Jani Wickholm vaihtoi kaupungin pikitiet maalaismaisemiin

Jo liki kaksikymmentä vuotta suomalaisten sydämiin musisoinut muusikko Jani Wickholm kertoo, mikä hänelle on kotimaassa matkaillessa tärkeää ja millaisia asioita hän lomaillessaan arvostaa.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Jani Wickholm vaihtoi kaupungin pikitiet maalaismaisemiin

Asuntovaunulomia ja lokariautoja

Jani Wickholm kertoo varhaisimpien lomamuistojen liittyvän koko perheen asuntovaunulomailuun. Hän myös kertoo olleensa noin neljän vuoden ikäinen, kun perhe vuokrasi asuntovaunun kiertääkseen ympäri Suomea.

– Juoksin villisti asuntovaunua ympäri ja kompastun auton vetokoukussa vielä kiinni olleeseen asuntovaunun aisaan. Olin sillä hetkellä sitä mieltä, että äiti oli minut kampannut, kertoo Wickholm.

Toinen pienelle pojalle merkityksellinen tapahtuma sattui Ähtärin eläinpuistona silloin tunnetun Ähtäri Zoon karavaanarialueella. Muutaman kilometrin päässä sijainnut lokariautorata veti puoleensa autoista kiinnostunutta pikkupoikaa. Isä ei ollut lokariautoista kiinnostunut, joten Jani kinusi isän nukahtaessa äitiä viemään hänet autoradalle. Äiti heltyi Janin toiveeseen ja kaksikko lähti katsomaan autoja. Siitä lähti Wickholmin kiinnostus autoja kohtaan. Jo seuraavana kesänä isä ja vaari olivat kasanneet mikroauton, jolla myöhemmin ajettiin jo kilpaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Ähtäri Zoo on ollut minulle aina paikka rauhoittua. Minulla on ollut mahdollisuus toimia eläinpuistoin susien kummina ja pidän sitä suuressa arvossa. On ollut suuri kunnia tutustua susien elämään, vahvaan laumahierarkiaan. Susien uskomattomat aistit jaksavat hämmästyttää kerta toisensa jälkeen.

Kaupunkilaispoika vaihtoi maalaismaisemiin

Wickholm on syntyperäinen kaupunkilainen, jolle vuosien saatossa koetut matkat tuttavien kesämökeille ja perheen kanssa vietetyt vuokramökkilomat ovat kuitenkin painuneet mieleen. Vuonna 2004 Wickholm vaihtoi etelän uuden pikitien tuoksut lopullisesti maalaismaiseman vihreisiin niittyihin ja järvimaisemiin, eikä kadu ratkaisuaan.

– Nautin arjesta saunaa lämmitellen ja savuntuoksua fiilistellen. Välillä käyn tunnelmoimassa vanhan myllyn paikalla ja ihastelemassa patoa. Luonto on minulle tärkeä osa arkea. Kalastan mielelläni, nautin auringosta ja kuuntelen luonnon ääniä. Järven äärellä asuessaan soutelu järvellä rentouttaa ja kun elämään haluaa hetkellistä vipinää, voi hypätä fatbiken selkään, kuvailee Wickholm.

Maalaispitäjän asukkaana Wickholmin huomion ovat kiinnittäneet huonolla tolalla olevat maaseudun kuljetuspalvelut. Elinvoimainen maaseutu houkuttaa turisteja niin kotimaasta kuin ulkomailta ja silloin myös työllisyys on voimissaan.

– Paikallisten yritysten onnistumisen edellytykset vaativat esimerkiksi toimivaa liikkumista sekä lähipalveluita kuten huoltoasemia, kauppoja ja ruokapaikkoja. Arvostan myös erilaisia elämyspalveluita, kuten pyöräretkiä, kokkikouluja tai muita paikallisia erikoisuuksia.

Keikkamuusikon minilomat sijoittuvat töiden lomaan

Wickholmin hulvattomin reissumuisto liittyy keikkamatkaan bändin kanssa. Matka suuntautui Lammille keikkareissulle.

– Navigaattori ohjasi autoa hieman omituiselta vaikuttavalle reitille, jolloin yhtyeen jäsenet alkoivat pohtia, mahtoiko navigaattori ohjata meitä ihan oikeaan paikkaan. Ränsistyneen ladon ohitettuamme meitä jo nauratti. Navigaattorin ilmoittaessa ”olemme saapuneet määränpäähän” ei naurulle tullut loppua. Pellolla seisoi yksinäinen muuntaja. Oikea keikkapaikka löytyi lopulta toisaalta, mutta tämä muisto naurattaa yhä.

Runsaasti keikkaileva muusikko myöntää, ettei varsinaiselle lomalle ole hienossa kotimaassamme ollut juuri aikaa.

