Viisi tapaa nauttia Utön tunnelmasta

Viisi tapaa nauttia Utön tunnelmasta

julkaistu , päivitetty

Suomen eteläisin ympäri vuoden asuttu saari on loistava kotimainen matkakohde. Tarjolla on merellistä tunnelmaa, ulkosaariston ainutlaatuista luontoa ja jännittävää historiaa. Kokosimme parhaat ajanviettotavat Utöseen!

 • Utön rantakallio

  1. Koe ulkosaariston karu luonto

  Paraisten edustalla ulkosaaristossa sijaitsevan Utön uskomaton luonto on ulkosaaristolle ominaisesti kauniin karua, osin vehreää ja osin kallioista. Jylhimmän maiseman kohtaa saaren eteläkärjestä, josta aukeaa mahtava näkymä ulapalle. 

  Luontoon voit tutustua itsenäisesti kävelemällä saaressa teitä ja polkuja pitkin tai seuraamalla Utön kotiseutuyhdistyksen sivuilta löytyvää kävelyopasta. Ohjattu tutustuminen on mahdollista erikseen tilattavan kattavan saariopastuksen kanssa.

 • Utön majakka

  2. Nauti historiasta ja vieraile majakassa

  Utön historia ulottuu pitkälle, jopa 1500-luvulle saakka. Historiasta pääsee nauttimaan kattavasti opastetulla majakkakierroksella, jossa kerrotaan saaren toiminnasta ennen ja nyt. 

  Pääset tutustumaan Utössä muun muassa Suomen vanhimpaan toiminnassa olevaan valomajakkaan, josta löytyy myös ainutlaatuinen majakkakirkko. Majakkakirkon lisäksi saarella on Utön oma rukoushuone sekä hieman peremmällä vielä Utön hautausmaa. 

  Utön ympäristöön on moni laiva saanut viimeisen leposijansa ja tästä muistuttamassa on muun muassa saaren eteläkärjestä löytyvä kuunari Drakenin muistomerkki.

 • 3. Rauhoitu rauhassa

  Utön saarta on tituleerattu rauhaa rakastavien paikaksi - seesteinen tunnelma ja ihanat maisemat houkuttelevat uppoutumaan hetkeen. 

  Rantakalliot ovat loistava paikka pysähtyä ja ihailla merenkäyntiä. Utön rukoushuoneen seesteinen tunnelma ja hiljaisuus houkuttelevat unohtamaan muun maailman. Myös Utön saarella asuvat pitävät rauhastaan, joten kunnioitathan saaren asukkaiden yksityisiä pihoja ja laitureita.

  Utön iltaelämä on erittäin rauhallista, sillä saaresta löytyy vain yksi ravintola. Utö Havshotellin päärakennuksen yhteydessä sijaitsevasta 120-paikkaisesta ravintolasta löydät varmasti yhden hienoimmista ravintolanäköaloista.

 • 4. Bongaa lintuja

  Utö on monen lintubongaajan lempikohde ja sopivia paikkoja lintujen tarkkailuun on helposti saavutettavissa. Keväisin seurataan muuttolintuja ja alkukesällä monien lintulajien pesintää saarella. Voit tuoda mukanasi omat kiikarit, mutta niiden unohtuessa tai puuttuessa voit myös vuokrata tai jopa ostaa kiikarit Utön Havshotellista.

  Lintujen pesimäaikaan liikkumista on rajoitettu. Ohjeet liikkumiseen voit tarkistaa esimerkiksi Utön kotiseutuyhdistyksen sivuilta.

 • 5. Tutustu merelliseen kylään

  Utön kylä on pieni, mutta hurmaava ja sieltä löytyy paljon mielenkiintoista katsottavaa. Kylässä toimii Suomen eteläisin kauppa sekä posti, Utö Handel. Myöskin Suomen eteläisin koulu toimii täällä. 

  Saaresta löytyy yksi kahvila, Hannas Horisont, joka sijaitsee Utön linnakkeen toimistorakennuksessa. Kahvilan ohesta löytyy myös pieni matkamuistomyymälä, josta löydät tuliaiset kavereille tai perheelle. Utön kotiseutumuseossa Stenhusetissa pääset tutustumaan saaren historialliseen erityisasemaan virkamiesyhteisönä.

  Utön saarelle pääset maksuttomalla yhteysaluksella M/S Baldurilla Nauvon Pärnäisistä. Pärnäisistä löytyy myös maksuton pysäköinti. Aikataulut voit tarkistaa osoitteesta www.meritie.fi.

  >> Lue lisää Utöstä

  Teksti: Charlotta Jaatinen

  Kuvat: Visit Finland / Sara Terho, Istockphoto

Katso myös