Meren viehätystä ja pikkukaupunkitunnelmaa – Pietarsaaren rannoilta löydät Perämeren hienoimmat maisemat
Yhteistyössä Visit Pietarsaari

Meren viehätystä ja pikkukaupunkitunnelmaa – Pietarsaaren rannoilta löydät Perämeren hienoimmat maisemat

julkaistu , päivitetty

Meri-ilma ja upeat näköalat ovat Pietarsaaren valtteja ympäri vuoden. Erityisesti Fäbodan alue luontopolkuineen ja hiekkarantoineen on sekä paikallisten että vierailijoiden suosiossa.

Yhteistyössä: Visit Pietarsaari

Raikkaita tuulia ja laivanrakennusta

Kreivitär Ebba Brahe nimesi Perämeren rannikolle vuonna 1652 perustamansa kaupungin puolisonsa kreivi Jacob de la Gardien mukaan Jakobstadiksi. Suomenkielisenä nimenä säilyi Pietarsaari, jonka juuret ovat vanhan suurpitäjän Pedersören nimessä. Ruotsin vallan aikana Pietarsaari nousi Suomen suurimmaksi laivanrakennuskeskukseksi. Merellisyys ja merenkulku ovatkin kautta vuosien ja vuosisatojen olleet vahvasti läsnä Pietarsaaren historiassa. Ne näkyvät sekä luonnossa että ihmisen kädenjäljessä.

Skata, Pietarsaari

Pietarsaaren nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa 1500-luvulta peräisin oleva Pedersören kirkko, vanha puutalokaupunginosa Skata sekä Strengbergin historiallinen tupakkatehdas. Tehtaan jugendhenkinen rakennus on äänestetty kaupungin kauneimmaksi. Sen erikoisuuksiin kuuluu muun muassa kellotorni, jota komistaa valtava kellotaulu – läpimitaltaan koko Pohjoismaiden suurin.

Pietarsaaren viehättävä pikkukaupunkitunnelma kannattaa kokea, mutta keskustan nähtävyydet kierrettyäsi on kuitenkin aika siirtyä luonnon äärelle. Siellä Pietarsaari on kaikkein kauneimmillaan!

Nauti meriluonnosta Fäbodan vapaa-ajan alueella

Noin kymmenen kilometrin päässä kaupungin keskustasta sijaitseva Fäbodan vapaa-ajan alue on sekä paikallisten että turistien suosiossa. Fäboda tarjoaa ympärivuotisen mahdollisuuden nauttia meriluonnosta. Täällä voit uida, ottaa aurinkoa, pyöräillä ja patikoida tai yhtä lailla marjastaa, kalastaa tai metsästää. Talvella alueella on myös hyvät hiihtomahdollisuudet.

Fäboda, Pietarsaari

Hienot hiekkarannat tuovat vaihtelua Fäbodan kallioiseen maisemaan. Ne ovat mainioita uintipaikkoja pitkälle syksyyn. Kolme suosittua uimarantaa, Isohiekka, Pikkuhiekka ja Fäboda cafén ranta ovat kaikki hyviä valintoja koko perheen rantapäivän viettoon. Rannat ovat loivia ja ne sopivat pientenkin lasten vesileikkeihin. Fäbodan kahvitupa on laadukas ravintola, joka palvelee ulkoilijoita paikallisilla herkuilla.

Fäboda soveltuu retkikohteeksi silloinkin, kun sää jo kääntyy viileämmäksi eikä veteen pulahtaminen enää huvita. Pakkaa eväät mukaan ja istahda vaikka piknikille auringonlaskua katselemaan.

Kaikkein suosituin rannoista on kaareva, laguunimainen Pikkuhiekka. Sieltä löytyy pukukoppien ja wc-tilojen lisäksi myös grillipaikka. Lisätietoja Fäbodan rannoista löydät Pietarsaaren kaupungin verkkosivuilta. Kaupunki ylläpitää rannan läheisyydessä myös ympärivuotista asuntovaunualuetta.

Fäboda on suosittu pyöräilykohde – katso video hienoista maisemista!

Fäbodan vaellus- ja pyöräilyreitit sopivat moneen makuun

Fäbodan kallioinen luonto sykähdyttää myös kesän taituttua syksyyn. Sileiden rantakallioiden tunnelma muuttuu vuodenaikojen mukaan tehden paikasta suositun myös valokuvauskohteena.

Fäboda-Porkenäsin alueella on paljon erilaisia luontopolkuja ja ulkoilureittejä, jotka sopivat sekä kävellen että polkupyörällä kuljettavaksi. Kaikkiaan merkittyjä vaellusreittejä on yli 30 kilometriä ja niiden varsilta löytyy useita taukotupia ja levähdyspaikkoja. Fäbodan kahvituvan rannasta lähtee myös esteetön luontopolku, joka on 1,2 metriä leveää painekyllästettyä lautaa ja sopii siten esimerkiksi lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa liikkuville.

Fäbodan esteetön luontopolku, Pietarsaari

Ulkoilupäivään on helppo yhdistää myös ripaus kulttuuria. Vain kivenheiton päässä Fäbodan rannoista sijaitseva Nanoq-museo esittelee arktisten alueiden elämää kiinnostavalla ja maanläheisellä tavalla. Kesäkaudella Nanoq-museo on avoinna joka päivä, mutta talvisaikaan se palvelee vain tilauksesta.

 >> Lue lisää Pietarsaaren matkailutarjonnasta

Kuvat: Visit Pietarsaari

Katso myös