Merkkejä jääkaudesta ja tuhatvuotisia kalliomaalauksia – tunnetko nämä Saimaan salaperäiset luontokohteet?
Saimaan Geopark -kohteet Juvalla ja Sulkavalla kertovat kiehtovia tarinoita menneisyydestä. Näistä kohteista innostuu niin luonto- kuin historiaintoilijakin!
Moni tietää, että yli 10 000 vuotta sitten päättynyt jääkausi jätti Saimaan alueen luontoon paljon jälkiä. Juvan ja Sulkavan Saimaan Geopark -kohteet tarjoilevat retkeilijälle tietoa alueen luonnosta, historiasta, jääkaudesta sekä alueella tuhansia vuosia sitten eläneistä ihmisistä. Saimaa Geopark on saanut myös kansainvälistä tunnustusta, sillä vuonna 2021 sille myönnettiin UNESCO Global Geopark –status. Anna luonnon kertoa tarinansa ja kierrä vaikka kaikki kohteet!
Jännittäviä historiakohteita tuhansien ja satojen vuosien takaa
Jos liikut Etelä-Savon suunnalla, älä jätä välistä vierailua Pisamalahdella! Pisamalahden linnavuori Sulkavalla on yksi Suomen tunnetuimmista muinaislinnoista. Linnavuori ei ollut asuttu, vaan se toimi suoja- ja puolustuspaikkana rautakaudella. Muinaislinna sijaitsee jyrkkärinteisellä kalliolla noin 55 metriä Saimaan vedenpinnan yläpuolella. Komeat kallionrinteet ovat vaikuttava näky niin jyrkänteen juurella kuin linnavuoren päältäkin, jonne pääsee kätevästi uusia portaita pitkin. Kiipeäminen kalliolle on vaivan arvoista, sillä ylhäältä retkeilijälle avautuvat upeat maisemat Saimaan ylle.
Toinen mielenkiintoinen sulkavalainen historiakohde on Telataipaleen kanava. Kanavan rakennutti kuuluisa venäläinen sotamarsalkka Aleksander Suvorov 1700-luvun lopulla. 200 metriä pitkä kanava yhdistää Lepistönveden ja Siikaveden. Telataipaleen kanava oli yksi neljästä Suvorovin rakennuttamista kanavista, joka mahdollistivat Venäjän laivaston liikkumisen Saimaan alueella.
Luontoelämykset ja historia yhdistyvät myös Vilkaharjun luonnonsuojelualueella. Vilkaharjun alue sopii koko perheen retkeilykohteeksi, ja sieltä löytyy kaksi reilun kolmen kilometrin mittaista luontopolkua opasteineen. Luontopoluilla voi tutustua esimerkiksi kivikautiseen asuinpaikkaan, Salpalinjaan kuuluviin panssariesteisiin, Suomen suurimpiin kuuluvaan siirtolohkareeseen sekä kirkasvetiseen Pöllälampeen.
Upeat hiekkarannat ja mystiset luolat
Juvalla Etelä-Savossa on mahdollisuus päästä tutustumaan varsin mielenkiintoiseen luolaryhmään. Enkelinpesä-niminen luolaryhmä syntyi, kun suuri suonigneissilohkare halkesi. Enkelinpesässä kannattaa tutkia kauniita kivipintoja sekä Lippaluolan seinältä löytyviä punaisia jälkiä, jotka tulkintojen mukaan esittävät ihmishahmoa. Enkelinpesä toimii myös huilimispaikkana, koska siellä on myös pieni maja, nuotiopaikka sekä penkkejä.
Kaipaatko luontolomaltasi myös ihania hiekkarantoja? Juvalla Luonterin vesistön itäisessä osassa sijaitsee komea Karihiekka-hiekkaranta, jonne on helppo saapua autolla tai vesiteitse. Karihiekalta löytyy retkisatama, ja sen läheiset rantakalliot sopivat niin rennon kesäpäivän viettoon kuin luontoretkikohteeksikin. 300 metriä pitkä hiekkaranta muodostaa kaaren ja kääntyy lopuksi kapeana särkkänä. Hiekkarannan jälkeen rantaviiva vaihtuu kangasmaastoksi sekä jyrkiksi kallioseinämiksi.
