketa katsomaan Kusikiveä pienemmälle tielle. Kuninkaallisten määränpäähän Vaasaan on matkaa 80 kilometriä.

  • 6. Virtain Perinnekylä, Virrat

    Suomalaista maalaisromantiikkaa kaipaavien autoilijoiden kannattaa pysäyttää menopeli Virroilla. Pirkanmaalla toimii Virtain Perinnekylä, jossa on nähtävää vanhasta tervahaudasta tuulimyllyyn, viljamakasiiniin ja museona toimivaan talonpoikaistaloon.

    Alueella voi myös majoittua tai poiketa syömään. Lapset pysyvät tyytyväisinä, kun pysähdykseen lisätään vierailu samalla alueella toimivan 4H-tilan kotieläinpihalla.

    Virtain perinnekylä sijaitsee Marttisen saaressa, jonka läpi kulkee valtatie 23. Virroilta on reilun sadan kilometrin matka sekä Tampereelle että Jyväskylään.

  • Teksti: Maria Hietala
    Kuva: Timo Newton-Syms

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.