Upeinta Suomea – kaikki Suomen kansallispuistot

Suomi kätkee sisäänsä uskomattoman kaunista ja monipuolista luontoa. Kansallispuistot sijaitsevat eri puolilla kotimaata ja ovat keskenään hyvinkin erilaisia. Tutustu Suomen upeisiin kansallispuistoihin ja löydä parhaat paikat esimerkiksi patikointiin, vaellukseen, melontaan, hiihtämiseen tai ihan vain luonnosta nauttimiseen.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Upeinta Suomea – kaikki Suomen kansallispuistot
  • Etelä-Konneveden kansallispuisto

    Etelä-Konneveden kansallispuisto sijaitsee Keski-Suomen ja Pohjois-Savon rajalla Konneveden ja Rautalammen kunnissa. Etelä-Konnevesi on monipuolinen kansallispuisto, joka on tunnettu aavoista järvenselistä, mutta myös sokkeloisista järvimaisemista ja kauniista saarista.

    Puistoon kannattaa tutustua esimerkiksi patikoiden, meloen, veneillen tai hiihtäen. Puistosta voi löytää myös kalliomaalauksia ja luolia. Merkityt reitit, joita löytyy alueelta noin 20 kilometrin verran, ovat vaativia, koska alueella esiintyy paljon suuria korkeuseroja.

    Lue lisää Etelä-Konnavedestä!

  • Helvetinjärvi

    Helvetinjärven kansallispuisto

    Jylhistä rotkolaaksoistaan tunnettu Helvetinjärven kansallispuisto sijaitsee Pirkanmaan Ruodevedellä. Erityisen tunnettu kohde on kapea Helvetinkolu-niminen rotko. Kansallispuiston kallioisessa ympäristössä on monipuolinen luonto, ja runsaasti arvokasta ja vanhaa metsää.

    Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

    Merkittyjä reittejä Helvetinjärven kansallispuistossa on noin 40 kilometrin verran ja lisäksi puistoon voi tutustua nelikilometristä luontopolkua kulkemalla. Korkeuserojen vuoksi reitit ovat paikoittain vaativia, mutta myös liikuntaesiteisille löytyy sopivia vaihtoehtoja. Helvetinjärvi sopii ympärivuotiseen retkeilyyn.

    Lue lisää Helvetinjärvestä!

  • Hiidenportin kansallispuisto

    Hiidenportin kansallispuiston löytää Kainuun Sotkamosta. Hiidenportissa on muun muassa vanhoja salometsiä ja pieniä koskia, mutta erityisen tunnettu kansallispuisto on Hiidenportin rotkosta. Ylvään rotkon korkeat seinämät putoavat parhaimmillaan kaksikymmentä metriä alaspäin, ja rotkon pohjalta löytää kiehtovia tummavetisiä lampia.

    Hiidenportista löytyy noin 30 kilometrin verran merkittyjä reittejä, jotka pitävät sisällään helpompia ja vaativimpia reittejä. Liikuntaesteisille kansallispuisto ei sovellu.

    Lue lisää Hiidenportista!

    Tutustu myös artikkeliimme Kainuun luontokohteista!

  • Hossan kansallispuisto

    Hossan kansallispuisto ja sen kirkkaat vesistöt sijaitsevat Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla kolmen eri kunnan rajojen sisällä. Hossa on tunnettu muun muassa Somerjärven Värikalliosta ja Julma-Ölkky – rotkojärvestä. Somerjärven Värikallion kalliomaalaukset ovat arvion mukaan ainakin 3500 vuotta vanhoja ja maalauksissa on yli 60 tunnistettua kuviota. Julma-Ölkky on noin kolme kilometriä pitkä järvi, jonka kapein kohta on vain 10 metriä leveä. Rotkojärven ympärillä kohoavat jylhät kallionseinämät.

    Hossassa on merkittyjä kävelyreittejä noin 90 kilometrin verran ja vesireittejäkin noin 60 kilometrin edestä. Hossan reitit ovat pääosin helppoja ja jotkut reitit, kalastuslaiturit ja mökit soveltuvat myös liikuntaesteisille.

    Lue lisää Hossasta!