– Pyrin silti keikkareissuillani nauttimaan paikallisista nähtävyyksistä, museoista, pienoisrautateistä, kylpylähotelleista ja mitä milloinkin vastaan tulee.

Hotellien sijaan Wickholm kertoo valitsevansa majoituspaikakseen mahdollisuuksien mukaan esimeriksi autenttisessa ympäristössä sijaitsevan pyöröhirsimökin. Parhaimmat unet Jani mainitsee saavansa kuitenkin asuntovaunussa – kenties lapsuuden asuntovaunulomien vuoksi. Mutta millainen olisi unelmien loma, silloin jos sellaista toden teolla pääsisi viettämään?

– Parasta on aurinkoinen Suomen kesä järvineen. Unelmieni lomaan kuuluvat varhaisperunat tillillä kruunattuna sekä silli ja jääkylmä huurteinen luonnonhelmassa. Unelmien loma ilman rajoituksia voisi tämän lisäksi sisältää huoletonta olemista ilman aikatauluja ja herkutteluhetken vaikkapa torin antimista nauttien. Kesäteatteri ja latotanssit sopisivat myös tunnelmaan.

Takataskussa pitkä lista kohdevinkkejä kotimaanmatkailijalle

Wickholm kertoo erityisesti Suomen saariston hurmanneen hänet kauneudellaan ja kulinaristisilla elämyksillään. Lossimatkat saareen tuovat mieleen lapsuuden ja se tuntuu aina yhtä hienolta. Pohjois-Savo on alueena suuri, mutta erityisesti hän innostuu kehumaan Kallaveden maisemia taajamineen. Riistavesi, Vehmersalmi, Puutossalmi ja Siilinjärvi vilahtelevat kiinnostavina kohteina.

– Oulu on myös hieno kaupunki. Tykkään siitä valtavasti ja minulla on siitä hyviä muistoja. Saanko antaa pienen vinkin kulinaristeille? Sokerijussin Kievari Pikisaaressa on eittämättä yksi Suomen parhaimpia ravintoloita riistaruokineen, tervaholvin tuntuineen ja atmosfääreineen, innostuu Wickholm.

Kotimaisemistaan hän mainitsee Jämsän pohjoisosassa sijaitsevan Koskenpään. Siellä kylän ehdoton helmi on Kievari Rantapirtti, joka on tutustumisen arvoinen paikka aktiviteetteineen, leirintäpaikkoineen ja lähiruokineen. Kievarista Wickholm suosittelee varaamaan ruoan ja pöydän etukäteen, jolloin paikan emäntä osaa kattaa pöytään maittavat herkut.

Jyväskylässä M/S Rhea, Laukaassa Varjolan tila ja Peurungan kylpylähotelli sekä Laukaan vierasvenesatama, Tikkakoskella Suomen ilmavoimamuseo, Tampereen Särkänniemi, S/S Tarjanne, joka liikennöi Näsijärven ja Muroleen kanavan väliä ja Lappeenrannassa Saimaan kanava. Wickholmin suosikkipaikat jatkuvat loputtomiin.

– Porvoo on viehättävä, ja sen veroinen on myös Rauman vanha kaupunki. Lappi on toki vertaansa vailla vaellusreitteineen ja hengityksensalpaavine maisemineen, kuten myös Bomban talo Nurmeksessa. Ja tietysti Koli.

Aivan erityisesti mieleen on jäänyt Lappeenrannan linnoitus ja siellä kahvila Majurska.

– Siitäkin on muistoja, kun parikymppisenä kloppina ennen mitään Idols-formaattia, hyppäsin siellä pianon taakse ja läksiäisiksi sain suurimmat tippini koskaan. Silloin vielä markka-aikaan 180 markkaa tuotiin hatussa kouraan. Olin syvästi liikuttunut ja sen kahvilan leivoksen maun muistan ikuisesti, kertoo Wickholm.

Mitä Jani Wickholmille kuuluu nyt?

Lomamatkailu on rentoa vapaa-aikaa, mutta keikkojen vuoksi ympäri maata kiertäminen vaatii veronsa. Wickholm kertoo, että juuri nyt oma hyvinvointi on keskiössä.

Musiikkia syntyy silti edelleen omassa studiossa ja veri vetää keikoille yhä. Uusiutumiselle todistamisen vuoksi ei kuitenkaan ole tarvetta, vaan hän etsii lisää virtaa tekemiseensä. Paremmalle ajanjaksolle Wickholmin elämässä on nyt tilaus ja keikkojakin on siihen malliin, että miehen hymy alkaa olla taas herkässä. Wickholm lopettaa haastattelun toista suurta muusikkoa Kari Tapiota siteeraten.

– Se kellä soittajan lahja on, on synti olla käyttämättä sitä.

Teksti: Kati Jaakonen/Matkasuomi.fi

Kuva: Jani Wickholm kotiarkisto

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.