Mitä tehdä Joensuussa? Kymmenen vinkkiä suoraan paikallisilta!

Mitä tehdä Joensuussa? Kymmenen vinkkiä suoraan paikallisilta!

julkaistu , päivitetty

Joensuu on Pohjois-Karjalan iloinen ja vilkas pääkaupunki, joka sopii mainiosti kotimaanmatkailijan kesäkohteeksi. Tässä paikallisten kymmenen vinkkiä parhaista käyntikohteista.

Minne mennä Joensuussa?

Joensuun kuin omat taskunsa tuntevat Markku Pennanen ja Sari Molarius-Pennanen ovat ahkeria kulttuurin ja urheilun harrastajia, joille kotimaan kohteet tarjoavat virikkeitä arkeen. Kotikaupungissaan Joensuussa he ovat asuneet jo yli 25 vuotta. Paikalliset nähtävyydet ovat käyneet tutuiksi ja Pennaset kierrättävätkin sukulaisia ja vieraita mielellään seudun parhailla loma-apajilla. Tässä Markun ja Sarin kymmenen vinkkiä Joensuussa vieraileville ulkopaikkakuntalaisille.

1. Joensuun Kauppatori on iloinen kohtaamispaikka

Joensuun keskustassa sijaitseva Kauppatori on kokenut muutama vuosi sitten täydellisen muodonmuutoksen. Torille sijoitettu lava tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet erilaisille esityksille. Keväällä, syksyllä ja talvella torilla järjestetään erilaisia markkinoita, mutta kesän tullen alue aukeaa erilaisille tapahtumille. Koko tori herää iloiseksi kohtaamispaikaksi, kun kahvilat avaavat ovensa ja torimyyjät saapuvat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kaupungintalo on Eliel Saarisen käsialaa

Kaupungintalo on kansainvälistä mainetta niittäneen Eliel Saarisen vuonna 1914 valmistunut luomus, jota kannattaa poiketa katsomassa. Samassa rakennuksessa toimii sekä kaupungin keskushallinto että tasokasta kulttuuria tarjoava kaupunginteatteri.

3. Ilosaari on suosittu vapaa-ajankohde

Aivan keskustan tuntumassa sijaitseva Ilosaari on on suosittu vapaa-ajanviettopaikka. Alue on uudistettu muutama vuosi sitten ja se houkuttelee niin kaupunkilaisia kuin turistejakin rentoutumaan, uimaan ja osallistumaan erilaisiin tapahtumiin. Huikeat näkymät Pielisjoelle saavat arjenkin tuntumaan lomalta.

4. Pesäpallo-ottelu on huikea live-elämys

Kerubi Stadion on pesäpalloon hurahtaneiden suosikki Joensuussa. Katsomoihin mahtuu huikeat 4 500 pesäpallofania. Milloin viimeksi olet nähnyt pesäpallopelin livenä? Ottelutunnelman ohella myös itse monumentaalinen stadionrakennus on elämyksen arvoinen!

5. Vietä kesäpäivää Joensuun Jokiasemalla

Joensuun Jokiasema on mainio kesäpäivän kohde, kun nälkä kurnii vatsassa ja ruoan haluat nauttia myös kauniista maisemista. Voit majoittua myös alueen Camping-alueelle tai jäädä veneen kanssa parkkiin vierasvenesatamaan.

6. Tiedätkö, mikä on Suomen suurin puurakennus?

Joensuu Areena on Joensuun alueen tunnettu monitoimihalli, jossa järjestetään alueen tärkeimmät messut, konsertit ja urheilutapahtumat. Hallista löytyy harjoitustilaa erilaisille sisäurheilulajeille ja palloilulajeille. Tämä halli on Suomen suurin puurakennus.

7. Utran hieno hirsikirkko kannattaa nähdä

Utran pystyhirsikirkko on Suomessa ainutlaatuinen rakennus. Vuonna 1895 valmistunut kirkko kuuluu suojeltaviin rakennuksiin. Pielisjoen rannalla sijaitseva kirkko sijaitsee seitsemän kilometrin päässä keskustasta. Kesäisin kirkko on suosittu vihkikirkko ja kesäsunnuntaisin kirkossa järjestetään erilaisia musiikkihetkiä ja iltahartauksia.

8. Pielisjoki virtaa komeana läpi Joensuun

Pielisjoki on joensuulaisten ylpeys. Se on suurin Saimaaseen virtaava joki ja sen upea maisema värittää Joensuun kaupunkikuvaa. Moni kalamies mielii täällä kalaan – ja sehän onnistuu. Selvitä ensin lupa-asiat kuntoon.

9. Koe maailman pohjoisin perhostalo Botania

Joensuun Botania on Linnunlahdessa sijaitseva yksityinen puutarha ja trooppinen perhostalo, jossa on kaksi kasvihuonetta ja kolmen hehtaarin ulkopuutarha. Ulkopuutarhasta löytyy lasten puutarha, aistipuutarha ja keittiöpuutarha sekä paljon muuta. Normaalisti Botania on myös upeiden perhosten koti, mutta koronakevät on tuonut haasteita perhostalon toimintaan. Suosittelemme tarkistamaan ajantasaisen tilanteen Botanian kotisivuilta ennen vierailuasi.

10. Taidemuseo Onni

Joensuun Taidemuseo Onni toimii mahtipontisessa uusrenessanssityylisessä rakennuksessa, joka on jo itsessään näkemisen arvoinen. Pysyvät ja vaihtuvat näyttelyt nykytaiteesta klassikoihin tarjoavat katsottavaa kulttuurinnälkäiselle.

Teksti: Kati Jaakonen

Kuva: Jenna Leino

Katso myös