  • Isojärven kansallispuisto

    Isojärvi sijaitsee Kuhmoisissa, Keski-Suomessa. Murroslaaksot ja karu Isojärvi hallitsevat kansallispuiston maisemaa. Erityisen tunnettu Isojärvi on alueella paljon majailevista majavista. Isojärvestä löytyy myös historiallisia rakennuksia, sillä alueella työskenteli aikoinaan metsätyömiehiä, joiden vaikutuksen voi edelleen havaita kansallispuistossa.

    Puistosta löytyy eri pituisia reittejä ja luontopolkuja, jotka ovat osin vaikeakulkuisia. Isojärvi ei sovellu liikuntaesteisille.

    Lue lisää Isojärvestä!

  • Itäisen Suomenlahden kansallispuisto

    Itäinen Suomenlahti sijaitsee Kymenlaaksossa Pyhtään, Kotkan, Haminan ja Vironlahden alueilla. Lintujen ystävän kannattaa suunnata Itäiseen Suomenlahteen varsinkin kevätaikaan, kun arktiset linnut lentävät Suomenlahden yli pohjoisille pesimäalueilleen. Karut ja metsäiset saaret ovat tutustumisen arvoisia muinakin vuodenaikoina. Erityisen tunnettuja ovat esimerkiksi kalastajakylästä tunnettu Kaunissaari ja Varissaari, joka on vanha linnoitussaari.

    Itäisen Suomenlahden maasto on paikoin vaikeakulkuista, jonka vuoksi se sopii parhaiten veneellä liikkuville sekä kokeneille retkeilijöille. Kansallispuistossa ei ole liikuntaesteisten palveluita. Luontopolkuja löytyy alueelta kaksi: kolmen kilometrin mittainen Ulko-Tammion luontopolku ja 1,6 kilometrin pituinen Mustaviirin kulttuuriluontopolku.

    Lue lisää Itäisestä Suomenlahdesta! 

  • Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto

    Tämän kansallispuiston löydät Etelä-Pohjanmaalta ja Satakunnasta, Kauhajoen ja Karvian alueilta. Kauhaneva-Pohjakangas on tunnettu suoluonnosta ja linnuista. Kauhanevan suoalue on Etelä-Pohjanmaan suurin kermikeidassuo, joka tarjoaa hyvät pesimäolosuhteet erilaisille lintulajeille. Lintuja voi tarkkailla luontotorneista. Pohjankankaan alue taas on karua mäntymetsikköä. Kansallispuiston läpi kulkee keskiaikainen Kyrönkankaantie.

    Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto sopii kaiken ikäisille ja siellä voi vierailla ympäri vuoden. Kansallispuistosta löytyy retkeilyreittejä ja pyöräilyreitti. Alueella ei ole liikuntaesteisten palveluita.

    Lue lisää Kauhaneva-Pohjakankaasta! 

  • Koli

    Kolin kansallispuisto

    Tunnettu Kolin kansallispuisto sijaitsee Pohjois-Karjalassa Lieksan, Kontionlahden ja Joensuun alueilla. Koli on tunnettu ylväistä maisemistaan, jotka avautuvat vaarojen huipuilta. Kolissa voi myös ihailla muun muassa Tarhapuron putousta ja retkeillä vanhojen metsien ympäröimänä.

    Kolista löytyy monenlaisia reittejä, jotka soveltuvat eri-ikäisille ja eritasoisille liikkujille. Kolista löytyy esimerkiksi luontopolkuja, maisemareittejä, melontareittejä, vaellusreittejä, latuja ja ratsastusreittejä. Jotkut reiteistä soveltuvat myös liikuntaesteisille.

    Lue lisää Kolista!

  • Koloveden kansallispuisto

    Etelä-Savossa, Enonkosken, Heinäveden ja Savonlinnan alueilla sijaitseva Koloveden kansallispuisto on tunnettu Saimaan kirkkaista vesistä, koskemattomista ja vanhoista metsistä sekä jyrkistä rantakallioista. Koloveden tunnetuin nähtävyys on jylhä Ukonvuori ja sen rinteessä sijaitseva sauvakvartsilouhos. Koloveden kansallispuiston alueella voi nähdä myös kalliomaalauksia.

