Suomi tutuksi – retki maamme ympäri

Tervetuloa tutustumaan moniin mielenkiintoisiin kohteisiin valtakuntamme rajoilla. Tällä reissulla tulee Suomi tutuksi mm. maan itäisin, pohjoisin, läntisin ja eteläisin piste sekä paljon muuta.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Suomi tutuksi – retki maamme ympäri

Etappi 1: Suomenlahden rannikkoa Helsingistä Haminaan

Suomen ympäri suuntautuva kuvitteellinen maantiematka käynnistyy maamme pääkaupungista Helsingistä. Suomea vastapäivään kiertäessä Helsingistä Haminaan suuntautuvalla Suomenlahden rannikko-osuudella ei tiedossa ole mitään maamme maantieteellisiä ”ääriä”.  Siitä johtuen matka etenee suoraviivaisen jouhevasti E18-maantietä myötäillen.

Porvoo, Loviisa ja Pyhtää vilistävät kyltteinä nopeasti ohi, Uusimaa muuttuu Kymenlaaksoksi ja pian ollaan jo Kotkassa. Haminan kohdalla on hyvä viimeistään höllentää kaasupoljinta, sillä seuraavana on edessä ensimmäisen etapin päättäri, nimittäin Virolahti ja Vaalimaa. Suoraan itään jatkamalla päätyisi Viipuriin, joten tässä tiukka vasen ja suunta kohti Etelä-Karjalaa.

Helsinki – Vaalimaa: noin 190 km
Maakunnat etapilla: Uusimaa ja Kymenlaakso

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Etappi 2: Suomen itäisin piste löytyy Pohjois-Karjalasta

Vaalimaalta matka suuntautuu kohti koillista. Vilkkaan valtatien ja rauhallisen paikallistien eron huomaa heti, nyt matkanteossa alkaa olla leppoisan lomareissun tuntua. Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä alkaa tarkkailla vierellä avautuvaa kaunista Suomi-maisemaa vähän tarkemmin.

Lappeenranta ja Saimaa kanavineen, Imatra, koski ja valtionhotelli sekä Simpele- ja Pyhäjärvi avautuvat monipuolisina mahdollisuuksina reitin varrella. Vielä ei ole aika pidemmälle pysähdykselle, sillä tie vie edelleen kohti koillista. Lopullisena määränpäänä on Ilomantsi. Syynä vierailulle on pistäytyminen Suomen ja samalla koko Euroopan Unionin itäisimmällä pisteellä. Se sijaitsee Ilomantsin kunnan Hattuvaaran kylässä.

Suomen itäisin piste: Ilomantsi, Hattuvaaran kylä, saari Virmajärvessä. Voit vierailla Itäpisteenä tunnetulla katselupaikalla ilman erillisiä lupia. Vesialueelle meno on kielletty.

Vaalimaa – Ilomantsi: noin 380 km
Maakunnat etapilla: Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala

Etappi 3: Suomen pohjoisin piste on kaukana

Suomi tutuksi reissu jatkuu pohjoiseen! Viimeistään nyt matkanteossa alkaa olla aitoa löytämisen riemua. Ensimmäinen kohde on saavutettu, ja odotukset kasvavat samalla loppureissun osalta. Ilomantsista nokka kääntyy kohti pohjoista ja viimeistään nyt on hyvä jättää kaikki kiire pois. Nyt otetaan paikallisosaaminen käyttöön ja tehdään pitkään reissuun pieni kaarros vähemmän kuljetulta väliltä.

Lieksa, Pielinen ja Koli jäävät kulkijan vasemmalle, mutta tällä matkalla suuntaammekin Suomen itärajaa myötäillen kohti pohjoista Kuhmon ja Suomussalmen kautta. Kuusamo ja Ruka toimivat seuraavan käännöspisteen koordinaatteina, jossa suunta vaihtuu hetkeksi kohti luodetta ja Kemijärveä. Viimeistään Sodankylän kohdalla suunta on jälleen selvä – tästä jatketaan kohti pohjoista aina Utsjoelle asti. Suomen pohjoisin piste löytyy nimittäin aivan Suomi-neidon päälaelta.

Suomen pohjoisin piste: Utsjoki, Nuorgamin kylä, Pulmankin rajanylityspaikan läheisyydessä tien 970 varrella. Samalla myös Euroopan Unionin pohjoisin piste.

