Vantaan parhaat ulkoilureitit - 7 valikoitua vinkkiä

Vantaan parhaat ulkoilureitit - 7 valikoitua vinkkiä

julkaistu , päivitetty

Kehä kolmosen ympärille levittäytynyt Vantaa on vähemmän tunnettu luonnostaan, vaikka ulkoilupaikkoja ja luontokohteita löytyy erittäin monipuolisesti ja kattavasti. Tutustu tarkemmin valikoituihin vinkkeihin moniin ikimuistoisiin luontoelämyksiin Vantaalla!

 • 1. Tammiston luonnonsuojelualue

  Vantaan Tammistossa sijaitsee kaupungin aivan ensimmäinen luonnonsuojelualue Tammiston lehtometsä. Alue on tunnettu jaloista lehtipuistaan ja pähkinäpensaistaan, vaikka pohjois- ja itäosissa on myös erittäin kaunista hämyistä kuusimetsää. Voit bongata retkellä myös monenlaisia lintuja, sillä alueella pesii yli 30 lintulajia. 

  Merkityt polut viettävät kävijää ristiin rastiin kauniissa maisemassa. Luontopolun alkupisteiltä osoitteista Tilkuntie 12 sekä Tammistontie 1 ja 15 löydät opastetaulut. Jos kaipaat pidempää ulkoilua, niin pääset helposti siirtymään Vantaanjoen varrella kulkeville reiteille.

  Lehtometsälle ei ole omaa erillistä pysäköintiä, mutta pysäköidä voi esimerkiksi Kartanokosken urheilupuiston parkkialueelle tai Tammiston liikekeskuksen liikkeiden parkkiin. Linja-autolla alueen saavuttaa hyvin eri suunnista ja lähin pysäkki on alle sadan metrin päässä.

  Lue lisää: Tammiston luonnonsuojelualue

 • 2. Kalkkikallion luontopolku

  Vantaan Kuninkaalassa, myöskin erittäin lähellä kehä kolmosta sijaitsee maaperänsä kalkin mukaan nimetty Kalkkikallion luonnonsuojelualue. Vaihtelevassa maastossa kulkee reilun kilometrin mittainen luontopolku, mutta myös monia muita polkuja, joita voit pitkin ihailla alueen lintuja ja monipuolista kasvistoa.

  Kalkkikallion korkein kohta kohoaa 65 metriin merenpinnan yläpuolelle ja sieltä tarjoutuukin loistavat maisemat kohti etelää ja lounasta. Hyvällä säällä voit nähdä vaikka Helsingin Kalasatamaan saakka!

  Ulkoilualueen saavutat helposti Kalkkivuorentieltä, jonka varressa on jonkin verran tienvarsipaikkoja. Lähimmälle bussipysäkille on matkaa hieman alle kilometri.

  Lue lisää: Kalkkikallion luontopolku

 • Lasten luontopolku, Soltorpin luonnonsuojelualue, Vantaa

  3. Soltorpin luonnonsuojelualue

  Ulkoilua koko perheelle tarjoaa Vantaan Hämeenkylässä sijaitseva Soltorpin luonnonsuojelualue, josta löytyy ihastuttava lasten toiminnallinen luontopolku. Luontopolun varrelta löytyy katettu eväspaikka. Hyväkuntoinen polku sopii myös rattailla kierrettäväksi.

  Lasten luontopolku on reilun puolen kilometrin mittainen, joten pienempikin ulkoilija jaksaa sen kiertää. Alueella on runsaasti vaihtoehtoja myös pidemmän reitin kiertämiseen.

  Kulku alueelle on Kesantotien päästä, jossa sijaitsee pieni parkkialue. Parkkialuetta vastapäätä suuri portti ohjaa kävijän luontopolulle. Lähin julkisen liikenteen pysäkki on noin puolen kilometrin päässä.

  Lue lisää: Soltorpin luonnonsuojelualue

 • 4. Mätäojan luonnonsuojelualue

  Mätäojan luonnonsuojelualue on nimeään miellyttävämpi ulkoilukohde. Alueen teemana on virkistävä puro- ja kosteikkomaisema, jonka ympärillä luonnonsuojelualue sijaitsee. Kävijä kohtaa monenlaisia luontotyyppejä ja moninaisuuden ihmettelyltä ei voi välttyä tässä vehreässä kokonaisuudessa.

