Hurmaava saarikaupunki länsirannikolla – 10 kesätärppiä Kaskisiin
Yhteistyössä Visit Kaskinen

Hurmaava saarikaupunki länsirannikolla – 10 kesätärppiä Kaskisiin

julkaistu , päivitetty

Suomen pienin kaupunki on kerrassaan viehättävä kesälomakohde. Poimi kymmenen kesätärppiä reissullesi ja anna merellisen puutaloidyllin valloittaa!

Kaupallinen yhteistyö: Visit Kaskinen

1. Puutaloidylliä säntillisessä ruutukaavassa

Kaskisten keskusta on täynnä värikkäitä puutaloja, joiden suuret pihat ovat kauneimmillaan kesäisin. Miljöö on kuin idyllisimmästä vanhanajan elokuvasta tai lastenkirjan kulisseista. Entisaikojen tunnelma yhdistyy täällä mutkattomasti nykyajan mukavuuksiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaskisten asemakaava on säntillisesti ruutukaavaan piirretty. Sen määräsi itse Ruotsin kuningas Kustaa III aikanaan lausuen ”Se paikka Kaskisissa, johon uusi kaupunki perustetaan, mitataan geometrisesti ja asianmukainen kaava katuineen ja toreineen piirretään”. Näin tehtiin, ja Kaskisten kaupunki perustettiin vuonna 1785. Myöhemmin Kaskinen sai lempinimekseen Pohjanmaan Manhattan. Nykyisin ruutukaava on museoviraston suojeluksessa.

Kaskisten keskusta on rakennettu säntilliseen ruutukaavaan Ruotsin kuninkaan ohjeiden mukaisesti.

2. Tarinakierros kertoo kaksikymmentä kiehtovaa elämäntarinaa

Saarikaupungin viehättävistä puutaloista jokaisella on oma tarinansa kerrottavanaan. Niistä kiehtovimpiin pääset tutustumaan Kaskisten tarinakierroksella, johon on koottu kaksikymmentä taloa ja kaksikymmentä paikallista elämäntarinaa.

Tarinat ovat luettavissa Visit Kaskinen -sivustolla, josta voit myös tulostaa kierroksen kartan mukaasi. Jokaisen kierrokseen kuuluvan talon seinässä on QR-koodi, jonka avulla voit yhdistää oikean talon oikeaan tarinaan.

3. Upeaa meriluontoa Sälgrundin luotsiasemalla

Sälgrundin pieni saari sijaitsee alle kilometrin merimatkan päästä Kaskisista. Saaren eteläkärkeä komistaa perinteinen punavalkoraitainen majakka. Täällä voit nauttia häiritsemättömästä luonnonrauhasta avomeren äärellä. Sälgrund on mainio paikka kalastukseen tai lintujen bongaukseen. Sälgrundin vanhalla luotsiasemalla on mahdollista myös majoittua. Saarelle voi saapua joko omalla veneellä tai venetaksikuljetuksella Kaskisten keskustasta.

Katso video ja tutustu Sälgrundin majakkaan!

4. Pienen kaupungin suuret satamat

Kaskinen on väkiluvultaan Suomen pienin kaupunki, mutta sen satamatoiminta on merkittävää. Asukkaita Kaskisissa on vain noin 1 250, mutta sen satama on yksi Suomen tärkeimmistä sahatavaran ja sellun vientisatamista. Kaskisten satamassa käsitellään vuosittain runsaat miljoona tonnia tavaraa. Sataman etuihin kuuluu sen suojaisuus: täällä tarvitaan talvellakaan harvemmin jäänmurtajia. Tavarasatama ei ole varsinainen matkailunähtävyys, mutta laivaliikenne alueella on yllättävän vilkasta.

Kaskisten pohjoispäässä sijaitseva vanha Kalaranta sen sijaan on ehdoton käyntikohde, josta löytyy myös alueen perinteiseen elinkeinoon perehdyttävä Kalastusmuseo. Vanhaan suolaamorakennukseen perustettu Kalastusmuseo kattaa teemoja silakanpyynnistä aina purokalastukseen ja hylkeenpyyntiin saakka. Erityisesti silakanpyynnillä on ollut Kaskisissa aikanaan suuri merkitys. Kalarannassa on edelleen tallella noin 30 kala-aittaa sekä verkonkuivauspaikkoja.