    Koloveden saaristossa on liikkumiskielto talvella. Alueella on kaksi merkittyä retkeilypolkua. Kolovesi soveltuu osin myös liikuntaesteisille. Koloveden kansallispuisto on hyvä kohde myös veneilijöille ja melojille.

    Lue lisää Kolovedestä!

  • Kurjenrahkan kansallispuisto

    Varsinais-Suomessa sijaitseva Kurjenrahkan kansallispuisto tunnetaan monien kurkien kotisuona. Kurjenrahkan kansallispuistossa sijaitsevat suot ovat Varsinais-Suomen laajimmat luonnontilassa olevat suot. Kansallispuistoon kuuluvat myös karut ja osin iäkkäät metsät, jotka ympäröivät laajaa suota.

    Kurjenrahkassa on valittavissa monenlaisia reittejä: helppoja ja lyhyitä, muutaman tunnin pituisia sekä useamman päivän kestäviä patikointireittejä. Kansallispuisto soveltuu osittain liikuntaesteisille.

    Lue lisää Kurjenrahkasta!

  • Lauhanvuoren kansallispuisto

    Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa sijaitseva Lauhanvuoren kansallispuisto on saanut nimensä Länsi-Suomen korkeimman vuoren mukaan. Lauhanvuoren huipulta avautuvat maisemat laajan Pohjanmaan yli. Lauhanvuoren ympäristössä on kiinnostava luonto, ja alueelta löytyy soita, karua kangasmetsää, kirkasvetisiä lähteitä ja laajoja pirunpeltoja.

    Retkialueen parkkipaikka sijaitsee Spitaalijärven rannassa, jonka keittokatoksen ympäristö soveltuu myös liikuntaesteisille. Alueella on noin 10 kilometrin verran merkittyjä reittejä sekä hiihtolatuja.

    Lue lisää Lauhanvuoresta!

  • Leivonmäen kansallispuisto

    Leivonmäen kansallispuisto sijaitsee Joutsassa. Kansallispuisto koostuu kahdesta osasta, jotka karu Rutajärvi erottaa. Leivonmäessä voi nähdä muun muassa on luonnontilaista suota ja jääkauden muokkaamia karuja harjuja.

    Leivonmäessä on kaksi luontopolkua ja rengasreittejä, yhteensä noin 28 kilometrin verran. Yhdellä reitillä on myös liikuntaesteisille sopiva noin 700 metrin mittainen reitti.

    Lue lisää Leivonmäestä 

  • Lemmenjoen kansallispuisto

    Lemmenjoki on Suomen suurin kansallispuisto. Lemmenjoki sijaitsee Pohjois-Lapissa, Inarin ja Kittilän alueilla. Puisto on tunnettu 70 kilometrin mittaisesta Lemmenjoesta, jonka jokilaaksoa ympäröivät jylhät tunturit. Puistossa voi nähdä myös vanhoja saamelaisten pyynti- ja asuinpaikkoja sekä kullankaivajien alueen.

    Lemmenjoessa on mahdollista retkeillä lyhyempiä tai pidempiä aikoja ja retkeily onnistuu myös merkittyjen reittien ulkopuolella, joita on yhteensä noin 60 kilometrin verran.

    Lue lisää Lemmenjoesta!

  • Liesjärven kansallispuisto

    Liesjärven kansallispuiston löytää Kanta-Hämeestä. Liesjärvi on tunnettu ylväistä järvimaisemista, joihin voi tutustua esimerkiksi kulkemalla Kyynäränharjua pitkin. Kyynäränharju on matala harju, joka erottaa kaksi järveä toisistaan. Puistossa on monipuolista luontoa: esimerkiksi pieniä, metsäisiä suoalueita, rantaviivaa, korpia sekä arvokasta ja eri-ikäistä metsää. Alueella asustelee myös paljon erilaisia lintulajeja.

    Kansallispuistoon tutustumisen yhteydessä voi vierailla myös Korteniemen tilalla, joka on säilynyt muuttumattomana lähes sadan vuoden ajan.  Kansallispuiston alueella voi kulkea useita merkittyjä reittejä pitkin.

    Lue lisää Liesjärvestä!