Ilomantsi – Nuorgam: noin 1080 km
Maakunnat etapilla: Pohjois-Karjala, Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi

Etappi 4: Kohti länttä ja kolmen valtakunnan rajaa

Tähän saakka matkaa on tehty Suomen etelärannikkoa ja itäosaa myötäillen. Nyt kulkusuunta muuttuu kohti luodetta, kun suuntana on manner-Suomen läntisin kolkka. Edelleen liikutaan kaukana pohjoisessa, jossa tiet eivät ole aivan yhtä tiheässä Etelä-Suomeen verrattuna. Tämän vuoksi seuraava etappi rullaa rauhallisesti maisemia ihaillen omalla aikataulullaan.

Nuorgamista takaisin päin Inarin, Pokan ja Levin kautta, jonka jälkeen suunnataan Muonioon ja sieltä kohti Kilpisjärveä. Laajat pohjoisen erämaat, tunturit, vaihtelevat tiet sekä lukuisat vesistöt ovat osa kaunista reittiä. Extrana voi harkita Utsjoki-Karigasniemi-Kaamanen lenkkiä, palkintona on yksi Suomen kauneimmista tieosuuksista Tenojoen vartta myötäillen. Kilpisjärven mahtava Saana on luonteva päätepiste tälle Lapin osuudelle.

Manner-Suomen läntisin piste: Utsjoki, Kolmen valtakunnan rajapyykki, kulku Mallan retkeilyreittiä pitkin tai veneellä osan matkasta kulkien. Samalla maailman pohjoisin kolmen valtion rajapiste.

Nuorgam – Kilpisjärvi: noin 600 km
Maakunnat etapilla: Lappi

Etappi 5: Suomen eteläisin piste löytyy Hangosta

Pitkä matka kohti etelään voi alkaa. Koko loppuosuus suuntautuu kartalla ”alamäkeen”, joten eihän se ole kuin nauttia hyvin rullaavasta matkasta. Mahdollista turnausväsymystä vähentää avoin tie, vaihtelevat maisemat ja tämän Suomi-roadtripin lopullinen kirkas tavoite – Suomen eteläisin piste.

Kilpisjärveltä matka suuntautuu rajajokea seuraillen aina Tornioon saakka, jossa kohdataan jälleen ensimmäiseltä etapilta tuttu Itämeri. Oulun jälkeen on hyvä hieman jaloitella sekä poiketa Siikalatvalla vähän vinoon valtieltä, sillä matkan varrelta ikään kuin bonuksena löytyy myös Suomen maantieteellinen keskipiste. Jyväskylä-Lahti osuuden jälkeen Mäntsälässä käännytään kohti Lohjaa, Tammisaarta ja lopulta Hankoa. Taas ollaan tutun Itämeren äärellä.

Manner-Suomen eteläisin piste: Hanko, Tulliniemi. Kulku ainoastaan Tulliniemen luontopolkua pitkin kävellen.

Kilpisjärvi – Hanko: noin 1300 km
Maakunnat etapilla: Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Päijät-Häme ja Uusimaa

Etappi 6: Paluu alkuun ja uuden reissun suunnittelua

Loppurutistus takaisin Helsinkiin on helppo, sillä matka on lyhyt. Mahtavien merimaisemien innostama mieleen tulee, että jossain vaiheessa olisi hienoa kiertää katsomassa Ahvenanmaalta löytyvä koko Suomen läntisin piste sekä Hangon eteläpuolelta Bogskärin luodoilla oleva Suomen eteläisin piste. Sekä nauttia lisää merimaisemista suuntaamalla Hangosta kohti Varsinais-Suomea, Satakuntaa ja Pohjanmaan rannikkoa kiertäen sekä moniin mielenkiintoisiin paikkoihin tutustuen.

Yhtenä vaihtoehtona tuleville reissuille mieleen tulee myös Suomen eteläisimmät ja pohjoiset pisteet yhdistävä Hanko-Nuorgam -väli. Helsingistä helpon päiväretken puolestaan saa suuntaamalla Suomen väestölliseen keskipisteeseen Hämeenlinnan Hauholle.

Suomi on suuri maa ja mahdollisuudet matkailuun ovat monet. Näillä vinkeillä Suomi tutuksi!

Hanko – Helsinki : noin 130 km
Maakunnat etapilla: Uusimaa

Teksti: Antti Hurskainen

Kuva: iStock

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.