5. Myllykallio ja Mooseksen yön muistomerkki

Kalliolla Kalarannan yläpuolella seisoo komea punainen mylly. Sinne voi kiivetä rannasta polkua pitkin. Myllyn viereen on pystytetty muistomerkki Mooseksen yön muistoksi. Mooseksen yö viittaa syyskuun 4. ja 5. päivän väliseen myrskyisään yöhön vuonna 1854, jolloin koettiin Kaskisten historian hurjin kalastusonnettomuus. Kaikkiaan 11 paikallista kalastajaa hukkui tuolloin merta ravistelleessa luoteismyrskyssä. Mooseksen yön tapahtumista on jo kauan, mutta muistokivi muistuttaa edelleen kalastajan ammatin vaaroista ja kunnioituksesta merta kohtaan.

Sälgrundin majakka on yksi Kaskisten kiinnostavimmista käyntikohteista.

6. Pulahda vilvoittelemaan Marianrannassa

Marianranta on Kaskisten kenties suosituin uimapaikka. Kaskislaiset nimittävät kotikaupunkiaan paratiisisaareksi. Mantereella saattaa sataa, mutta saarella paistaa tietenkin aurinko. Mikä olisi sen parempi paikka kesäpäivästä nauttimiseen kuin rauhallinen merenranta?

Marianrannan leirintäalue tarjoaa kauniin majoituspaikan karavaanareille ja muillekin matkailijoille. Leirintäalueella on sekä autopaikkoja, mökkejä että telttapaikkoja.

7. Kuriositeettien ystäville: Kaskisten moottorimuseo

Kaskisten moottorimuseo on persoonallinen minimuseo kauniissa satamaympäristössä Kaskisten vierassataman yhteydessä. Museossa on satakunta erikokoista venemoottoria, joista suurin osa on peräisin paikalliselta konepajalta 1920-30-luvuilta, mutta myös uudempia erikoisuuksia kuuluu sen kokoelmaan. Joukossa on sekä omatekoisia että tehdasvalmisteisia moottoreita.

Museo on auki sopimuksen mukaan, joten otathan yhteyttä ennen käyntiäsi. Yhteystiedot löytyvät museon sivuilta Pohjanmaan museoportaalista.

8. Kotiseutumuseo kertoo entisajan elämästä

Toinen kiinnostava museokohde on Kaskisten kotiseutumuseo, jossa pääset kurkistamaan 1850-luvun porvariskodin elämään. Vanhat huonekalut ja huolella sisustetut huoneet koristeellisine tapetteineen saavat melkeinpä haaveilemaan paluusta aikaan, jolloin käsityö oli arvossaan ja kalusteet kaukana sarjatuotannosta. Museo on perustettu vanhaan laivanvarustaja, tehtailija ja kauppias Carl Daniel Rhenströmin 1800-luvun puolivälissä rakentamaan taloon. Sen esineistö on kaupunkilaisten yhteistuumin lahjoittamaa.

9. Nauti jäätelöt vierasvenesataman kahvilassa

Kaskisten vierasvenesatama on mukava pysähdyspaikka paitsi niille, jotka saapuvat saarelle omalla veneellä, myös muille vierailijoille. Täällä voit hengähtää hetken, katsella kauniita veneitä ja herkutella kahvilla ja jäätelöllä.

 10. Käsityöläiset ja kotigalleriat

Kaskisten kaunis miljöö on tuonut kaupunkiin paljon taiteilijoita ja käsityöläisiä. Puutalokortteleissa on monia puoteja, joita käsityöläiset pitävät mutkattomasti kotiensa yhteydessä. Voit tutustua palveluvalikoimaan Visit Kaskinen -sivustolla. Vierailu Suomen pienimmässä kaupungissa kannattaa tietenkin ikuistaa mukavan matkamuiston muodossa – kierrä hurmaavat puodit ja hanki tuliaisiksi vaikkapa paikallisia käsitöitä tai uniikkia kaskislaista keramiikkaa.

>> Lue lisää Kaskisten matkailutarjonnasta ja suunnittele oma lomasi: www.visitkaskinen.fi

Kuvat: Visit Kaskinen ja Flickr / Henri Sivonen

Katso myös