  • Linnansaaren kansallispuisto

    Linnansaaren kansallispuisto sijaitsee Etelä-Savossa. Kaunis kansallispuisto on tunnettu komeista järvimaisemista ja lukemattomista saarista Linnansaaressa elelee monenlaisia eläinlajeja, joista kuuluisin lienee uhanalainen saimaannorppa. Linnansaari onkin saimaannorpan parhaimpia elinalueita.

    Linnansaareen tutustuu helposti veneilemällä, meloen tai luistellen, mutta puistossa voi kulkea myös kävellen. Linnansaaressa on luontopolku ja lyhyitä alle kilometrin mittaisia reittejä sekä muita retkireittejä, jotka ovat pituudeltaan 2 – 7 kilometriä. Yksi lyhyemmistä reiteistä, Sammakkoniemi – Linnansaaren torppa, soveltuu kuljettavaksi myös lastenvaunuilla tai pyörätuolilla. Alueella ei kuitenkaan ole palveluita liikuntaesteisille.

    Lue lisää Linnansaaresta! 

  • Nuuksion kansallispuisto

    Nuuksio on Uudellamaalla sijaitseva kansallispuisto. Nuuksion maanmuodot ovat vaihtelevia ja sieltä löytyykin monenlaista nähtävää: korkeita kallioita, rotkoja, aarniometsiä sekä järviä ja lampia.

    Nuuksiossa elelee monenlaisia eläimiä, kuten liito-oravia. Kansallispuistossa on monia merkittyjä reittejä, ja Nuuksio soveltuu osittain myös liikuntaesteisille.

    Lue lisää Nuuksiosta! 

  • Oulangan kansallispuisto

    Pohjois-Pohjanmaalla ja Itä-Lapissa sijaitseva Oulangan kansallispuiston tunnetaan muun muassa riippusilloista, koskista, joista ja jylhistä vaaramaisemista. Puistossa virtaa kaksi suurta jokea, Oulankajoki ja Kitkajoki, joiden lisäksi alueella mutkittelee useita sivujokia. Oulanka on hyvä kohde myös kasveista kiinnostuneille, sillä alueella elää paljon harvinaisia kasvilajeja.

    Puisto tarjoaa vaihtoehtoja kaiken ikäisille ja -kuntoisille retkeilijöille, sillä Oulangassa on lukuisia erilaisia reittivaihtoehtoja: esimerkiksi lyhyempiä päiväreittejä, kuuluisa 82 kilometriä pitkä Karhunkierros sekä melontareittejä. Merkittyjä reittejä on yhteensä 150 kilometrin verran.

    Lue lisää Oulangasta! 

  • Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

    Tunturimaisemien ympäröimä Pallas-Yllästunturin kansallispuisto sijaitsee Länsi-Lapissa. Tunturiluonto ja Lappi tarjoavat erilaista nähtävää eri vuodenaikoina, kuten yöttömiä öitä, värikkään ruskan ja revontulia. Pallas-Yllästunturin luonto on monipuolista ja alueella on paljon esimerkiksi soita ja vanhoja metsiä.

    Kansallispuistossa on runsaasti eri pituisia merkittyjä reittejä, kuten luontopolkuja (1 – 17 kilometriä), hiihtoreittejä sekä pitkiä vaellusreittejä (50 – 72 kilometriä).

    Lue lisää Pallas-Yllästunturista!

  • Patvinsuon kansallispuisto

    Pohjois-Karjalassa sijaitseva Patvinsuon kansallispuisto tunnetaan varsinkin karhujen kotipaikkana. Kansallispuistossa on paljon eri-ikäistä metsää sekä suoalueita.

    Patvinsuolla on noin 80 kilometrin verran merkittyjä reittejä sekä eri pituisia luontopolkuja. Kansallispuistossa sijaitsevaan Suomunjärveen kannattaa tutustua myös meloen.

    Lue lisää Patvinsuosta! 

  • Perämeren kansallispuisto

    Perämeren kansallispuisto sijaitsee Lapissa, Perämeren poukamassa Kemin ja Tornin alueilla. Kivikkoiset Perämeren rannat sijaitsevat maankohoamisalueella, minkä vuoksi merestä nousee jatkuvasti uusia kareja ja luotoja. Kansallispuistoon kuuluvat saaret tarjoavat kodin monille uhanalaisille lintulajeille ja harvinaisille kasveille. Kansallispuistossa kannattaa tutustua myös kulttuurihistoriallisesti merkittäviin vanhoihin kalastustukikohtiin sekä hoidettuihin niittyihin ja ketoihin.