  Alueella ei ole merkittyä reittiä, mutta esitteen avulla voi katsoa itselleen sopivan reitin. Kulkureitit ovat helppokulkuisia ja mukailevat puron uomaa. Halutessaan voi tutkia myös ympäristön muita polkuja ja reittejä, kuten Vaskivuoren ympäristöä.

  Reitille voit lähteä monesta eri kohdasta, parkkitilaa löytyy esimerkiksi Myyrmäen juna-aseman läheisyydestä osoitteesta Liesikuja 1. Julkisilla saavutat kohteen todella hyvin.

  Lue lisää: Mätäojan luonnonsuojelualue

 • 5. Pitkäkosken luontopolku

  Vantaanjoen pisin koski, Pitkäkoski, houkuttelee nauttimaan kosken rauhoittavasta äänimaisemasta. Vantaan puoleisella rannalla on yhteen suuntaan noin kilometrin mittainen luontopolku, joka kulkee aivan joen rannassa. Mahtavat kuuset ja eläväinen koskiluonto tarjoavat paljon katsottavaa.

  Luontopolun opastaulut löytyvät polun molemmista päistä ja kartan kanssa voit suunnitella itsellesi myös ympyräreitin kuljettavaksi. Kohteesta on myös erittäin helppo päästä ulkoilemaan Helsingin puolelle Pitkäkoskea.

  Autolla tuleva saa autonsa pysäköityä joko Pitkäkosken ulkoilumajalle Helsingin puolelle tai Vantaan puolella sijaitsevalle parkkipaikalle Jokitien päässä. Lähimmät bussipsäkit sijaitsevat noin kilometrin päässä.

  Lue lisää: Pitkäkosken luonnonsuojelualue

 • Vantaankoski, Vantaa

  6. Vantaankoski

  Kehä kolmosen välittömässä läheisyydessä sijaitseva Vantaankoski yllättää sinne ensimmäistä kertaa suuntaavan. Vanhan viilatehtaan rustiikkinen ympäristö ja komea koskimaisema on jotain, mitä et odottanut löytäväsi näin urbaanista ympäristöstä!

  Alueella on noin kilometrin mittainen luontopolku, joka mutkittelee välillä aivan joen rannassa. Vantaankosken lisäksi pääset näkemään polun varrella myös toisen kosken, Mustakosken. Lyhyen luontopolun lisäksi alueelta pääsee helposti tekemään pidempääkin lenkkiä Vantaanjoen ympäristöön.

  Autolla tuleva löytää parkkitilaa osoitteesta Kuninkaantie 26, jonka läheisyydestä löydät myös alueen opastetaulun. Lähin linja-autopysäkki löytyy 100 metrin päästä.

  Lue lisää: Vantaankoski

 • 7. Petikon ulkoilualue

  Pidempiä reittejä kaipaaville Vantaalta löytyy Petikon suuri luontovirkistysalue, joka on monien eri liikuntaseurojen kotipaikka. Alueella on hyvin vaihteleva luonto ja maasto on mäkistä.

  Petikosta löydät muutamia eri reittejä kuljettavaksi. Suosituin ulkoilureitti on hieman vajaan 5 kilometrin mittainen, mutta halutessasi voit tehdä reitistäsi paljonkin pidemmän. Reittien varrelta löytyy kaksi laavua. Lähtöpaikalla sijaitsee ulkokuntoilulaitteet sekä piknikalue.

  Petikko on helppo saavuttaa autolla ja julkisilla. Lähtöpisteen vieressä sijaitsee suuri parkkialue osoitteessa Tallimäentie 8. Petikkoon kulkee suora bussilinja esimerkiksi Helsingin keskustasta.

  Lue lisää: Petikon luontovirkistyalue

  Teksti: Charlotta Jaatinen

  Kuvat: Vantaan Kaupunki, Juhani Räty, Markus Ketola, Charlotta Jaatinen

Katso myös