Vanha varastohalli Myllykoskella kätkee sisäänsä salaisuuden, joka on nyt avoinna kävijöille

Vanha varastohalli Myllykoskella kätkee sisäänsä salaisuuden, joka on nyt avoinna kävijöille

julkaistu , päivitetty

Kun ajat Kouvolasta 15 kilometriä etelään Kymijoen itäpuolella, tulet Myllykoskelle. Kirkon kupeelta lähtevä vanha pääkatu Myllykoskentie näyttää ensin autiolta, mutta sitten huomaat entisen rautakaupan kiinteistön. Se kätkee suojiinsa erikoisen tutustumiskohteen.

Kymmenettuhannet kirjat täyttävät seinät lattiasta kattoon

Entinen rautakauppakiinteistö on nyt Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa, jossa toimii kirjakauppa, kahvila, taidegalleria ja valokuvastudio. Täällä asustaa myös kuuluisa kirjakauppakissa Nappi. Varsinainen nähtävyys ja kansalaistoiminnan voimannäyte on kuitenkin Wanhaksi kirjahalliksi nimetty kokonaisuus.

Wanha kirjahalli, kirjakauppakissa Nappi

Sisäpihalla on 300 neliön suuruinen ja kuuden metrin korkuinen entinen varastohalli, joka on muutettu Wanhaksi kirjahalliksi. Käytännössä se tarkoittaa, että kaikki seinät on lattiasta kattoon vuorattu kirjoilla: uusilla ja vanhoilla romaaneilla, eri alojen tietoteoksilla, nuortenkirjoilla.

Mistä kymmenettuhannet kirjat sitten tulivat halliin? Taustalla on paikallisten oma aktiivisuus. Kulttuuritalon väki päätti pari vuotta sitten kysyä seudun asukkailta, onko heillä vanhoja kirjoja joista he haluavat eroon. Pian kirjakuormia alkoi tulla, hyllyjä rakennettiin lisää ja lisää, ja teoksia alettiin vapaaehtoisvoimin järjestellä.

- Nyt otamme kirjoja vastaan vain kaksi kertaa vuodessa parin viikon ajan, kertoo talon pehtoori Göran Tornaeus.

Wanha kirjahalli, Reunan kirjakauppa

Musiikkitapahtumia ja elokuvanäytöksiä

Kirjaseinät tekevät tilasta kaiuttoman, joten siellä järjestetään musiikkitapahtumia ja näytetään elokuvia – korona-aikana turvavälein tietenkin.

Wanha kirjahalli on avoinna kirjakaupan ja kahvilan aukioloaikoina ma-to 12-18 ja pe 11-16. Koska kaikki kirjat ovat lahjoituksia, seiniltä saa myös ottaa maksutta luettavaa. Hallissa käy yhtä paljon vanhoista kirjoista eroon haluavia kuin kirja-aarteita etsiviä.

Lähde ja kuva: Reunan kirjakauppa

Katso myös