    Perämeren kansallispuistossa on kaksi merkittyä reittiä: yhden kilometrin mittainen luontopolku sekä noin 0,5 kilometrin mittainen vedenalainen luontopolku sukeltajille. Kansallispuistoon saavutaan veneellä.

    Lue lisää Perämerestä!

  • Petkeljärven kansallispuisto

    Petkeljärven kansallispuisto sijaitsee Ilomantsissa, Pohjois-Karjalassa. Petkeljärvestä löytyvät jääkauden muokkaamat harjut ja kirkasvetiset kuikkalammet. Kansallispuistossa on noin 10 kilometrin verran merkittyjä reittejä ja se on 31 kilometrin mittaisen Taitajan taipaleen alkupiste. Kansallispuisto tarjoaa myös hyvät melontamahdollisuudet.

    Petkeljärvessä voi vierailla ympäri vuoden ja Petkeljärven retkeilykeskus ja sen lähiympäristö sopivat hyvin myös liikuntaesteisille.

    Lue lisää Petkeljärvestä!

  • Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto

    Satakunnan ja Pirkanmaan alueilla sijaitseva kansallispuisto on tunnettu lähes luonnontilaisista soista ja Puurijärven lintukosteikosta. Puurijärvi on lähes kokonaan umpeenkasvanut järvi, jonka suojissa elelee paljon erilaisia lintuja.

    Puurijärvellä ja Isosuolla voi retkeillä ympäri vuoden. Kansallispuistossa on kolme merkittyä reittiä, jotka kuljettavat retkeilijät lintutorneille.

    Lue lisää Puurijärvestä ja Isosuosta!

  • Pyhä-Häkin kansallispuisto

    Saarijärvellä Keski-Suomessa sijaitseva Pyhä-Häkin kansallispuisto on tunnettu erityisesti vanhoista ja luonnontilaisista metsistään. Alueen vanhimmat puut ovat syntyneet jo 1500-luvulla. Kansallispuistossa on ikimetsän lisäksi myös paljon erilaisia suoalueita.

    Puistossa on merkittyjä reittejä noin 30 kilometrin verran. Pyhä-Häkissä ei ole palveluita liikuntaesteisille.

    Lue lisää Pyhä-Häkistä!

  • Pyhä-Luoston kansallispuisto

    Pyhä-Luoston kansallispuiston löytää itäisestä Lapista. Kansallispuiston maisemaa hallitsevat komeat tunturi ja alueen soinen ja metsäinen luonto. Pyhä-Luoston kuuluisin nähtävyys on kahden tunturin välissä sijaitseva Isokuru. Isokuru on Suomen suurin kuru ja se on jopa 220 metriä syvä.

    Kaikenlaisille retkeilijöille sopivassa Pyhä-Luostossa on noin 75 kilometrin verran merkittyjä kesäreittejä sekä talvella 120 kilometrin verran hiihtolatuja. Kansallispuistossa on mahdollista tehdä myös vaativampia vaelluksia.

    Lue lisää Pyhä-Luostosta!

  • Päijänteen kansallispuisto

    Päijänteen kansallispuisto sijaitsee Päijät-Hämeessä. Kansallispuistosta löytää harjusaaria sekä kallio- ja moreenisaaria. Päijänteen kuuluisin nähtävyys lienee Kelvenne, joka on yksi Suomen suurimmista harjusaarista. Jääkauden muokkaamassa Kelventeellä on paljon jään muodostamia suppia, joista monet ovat aikojen saatossa soistuneet.

    Päijänteen kansallispuisto sopii erityisen hyvin vesiretkeilijälle, mutta puistoon on mahdollista tutustua myös jalan. Alueella on merkittyjä vene- ja melontareittejä sekä useita eri pituisia reittejä patikointia varten.  Päijänteellä on talvisin sään salliessa myös hiihtolatuja. Alueella ei ole palveluita liikuntaesteisille.

    Lue lisää Päijänteestä! 

