Suomenlinna – täällä kannattaa käydä (vähintään) kerran kesässä!

Suomenlinna eli Viapori on Helsingin edustalla oleva saariryhmä, joka lisättiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1991. Suomenlinna kesällä on erityisen suosittu reissukohde, jolloin sen merimaisemat ovat kauneimmillaan. Suomenlinnaan kannattaa kuitenkin tutustua myös muinakin vuodenaikoina! Mikäli Suomenlinnassa vierailee talvella, kannattaa talviseen merituuleen hyvällä vaatetuksella.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Suomenlinna – täällä kannattaa käydä (vähintään) kerran kesässä!

Linnoituksen monivaiheinen historia

Suomenlinna on kaikkiaan 80 hehtaarin kokoinen alue, jossa on noin kaksisataa rakennusta, kuusi kilometriä muuria ja yli sata vanhaa tykkiä. Linnoituksen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1748, jolloin Suomi oli osa Ruotsia. Linnoituksen alkuperäinen nimi oli Viapori.

Viapori siirtyi Venäjän omistukseen vuonna 1808 käydyn Suomen sodan seurauksena. Suomen sisällissodan jälkeen Viaporissa toimi myös sotavankileiri punaisille vangeille. Vuonna 1918 nimi muutettiin Viaporista Suomenlinnaksi. Talvisodan aikana Suomenlinnassa toimivat esimerkiksi suomalaisten sukellusvenetukikohta sekä Suomen ilmantorjunta ja tykistöjoukot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomenlinnassa sijaitsee kuusi kiinnostavaa museota

Suomenlinnasta saa hyvin tietoa myös museoiden avulla, joita on linnoituksessa yhteensä kuusi. Museoihin voi ostaa lippuja erikseen tai kesäkaudella kaikkiin museoihin käyvän yhteislipun, joka on voimassa koko kesän. Museoissa käy myös museokortti.

·       Suomenlinna-museo on ympäri vuoden auki oleva museo, joka kertoo kattavasti Suomenlinnan historiasta ja nykypäivästä sekä sen restauroinnista.

·        Ehrensvärd-museo esittelee linnoituksen ruotsalaista aikaa (1748 – 1808). Auki kesäaikana.

·       Sotamuseon Maneesi kertoo Suomen sodista ja puolustusvoimien toiminnasta. Auki kesäaikana.

·       Sukellusvene Vesikossa voi kokea, millaista mahtoi olla työskentely suomalaisessa sukellusveneessä. Vesikkoon voi tutustua kesäaikana.

·       Lelumuseossa voi tutustua erilaisia leluja 1800-luvulta 1960-luvulle. Lelumuseo on auki kesäaikana.

·       Tullimuseo, joka esittelee salakuljetuksen ja tullauksen historiaa Suomessa. Tullimuseo on auki kesäaikaan.

Muita nähtävyyksiä ja palveluita Suomenlinnassa

Linnoitussaarten läpi kulkeva Sininen reitti (n. 1,5 km) ohjaa kävijää tärkeimpien nähtävyyksien halki. Nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Suomenlinnan kirkko ja kirkkopuisto, venäläinen kauppiaskortteli ja Kustaanmiekan linnoituslaitteet.  Linnoituksessa järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Suomenlinnassa on myös kahviloita ja ravintoloita, kesäteatteri, Merisotakoulu sekä Suomenlinnan vankila. Suomenlinnassa toimii myös Suomenlinnan panimo, jonka tuotteisiin voi tutustua samannimisessä ravintolassa.

Lisäksi Suomenlinnassa ihastuttavat kauniit puistot, ainutlaatuinen kulttuurimaisema ja upeat merinäköalat.

Linnoitukseen saavutaan Kauppatorilta lähtevillä lautoilla

Suomenlinnaan saavutaan Helsingin Kauppatorilta lähtevillä lautoilla. HSL:n lautta liikennöi ympäri vuoden, ja matka kestää sillä noin 15 minuuttia. Lisäksi kesäkaudella Suomenlinnaan liikennöivät myös JT-Line-vesibussit. Lisäksi Suomenlinnassa on vierasvenesatama.

Lue lisää Suomenlinnasta
Kuvat : Suomenlinnan hoitokunnan kuva-arkisto/Dorit Salutskij ja Riikka Krenn

>>Koe Helsingin parhaat palat paikallisten kanssa! Tutustu elämyksiin täällä

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.