Luontoloma Puumalassa – vaellus- ja pyöräilyreitit Suomen kauneimmissa järvimaisemissa
Yhteistyössä Visit Puumala

Luontoloma Puumalassa – vaellus- ja pyöräilyreitit Suomen kauneimmissa järvimaisemissa

julkaistu , päivitetty

Yhteistyössä: Visit Puumala

Pidätkö patikoinnista ja ulkoilusta? Saimaan maisemista löydät yltäkylläisesti luontoelämyksiä. Puumalan osuus Saimaan saaristosta käsittää kaikkiaan tuhat saarta ja kolmetuhatta rantakilometriä, joten koluttavaa löytyy jokaiselle. Pyöräily on mainio tapa nähdä kauniita maisemia kesän tuoksuista ja lempeästä tuulesta nauttien.

1. Puumalan saaristoreitti

Palkittu Puumalan saaristoreitti on pituudeltaan noin 60 kilometriä ja sen maisemat ovat lumoavia. Tie johdattelee poikki saarten ja harjujen. Polkupyörä kulkee mukana helposti. Hurissalon ja Lintusalon saarten välillä kulkee Norppa II -pyörälautta, jolla matka taittuu säästä riippuen hieman alle tunnissa.

Lauttaan mahtuu kerrallaan 20 henkilöä pyörineen ja myös moottoripyörät ovat sallittuja. Tällä osuudella kannattaa muistaa, että lauttamatka tulee varata etukäteen ja se kuljettaa matkustajia ainoastaan kerran päivässä. Lautta liikennöi normaalioloissa kesäkuun alusta elokuun loppuun.

2. Norppapolun rengasreitti

Norppapolun rengasreitti tarjoaa haastetta sporttisellekin kävijälle. Puumalan satamasta ja hissitornista pääset tälle rengasreitille siltaa ylittäen Kitulanniemeä kohti. Parkkipaikan löydät Kitulanniementien ja Luukkolantien risteyksestä, johon voit pysäköidä auton retkeilyn ajaksi. Kolmentoista kilometrin mittaisen rengasreitin voi kulkea kokonaisuudessaan tai valita osiin jaetuista reiteistä mieleisen. Norppapolun uusi hulppea laavu on esteetön.

Norppapolku: Laavu

Kitulan ja Kotkatsaaren lenkit ovat noin kolmen kilometrin mittaisia ja Kaivannon kiepille kertyy matkaa noin neljä kilometriä. Reittiä voi seurata opastetauluista ja puihin tehdyistä maalimerkeistä. Saimaa Geopark on asettanut alueelle opastetauluja, joissa kerrotaan seudun geologisesta historiasta.

Norppapolku-Laavu

Metsän tuoksut kantautuvat kangasmaastossa ja reitille osuu myös kosteikkoja, joten varasukille saattaa löytyä tarvetta. Reittiä ei suositella liikuntarajoitteisille, sillä siihen kuuluu osittain vaikeaa maastoa. Kataalahdessa on muun muassa näköalapaikka ja jyrkkä kallio, jolle liikuntarajoitteisten on mahdoton päästä.

Mikäli mielit lepäillä reippailun ohessa hetkisen myös rannalla, ota mukaan pyyhe ja uima-asu, sillä Kotkatsaaren itärannalla sijaitsee hiekkaranta. Myös länsirannalta voit pulahtaa kirkkaaseen Saimaan veteen ja nauttia eväät nuotiolla. Kaivannolla sijaitsee vastavalmistunut laavu.

Puumala - Norppapolku

3. Elsa Heporaudan polku

Mikäli kaipaat hieman pidempää reittiä, tutustu kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Elsa Heporaudan nimeä kantavaan polkuun, jolle kertyy pituutta 22-24 kilometriä lähtöpaikasta riippuen. Voit valita lähtöpaikaksi Sahanlahti Resortin tai Hylkeenlahden. Ota mukaan retkieväät ja juomista, sillä reitin varrella ei ole kahvila- tai ruokailupalveluita.