Terveisiä tuhansien vuosien takaa: kivikautinen asuinpaikka ja salaperäiset kalliomaalaukset
Raintsaari on harjusaari, joka paljastui mannerjäätikön alta yli 11 000 vuotta sitten. Saarella voi kulkea samoja polkuja kuin muinaiset suomalaiset, sillä saarelta on löytynyt jälkiä kivikautisesta asutuksesta. Saarelle pääsee kätevästi vesiteitse retkisataman avulla, ja siellä viihtyy pidemmänkin ajan, sillä Raintsaarelta löytyy myös tulentekopaikka sekä käymälä.
Lisää kiinnostavia merkkejä jääkaudesta ja muinaisten suomalaisten elämästä löytyy Ristilammen ja Sarkaslammen alueelta. Ylvästä maisemaa dominoivat 30 – 50 metriä korkeat jyrkänteet ja laaksot. Pääosin graniittipitoisesta kiillegneissistä muodostuneissa Sarkaslammen kalliojyrkänteistä voi bongata kalliomaalauksia, jotka esittävät hirveä ja venettä. Toinen kiinnostava alueen kohde on esihistoriallinen kvartsilouhos.
Drumliinit Juvalla ja Sulkavalla
Juvan Kaskiin mäkiset kylät ja komeat pellot ovat suomalaista maalaismaisemaa parhaimmillaan. Kaskii on valtakunnallisesti arvokas maisema-alue, jonka asutus on keskittynyt drumliinien, eli jääkauden muodostamien maastonkohoumien, päälle. Komeita maisemia metsästävä nauttiikin takuulla kylän rinteiltä aukeavista avarista näkymistä, joita reunustavat metsät ja rannat. Lue lisää: Kaskiin maisema-alue.
Jääkauden jättämiä jälkiä voi bongata myös Juvan taajamasta. Juva on osa Pieksämäen laajaa drumliinikenttää. Korkeimmillaan nämä mahtavat moreeniselänteet voivat olla jopa 20 metriä korkeita! Yksi esimerkki taajama-alueen drumliineista on maastokohouma, jonka häntään on rakennettu Juvan komea kivikirkko.
Myös Sulkavalta, tarkemmin sanottuna Sulkavan torilta, löytyy kiinnostavaa drumliinimaastoa, joka on myös osa Pieksämäen drumliinikenttää. Torilla kannattaa drumliinimaisemien lisäksi käydä katsomassa Soutajapatsasta, joka edustaa alueelle tyypillistä granaatti-kordieriitti-kiillegneissiä. Värikäs ja vivahteikas kivi tunnetaan myös nimellä Amadeuskivi.
Jääkauden jälkiä Lohilahdella
Sulkavan Lohilahti on kiehtova paikka, joka on vaikuttanut paljon Saimaan muodostumiseen jääkauden päättymisen jälkeen. Mannerjäätikön sulaessa jääkauden loppuvaiheessa jäätikön reuna vetäytyi ja Saimaan seudulle muodostui paikallisia jääjärviä. Lohilahti sijaitsi jäätikön reuna-asemalla ja siellä jäätikön sulamisvesille muodostui uusia reittejä. Vesi kulki Lohikosken kautta ja yhdisti alueen jääjärvet yhtenäiseksi Saimaan jääjärveksi. Veden kuljettamat maa-aineet kerrostuivat suistoksi, joka tunnetaan Salmenkankaan deltana. Suiston päällä sijaitsee Lohikosken kirkko ja hautausmaa. Sulkavalla sijaitseva Lohilahti sopii mainiosti jääkauden merkkien tutkimiseen, mutta se sopii mainiosti myös rennoksi retkikohteeksi: pakatkaa mukaan piknik-eväät ja pulahtakaa virkistävään veteen. Suiston alueelta löytyy myös palveluita, kuten kauppa, kahvila ja venelaituri.
Salmenkankaan edustalla voi tutkia lampea, joka on jääkauden aikana syntynyt suppa. Supat syntyivät, kun suuret, soraan ja hiekkaan hautautunut jäälohkareet sulivat vähitellen ja ympärillä olevat maa-aines romahti jyrkkäreunaiseksi kuopaksi. Lammen lähellä on myös kesätori sekä Markan muistomerkki, joka kunnioittaa Suomen markkaa sekä suomalaista työtä.
Kuvat: Digitaali Oy/Sulkavan kunta & Visit Juva, K.M Remes, T. Tervo ja J. Nenonen