  • Repoveden kansallispuisto

    Repoveden kansallispuisto sijaitsee Kymenlaakson ja Etelä-Savon alueilla, Kouvolassa ja Mäntyharjussa. Repoveden kansallispuisto on tunnettu komeista näköaloistaan, joita puistossa tarjoavat jylhät Olhavanvuori ja Mustalamminvuori. Suosittu nähtävyys puistossa on myös 50 metriä pitkä Lapinsalmen riippusilta. Repovedessä on paljon eri-ikäistä metsää, jossa viihtyvät monet eläinlajit.

    Repovedellä voi kesäaikaan kulkea noin 45 kilometrin verran merkityillä reiteillä. Patikointireittien lisäksi alueella on myös melontareittejä ja talvisin latuverkosto. Puisto soveltuu osittain liikuntaesteisille.

    Lue lisää Repovedestä!

  • Riisitunturin kansallispuisto

    Posiolla Etelä-Lapissa sijaitseva Riisitunturi on tunnettu rinnesoista ja kuusista, jotka talvella peittyvät runsaan tykkylumen alle. Kansallispuisto sopiikin erityisen hyvin talviretkeilyyn.

    Riisitunturissa on noin 42 kilometrin verran merkittyjä reittejä. Komeat maisemat tarjoavat hyvät puitteet esimerkiksi patikointiin, valokuvaukseen, hiihtämiseen ja lumikengillä kulkemiseen.

    Lue lisää Riisitunturista!

  • Rokuan kansallispuisto

    Rokuan kansallispuisto on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva kansallispuisto. Jääkauden jäljet ovat nähtävissä Rokualla, sillä alueella sijaitsee esimerkiksi vaaroja, harjuja, dyynejä ja suppia. Rokualla voi tutustua Syvyydenkaivoon, joka on pinta-alaltaan Suomen suurin suppa. Metsät ovat Rokualla karuja ja puistossa elää useita harvinaisia eläin- ja kasvilajeja.

    Kansallispuiston reitit ja Rokuan alueen patikointireitistö muodostavat yhdessä noin 57 kilometrin reitistön. Alueella on mahdollista myös hiihtää ja pyöräillä maastopyörällä. Kansallispuisto sopii osittain liikuntaesteisille.

    Lue lisää Rokuasta!

  • Saaristomeren kansallispuisto

    Saaristomeren kansallispuisto sijaitsee Kemiönsaarella ja Paraisilla Varsinais-Suomessa. Saaristomerellä on yli 2000 saarta, jotka tarjoavat elinympäristön monenlaisille eliölajeille. Alueella voi nähdä esimerkiksi harmaahylkeitä ja merikotkia. Sokkeloisen ja monipuolisen saariston lisäksi alueella voi tutustua perinnemaisemiin, joita pidetään yllä talkoovoimin.

    Kansallispuistossa on runsaasti luontopolkuja, joiden yhteydessä voi tutustua alueen luontoon ja kulttuuriin. Lisäksi Saaristomerellä on kaksi vedenalaista luontopolkua. Saaristomerellä ei ole liikuntaesteisten palveluita. Lisäksi kannattaa huomioida, että kansallispuistoon pääsee vain meriteitse.

    Lue lisää Saaristomerestä!

  • Sallan kansallispuisto

Sallan kansallispuisto on Suomen uusin kansallispuisto, joka sijaitsee nimensä mukaisesti Sallan kunnassa Itä-Lapissa Koillismaan rajalla. Sallan kansallispuistosta erityisen mielenkiintoisen tekee sen sijoittuminen Sallatunturin matkailukeskuksen ja Venäjän rajan välille. Monipuolisten maisemien aluetta värittävät vahvat erämaaametsät, kumpuilevat harjut ja kurut sekä rajan yli kaukaisuuteen avautuvat koskemattomat tunturimaisemat. Retkeilyyn alueella on kattava ja hoidettu reittiverkosto.

Lue lisää Sallatunturista!

  • Salamajärven kansallispuisto

    Salamajärven kansallispuisto on kansallispuisto, joka sijaitsee Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan alueilla. Alueella on runsaasti suoluontoa ja varsinkin nevaa. Alueen merkittävin suo on nimeltään Heikinjärvenneva, jossa elää runsaasti lintulajeja. Lintuja voi tarkkailla Heikinjärvennevan reunalla olevasta luontotornista. Alueella elää myös poroa muistuttava metsäpeura.