Puukyltein opastettu reitti on osin hankalakulkuista ja pyörää joutuu toisinaan taluttamaan. Reitti myötäilee Torikkojärven reunaa, jonka varrella on ollut muinoin mielenkiintoisia historiallisia tapahtumia. Pirttimäessä voit kuvitella hetken, jossa käytiin Kustaan sodan taistelu 1700-luvulla. Matkan varrella on laavu. Alue kuuluu osittain metsästysalueeseen, joten metsästysaikaan alueella ei ole turvallista liikkua.

Puumala-Hylkeenlahti

Kukkeistenpolun reitillä voit aistia palan mennyttä aikaa. Varaa mukaan vedenpitävät kengät tai kumisaappaat. Milloin viimeksi olet kävellyt suomaastossa ja tuntenut upean suopursun tuoksun nenässäsi? Rauhallinen käyskentely pääosin tasaisessa suomaastossa rentouttaa mielen. Polku on merkitty selkeästi sinisillä puupaaluilla. Eväitä voit nauttia puoliväliin sijoittuvalla laavulla. Paikalla on myös kirves, rautalapio, nuotiotarvikkeet pannuineen ja vieraskirja.

Sahanlahti Resortilta lähtevä kolme kilometriä pitkä valaistu hiekkapohjainen ulkoilureitti kiertää hoidettua kangasmetsää, jonka vaihtelevasta maastosta löytyy haastetta kuntoilijoille. Saimaan upeat maisemat kiteytyvät tällä reitillä. Polun varrelta löydät myös muutaman kuntoilulaitteen. Sahanlahdelta on mahdollisuus hankkia sesonkiaikana aterioita ja juomia. Talvella alueelta löytyy hiihtolatu.

4. Metsälenkkeilyä ja frisbeegolfia

Hurissalon kylän läheisyydessä löytyy ulkoilureitin lisäksi myös frisbeegolfrata. Tasainen kangasmetsä tarjoaa kävelystä ja juoksusta nauttivalle oivan kevyeen lenkkeilyyn sopivan reitin, jonka pituus on noin kolme kilometriä. Reitin varrelta löytyy frisbeegolfrata, joten pakkaa mukaan omat kiekot ja ota mukaan perhe tai muutama kaveri pelihetkestä nauttimiseen. Frisbeegolfia voit pelata myös Koskenselän Lomakylän uudella radalla.

Puumalan urheilukentän parkkipaikan vierestä lähtee kuuden kilometrin mittainen hyvin hoidettu pururata, jonka maasto on vaihtelevaa. Juokse tasaista suoraa tai ota mäkispurtteja. Matkan varrelta löytyy myös kuntoilutelineitä alku- ja loppulämmittelyyn. Talvisin alueella on hiihtoladut.

5. Eteläisen saariston hyvinvointipolut

Metsä on ollut aina suomalaisten rauhoittumisen paikka. Niin myös Puumalan eteläisessä saaristossa, jossa Okkolan lomamökkien pihapiiristä lähtee puolentoista kilometrin mittainen Metso-hyvinvointipolku, jonka tarkoituksena on näyttää, kuinka metsä vaikuttaa meistä jokaisen hyvinvointiin.

Nestorinrannan poluilla kehoitetaan pysähtymään tuoksujen ja äänien äärelle. Miltä mahtaa tuoksua suopursu? Laita silmät kiinni ja kuuntele luonnon omaa lintukonserttia.

Liehtalan luontopolku on puolestaan eteläisen saariston luonnonihme, sillä alue on luonnonsuojelualuetta. Täällä koirat tulee pitää kytkettyinä. Nauti puolentoista kilometrin mittaisesta reitistä ja unohda arki Saimaan upeassa luonnossa!

Lue lisää Puumalan lomailumahdollisuuksista: visitpuumala.fi

Katso myös