Verlan puuhiomo ja pahvitehdas – historiallisesti arvokas kulttuuriperintökohde

Verlan tehdasalue on yksi Suomen upeista Unesco-kohteista. Historiasta ja kulttuurista kiinnostuneelle tämä on erinomainen matkakohde.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Verlan puuhiomo ja pahvitehdas – historiallisesti arvokas kulttuuriperintökohde

Verla on yksi Suomen seitsemästä Unesco-kohteesta

Verlan tehdasalue on loistava vierailupaikka historiasta, kulttuurista ja kauniista arkkitehtuurista kiinnostuneille. Verlan kylässä Kymenlaaksossa sijaitseva Verlan puuhiomo ja pahvitehdas hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1996.

Tehdasmiljöö saavutti maailmanperintökohteen statuksen, koska hyvin säilyneen alueen ja sen ympäröivän asuinalueen katsotaan olevan erinomainen esimerkki menestyneestä paperimassa- ja pahviteollisuudesta, joita syntyi maaseudulle 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Vain harvat tällaiset tehdasalueet ovat säilyneet tähän päivään asti.

Verlan tehdasalueen historiaa

Alueelle syntyi ensimmäisenä puuhiomo, joka perustettiin vuonna 1872 suomalaisen insinöörin, Hugo Neumanin, johdolla. Pahvitehdas perustettiin kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 1882. Tehdasalueella työskenteli parhaimmillaan 160 henkilöä, ja alueelle muodostui vahva ja omavarainen kyläyhteisö.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tehdas lakkautettiin vuonna 1964, ja vuonna 1972 se vihittiin museokäyttöön, jolloin siitä tuli ensimmäinen tehdasmuseo Suomessa.

Taidokasta tiiliarkkitehtuuria

Alueella on paljon erilaisia ja eri tarkoitukseen tehtyjä rakennuksia. Alueen komeat tehdasrakennukset on suunnitellut Carl Eduard Dippell, joka oli yhden tehtaan pääosakkaan veli. Rakennusmateriaalina toimi tiili, sillä tehdas kärsi aikaisemmin useista tulipaloista.

Vierailu Verlassa

Verlan tehdasmuseossa voi vierailla kesäaikana toukokuusta syyskuuhun. Puuhiomoon ja pahvitehtaaseen tutustutaan oppaan johdolla. Lisäksi alueella voi kävellä esimerkiksi historia- ja luontopolkuja pitkin.

Alueella on kahvila, viinipuoti ja paikallisten käsityöläisten puoteja. Verlassa on myös mahdollisuus majoittua entisissä tehdasalueen työntekijöiden kodeissa, uittotuvassa tai puumökeissä tai puussa. Vierailuun kannattaa varata ainakin muutaman tunnin verran aikaa. Alueen perusteellisempaan tutkimiseen vierähtää helposti vaikka koko päivä.

Verlassa on mahdollista vierailla myös virtuaalisesti omalta kotisohvalta käsin. Voit ihailla hienoa miljöötä Skyview-panoraaman kautta.

Tutustu myös artikkeliimme kaikista Suomen Unesco-kohteista!

Lue lisää Verlasta.

Teksti: Ira Matilainen, Riikka Krenn
Kuvat: Verlan tehdasmuseo, Lassi Kujala

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.