    Kansallispuistossa on merkittyjä reittejä noin 70 kilometrin verran. Alueella on myös 1,5 kilometrin mittainen lapsille suunnattu luontopolku.

    Lue lisää Salamajärvestä!

  • null

    Seitsemisen kansallispuisto

    Seitsemisen kansallispuisto sijaitsee Pirkanmaalla Ylöjärven ja Ikaalisten seuduilla. Puiston luonto on monipuolista, siellä voi tutustua esimerkiksi harjuihin, monipuolisiin soihin ja aarniometsään, jonka vanhimmat puut ovat jo lähes 400-vuotiaita.  Seitsemisessä voi vierailla myös Koveron perinnetilalla, joka esittelee elämää 1900-luvun alussa.

    Alueella on noin 60 kilometrin verran eripituisia merkittyjä reittejä, ja talvella noin 45 kilometrin mittainen latuverkosto. Alueella voivat retkeillä kaikenikäiset ympäri vuoden ja osa reiteistä soveltuu myös liikuntaesteisille.

    Lue lisää Seitsemisestä!

  • Selkämeren kansallispuisto

    Selkämeren kansallispuisto sijaitsee usean kunnan rajojen sisällä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Selkämeren alue on suhteellisen hyvässä kunnossa, eikä se ole niin rehevöitynyt, kuin monet muut Itämeren alueet. Kansallispuistossa on paljon karua saaristoa, joilla elää myös runsaasti lintuja. Lisäksi kansallispuistossa voi tutustua alueen moniin majakoihin.

    Puistossa kulkevat luontopolut esittelevät alueen luontoa ja sen historiaa. Alueella on hyvät veneily-, sukellus- ja snorklausmahdollisuudet. Selkämerellä voi retkeillä ympäri vuoden, mutta kannattaa huomioida, että saarille pääsee vain meriteitse.

    Lue lisää Selkämerestä!

  • null

    Sipoonkorven kansallispuisto

    Sipoonkorven kansallispuisto on Uudellamaalla Sipoon, Helsingin ja Vantaan alueilla sijaitseva kansallispuisto.  Maasto on vaihtelevaa, ja alueen luonto metsäistä ja soista. Lisäksi alueella on hoidettuja perinnemaisemia. Kansallispuiston läpi kulkee kiemurteleva Byabäcken-joki, jonka ympäristössä elää monenlaisia lintulajeja.

    Alueella on helppokulkuinen luontopolku sekä vaikeakulkuisempi ja noin 4,8 kilometrin mittainen reitti. Lisäksi Sipoonkorvessa on talvisin noin 20 kilometrin mittainen latuverkosto.

    Lue lisää Sipoonkorvesta!

  • Syötteen kansallispuisto

    Syöte on Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Lapin alueilla sijaitseva kansallispuisto. Syötteessä sijaitsee esimerkiksi Suomen eteläisin tunturi, Iso-Syöte. Kansallispuistossa voi tutustua myös harjuihin, Ahmankallion näköalatorniin, soihin, luonnontilaisiin metsiin ja talvella tykkylumen peittämiin kuusiin.

    Syötteessä on useita merkittyjä reittejä päiväretkeilyä ja pidempiä vaelluksia varten. Kansallispuisto on sopiva retkeilykohde koko perheelle, mutta se sopii hyvin myös vaativuutta kaipaavalle aktiivilomailijalle. Syötteellä on retkeilyreittejä myös melojille ja maastopyöräilijöille. Kansallispuisto soveltuu myös osittain liikuntaesteisille.

    Lue lisää Syötteestä!

  • Tammisaaren saariston kansallispuisto

    Raaseporissa Uudellamaalla sijaitseva Tammisaaren saaristo on tunnettu monipuolisesta luonnostaan. Alueella pesii paljon lintuja, joten osalla alueista ei ole sallittua liikkua pesimäaikana. Suurimmat saaret ovat nimeltään Älgö ja Jussarö, jotka ovat molemmat suuria ja metsäisiä saaria.

