Kajaanin linna: maailman pohjoisimman kivilinnan rauniot muistuttavat kajaanilaisten sinnikyydestä
Kajaanin linna on tuhoutunut ja siitä on jäljellä enää entisajoista muistuttavat tunnelmalliset rauniot. Raunioihin on helppo käydä tutustumassa, sillä ne sijaitsevat aivan Kajaanin keskustassa.
Pitkä piiritys johti linnan tuhoon
Kajaanin linna otettiin käyttöön vuonna 1610. Linnan tarkoitus oli toimia hallinnollisena keskuksena ja puolustusasemana Ruotsin valtakunnan koillisosien turvana. Ruotsilla oli tuohon aikaan kiinnostusta saada yhteys Jäämerelle, joten rakennustyöt aloitettiin vuonna 1604 Kaarle-herttuan käskystä. Kun Ruotsin kiinnostus Jäämerelle laski, linnan rakentaminen hidastui hiljalleen. 1620 – 1640 linna toimi vankilana. Vuonna 1650 Per Brahen toimesta perustettiin Kajaanin kaupunki, jolloin myös linnaa alettiin hitaasti korjata. Lopulta linna erinäisten käänteiden seurauksena tuhoutui Suuressa Pohjan sodassa helmikuussa 1716, kun venäläisjoukot räjäyttivät sen piiritettyään linnan väkeä yli kuukauden ajan. Nykyisin linnasta ovat jäljellä enää rauniot.
Raunioihin on helppo tutustua
Kajaanin linnarauniot ovat inspiroineet suomalaisia taiteilijoita, ja linnan läheisyydestä löytyvätkin Eino Leinon ja Elias Lönnrotin patsaat.
Erikoisen linnasta tekee sen, että sen päältä kulkee kiistelty autotie. Linnan kunnostamista ja jälleenrakentamisesta tuodaan ilmi säännöllisin väliajoin. Linnaan voi tutustua vapaasti, ja se on helposti saavutettavissa aivan kaupungin keskustassa. Tunnelmalliset rauniot ja kaunis ympäröivä jokimaisema tarjoavat kiinnostavan ja vaivattomasti saavutettavan tutustumiskohteen. Raunioissa ei ole talvikunnossapitoa, joten raunioilla ei välttämättä ole turvallista liikkua liukkaalla säällä.
Osoite:
Linnankatu 27
81700 Kajaani
Lue lisää: Kajaanin rauniolinna
Kainuu on mainio matkakohde! Tutustu nyös upeisiin Kainuun luontokohteisiin.
Teksti: Ira Matilainen
Kuva: Kajaanin kaupunki