    Tammisaaren saaristossa voit kulkea useita luontopolkuja. Kansallispuisto soveltuu hyvin kaiken ikäisille, mutta siellä ei ole palveluita liikuntaesteisille.  Puistoon voi luonnonpolkujen lisäksi tutustua hyvin esimerkiksi meloen, veneillen tai sukeltaen.

    Lue lisää Tammisaaren saaristosta!

  • Teijon kansallispuisto

    Teijon kansallispuiston löytää Salosta, Varsinais-Suomesta. Teijossa on monipuolinen luonto ja alueella voi tutustua jylhiin kalliomaisemiin, muinaisrantoihin ja lettosuohon.

    Teijon kansallispuisto sopii hyvin patikointiin, kalastukseen, pyöräilyyn ja melontaan. Puisto on sopiva kaiken ikäisille ihmisille: merkittyjä reittejä on noin 50 kilometrin verran. Teijossa on myös liikuntaesteisille sopivia reittejä noin 3 kilometrin verran.

    Lue lisää Teijosta!

  • Tiilikkajärven kansallispuisto

    Tiilikkajärven kansallispuisto sijaitsee Pohjois-Savossa ja Kainuussa. Kansallispuistossa voi tutustua kansallispuiston mukaan nimettyyn Tiilikkajärveen ja sitä ympäröivään luontoon, kuten harjuniemiin ja laajoihin suoalueisiin. Tiilikkajärvellä on myös historiallisia nähtävyyksiä, vanha Tiilikanaution torppa sekä Venäjän ja Ruotsin rajakivi vuodelta 1595.

    Tiilikkajärven kansallispuistossa on mahdollista patikoida ja meloa. Lisäksi puistossa on talvella mahdollisuus hiihtää. Kansallispuisto sopii hyvin omatoimisille retkeilijöille ja siellä on noin 20 kilometrin verran merkittyjä reittejä. Lisäksi puistosta on yhteys 19 kilometrin mittaiselle Virvatulten polulle.

    Lue lisää Tiilikkajärvestä!

  • Torronsuon kansallispuisto

    Tammelassa Kanta-Hämeessä sijaitseva Torronsuon kansallispuistossa sijaitsee Etelä-Suomen suurin keidassuo. Puisto onkin lähes kokonaan lähes luonnontilaista suota, joka tarjoaa kodin monille linnuille, hyönteisille ja kasveille.

    Torronsuon kansallispuisto sopii ympärivuotiseen päiväretkeilyyn patikoinnin, hiihdon tai lintujen tarkkailun merkeissä. Kansallispuisto sopii osittain myös liikuntaesteisille. Torronsuossa on useita eri pituisia merkittyjä reittejä helppokulkuisessa ympäristössä.

    Lue lisää Torronsuosta!

  • Urho Kekkosen kansallispuisto

    Urho Kekkosen kansallispuisto sijaitsee Lapissa Inarin, Sodankylän ja Savukosken alueilla. Kansallispuistossa sijaitsee kuuluisa Korvatunturi. Puisto on oiva paikka tutustua Lapin arvokkaaseen metsä-, suo- ja tunturiluontoon. Alueella elää edelleen myös poronhoitoperinne.

    Puistossa on noin 200 kilometrin verran merkittyjä eripituisia reittejä eritasoisille retkeilijöille. Lisäksi puistossa on hyvät mahdollisuudet hiihtämiseen ja pyöräilyyn.

    Lue lisää Urho Kekkosen kansallispuistosta!

  • Valkmusan kansallispuisto

    Kotkassa ja Pyhtäällä Kymenlaaksossa sijaitsee Valkmusan kansallispuisto. Valkmusassa on paljon arvokasta ja luonnontilaista suota. Alueella esiintyy runsaasti erilaisia suotyyppejä, joita asuttavat monenlaiset linnut perhoset.

    Valkmusa sopii hyvin patikointiin ja hiihtämiseen. Alueella on merkitty 2,5 kilometrin mittainen rengasreitti, jonka varrelta löytyy myös luontotorni lintujen tarkkailuun.

    Lue lisää Valkmusasta!

  • Kuvat:
    Pääkuva ja Helvetinjärvi: Visit Tampere, Laura Vanzo
    Koli: Karelia Expert Matkailupalvelu Oy
    Seitseminen: Visit Tampere, Laura Vanzo
    Sipoonkorpi: Ira Matilainen

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.